9 Eylül Gazetesi yapımı süren İzmir statlarının son durumunu inceledi. İzmirli futbolseverlerin merakla beklediği Göztepe, Alsancak ve Karşıyaka Statları'nda son durum mercek altına alındı. Göztepe Stadı zemininde su sorunu ortaya çıkarken, Karşıyaka stadında bir gelişme yok. Alsancak'ta ise tribünler çıkmaya başladı.

Göztepe'nin zemininde su çıkıyor


Uzun süredir modern bir stat sorunu yaşayan İzmir kulüpleri, Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak Statları'nın yapım sürecini heyecanla bekliyor. Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz ekim ayında 3 statta aynı anda temel atma törenine imza atmıştı. Alsancak Stadı, Gençlik ve Spor Bakanlığı uhdesinde, diğer iki stadyum ise TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirileceği planlanmıştı. En dikkat çeken projelerin başında ise İzmir'i uzun yıllar sonra bu sezon Süper Lig'de temsil etme başarısı gösteren Göztepe'nin yeni statı yer alıyor. Çalışmalar aralıksız devam ederken, zeminde yaşanan su sorunu çalışmaların yavaş ilerlemesine sebep oluyor. Zeminin derinine indikçe topraktan su çıkarken, alana sağlam bir temel atılması için yoğun çaba sarfediliyor. Çevredeki Poligon deresinin toprağı ıslak bırakması ayrıca bölgenin denize yakın olması sebebiyle sulak bir alanda bulunan stat zemininde meydana gelen su sorunun aşılması için hummalı bir çalışma sürüyor. Zeminin sağlamlaşması için saha diplerine fore kazıklar çakılıyor. Ve alan taş dolguyla dolduruluyor. Ardından önümüzdeki günlerde çelik halat atılarak sıkıntının asgari düzeye indirilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda İzmir Metrosu'nun Poligon-Uçkuyular kazı çalışmalarında da zeminden çıkan su sorunu çalışmaları aksatmıştı. 3 ay sürecek zemin oturtma çalışmalarının ardından kaba inşaata geçilmesi planlanıyor.


Karşıyaka Stadı terkedilmiş durumda


Karşıyaka'nın eski ilçe stadının yerine inşa edilecek yeni statta ise sessizlik hakim. Yeşil kırmızılılara 62 milyon TL yatırımla yapılacak 15 bin 600 kişilik stat için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 28 Eylül'de ikinci kez hazırlayıp 5 Ekim'de İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 1 aylığına askıya çıkardığı nazım ve uygulama imar planı değişikliğine askı sürecinin son gününde aynı dilekçeyle itiraz eden 51 şahıstan 7'si, bakanlığın itirazları kabul etmemesi üzerine dava açtı. Sürecin durmasının ardından uzun süredir stada bir çivi dahi çakılmadı.
Stadın boyunun yüksek olması ve bölgedeki mevcut yapıların alçak kalması sebebiyle yükselti farkı en önemli engel teşkil ediyor. Stadın boyunun 32 metre olması planlanırken, çevredeki binaların ortalama 15 metre yükseklikte olması sıkıntı doğuruyor. Ayrıca statla, özel mülkiyetlerin arasının yer yer 2 metreye kadar yaklaşması problem teşkil ediyor. Şu an ise stat terkedilmiş vaziyette. Alanda inşaat molozları atılı vaziyette. Sahanın temiz görünmesi için gro beton dökülmüş ancak stadın yapımına etki eden bir faaliyet değil. Ayrıca mülkiyet ile ilgili sorun da sürüyor. Sahanın tapusunun bir bölümü Karşıyaka Belediyesi'ne ait. Belediye haklarını devretti ama idari olarak kayıtlar düzenlenmediği için sorun sürüyor. Divan Kurulu'nun, önümüzdeki hafta dava açan komşu mülklerle diyaloğa gireceği ve bir orta yol bulması bekleniyor.


Alsancak'a tribün çıkıyor


Yapılan statlar içinde en hızlı ilerleme kaydeden ise Alsancak Stadı. Altay'ın iç saha maçlarını oynayacağı tarihi alanın yerine yapılacak yeni statta tribünler çıkmaya başladı. Doğu tribünün şu an gözle görülür şekilde kaba inşaatı tamamlanmak üzere. Mart ayı sonunda doğu tribünün hazır hale gelmesi ve Nisan ayı ortalarında batı tribünün inşaatının başlanması öngörülüyor. Stadın betonarme kısmı olan kaba inşaatının Haziran sonunda bitmesi bekleniyor. Daha sonra ince imalat (çelik işçilik) aşamasının başlatılması planlanıyor. Zemin iyileştirme çalışmaları 3 aylık bir sürede tamamlanırken, Alsancak Stadı'nın 2019 Nisan'ında tamamlanması bekleniyor. 14 bin kişilik olacak stattaki tek engel ise ruhsat sorunu. Konak Belediyesi'nin Alsancak Stadı'nın yerinde yenilenmesi için yapılan inşaat ruhsatı başvurusuna olumsuz yanıt vermesi büyük şok yaşatmıştı. Konak Belediyesi'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliği'ni gerekçe göstererek stadın inşaat ruhsatına onay vermemesinin ardından konu İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne taşındı. Siyah beyazlı yönetim, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden iznin mutlaka çıkarılacağını ve ruhsat problemine rağmen stat inşaatında çalışmaların aralıksız sürdürülmesi kararına vardı.