Haber/ Levent ARIÖZ

Nur saçmak deyimi hayatta pek çok kez karşımıza çıkar. Sözlük anlamı, etrafındakileri her açıdan aydınlatmak. Kendi içindeki cevheri dışarıya vurmak ve içinin güzelliğinin yüze yansıması anlamlarında kullanılır. İşte bu manaları yeşil sahada tam anlamıyla yansıtan bir ekip var Manisa'da. 1.Amatör Küme Takımı 1965 Nurlupınar Gençlergücü, mahallesinde ayakkabısız çocuk, kitap ve kalemsiz öğrenci, aşsız aile olmasın diye kendi imkanlarıyla sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. Manisa'dan tüm Türkiye'ye nur saçıyor. Peki bu maddi imkanları nasıl sağlıyor.

Yardım parasıyla yardım

Mahallesinde bulunan Nurlupınarspor Market'in gelirleri toplanıyor. 6 mahalleyi içine kapsayan bölgenin muhtarlarına ulaşılıyor ve yardıma muhtaç ailelere, öğrencilere destek olunuyor. Nurlupınarspor'un kamuoyuna yansıyan ilk faaliyeti Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin amatör spor kulüplerine nakdi yardımı kapsamında verdiği 5 bin lirayı ihtiyaç sahipleri için harcama kararı almasıydı. Manisa ekibi, 5 bin TL'ye erzak pakedi hazırlayarak yoksul ailelerin yüzünü güldürmüştü. Ardından mavi beyazlılar, semtte bulunan 6 mahalledeki okullara topundan, formasına spor malzemesi yardımında bulundu.

Başkan Düzkaya vefası

Daha sonra 100 öğrenciye bot yardımı yapan Manisa ekibi gönülleri fethetti. 1965 Nurlupınar Gençlergücü'nün son faaliyeti ise 3 okula kirtasıye malzemesi yardımı oldu. Duyarlı yönetim, çocuklara çanta, defter, kalem gibi temel ihtiyaçların olduğu pakedi hediye etti. Kulüple yollarının kesişme hikayesini şöyle anlatan 1965 Nurlupınar Gençlergücü Başkanı Gökhan Düzkaya, "Nurlupınar Mahallesi'ne 20 yıl önce geldim. Uzun dönemler esnaflık yaptım. İstanbul'dan sadece bir ceketle geldiğim Nurlupınar'da hayata tutundum. Asbaşkanımız İsa Aykal'ın destekleriyle işlerimi yoluna koydum ve tekrar İstanbul'da döndüm. İstanbul'da ve Manisa'da ticaretle uğraşıyorum. Bize zamanında el veren mahallemi unutmak olmazdı. Muhtarımız geldi ve kulübe yardımcı olmam ricasında bulundu ve ben de kabul ettim. 4 aydır kulüp başkanlığı görevini yürütüyorum. Bireysel olarak sosyal yardımlar yapıyorduk ama kimse bilmesin istiyorduk. Artık kulüp çatısı altında bu sosyal sorumluluk projelerine imza atmaya başlayınca duyulması kaçınılmaz oldu. Nurlupınarspor Market'in gelirleriyle sosyal faaliyetlerimiz devam ediyor. Sen oradan alışveriş yaparken, farkında olmadan iyilik yapmış oluyorsun. İsterim ki bu yaptıklarımız diğer kulüplere örnek olsun, varlıklı kişiler kırsal mahalleleri unutmasın" cümlelerini kullandı.

Kulüp işlerini kahveden yönetiyorlar

Şu an kulüp ofisleri bulunmayan ve mahalle kahvesinden idari işleri yürüten Nurlupınarspor'un en büyük isteği bir tesisinin olması. Şehzadeler Belediyesi'nin verdiği tesis sözünün arkasında duracağını belirten Başkan Gökhan Düzkaya, "Spor Bakanlığı'yla bir görüşme gerçekleşmiş ve müjdeli haberi aldık. Ya siz yapın ya da biz sorumluluğu üstlenelim dediler. Umarım projemiz gerçekleşir. Bu tesiste sadece biz oynayacağız diye diretmiyoruz. İlçedeki bütün spor kulüpleri yararlanacak. Malum kırsal mahallalerin en büyük sorunu gençlerin zararlı alışkanlıklarının olması. 25-30 yaşındaki bir genci değiştirmemiz çok zor olur ancak 7-8 yaşındaki bir çocuğu eğitebilirsek hayata kazandırabiliriz. Bunun için tesis çok önemli" cümlelerini kullandı. Hedeflerinin 3.Lig olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Düzkaya, "Bölgesel Amatör Lig(BAL)'den ve Süper Amatör'den takım satın alma önerisi geldi. Ama bizim kulübümüz ortalama 2 bin, en fazla 5 bin taraftara oynuyor. Mükemmel bir ambiansımız var. Nurlupınar'ın keyfini hiçbir kulüp tutmuyor. Hedefimiz 3.Lig'e yükselmek" cümlelerini kullandı.

Amatör ligde 2 bin seyirci ortalamaları var

1965 Nurlupınar Gençlergücü'nün aynı zamanda eksi futbolcusu olan İkinci Başkan İsa Aykal, 1965 yılında kurulan mavi beyazlıların maddi imkansızlıklardan dolayı ara ara kapandığını, 3 sene önce tekrardan bir araya gelerek kulübün son halini aldığını dile getirdi. Aykal, "Gençlerimizin önü açılsın, kötü alışkanlıklarla değil sporla uğraşsınlar istedik. İlk sene 2. amatörde kendi yağımızla kavrularak şampiyon olduk. Geçen sene 1. amatördeydik. Süper Amatör'e çıkmayı Play Off maçında kaybettik. Maddi imkansızlıklardan dolayı son maça 2 futbolcumuzu getiremedik. Bu sene başında Gökhan Düzkaya başkanımızla yola çıktık. Maddi anlamda elimiz biraz daha güçlendi. 11 maçta 10 galibiyet, 1 beraberlikle grubumuzda lideriz. 60 gol attık. Bu ligin çok üstündeyiz. Amatörde en yüksek taraftara oynuyoruz. 8 Eylül Stadı'nda 2 bin ortalamayla rakiplerimize deplasman yaşatıyoruz. En büyük sorunumuz tesis. Antrenman yapacak, soyunacak yerimiz yok. İdari işlerimizi kahveden yürütüyoruz. Umarım tesis sıkıntımız çözülürse, daha çok gence hitap ederiz" cümlelerini kullandı.

Marketin kar parası yardıma muhtaçlara

Nurlupınarspor Marketin açılma fikrini şöyle anlatan İkinci Başkan İsa Aykal, "Mahallede zorluklar yaşayan aileler var. Maddi anlamda hiç geliri olmayanlar bulunuyor. Şehzadeler ilçesi'nde yer alan Nurlupınar mahallesi 50-60 bin nüfusu barındırıyor. Yıllardır kendi aramızda yardımlarda bulunurken, başkan Gökhan Düzkaya'ya Nurlupınarspor Market fikrini sunduk. Mahalleye bir işletme açsak, karımıza yardım yapsak nasıl olur dedik. Süper olur dedi. Geçen ay bize kalan 5 bin TL'lik paraya, 100 çift bot aldık. Amacımız hem çocuklar Nurlupınarspor adını duysun, hem sporu sevsin. Gıda yardımlarımız oluyor. Öğrencilere çanta ve kırtasiye desteğimiz devam ediyor. 6 muhtarımız var. Onlar kendi mahallesinde şu ihtiyaç var diyor. Bize geliyorlar, biz de ne eksikleri varsa planlayıp yardım yapıyoruz. Futbolun ortak dili sevgidir. Takımımız da iyi olunca herşey bize daha kolay geliyor. 100 aileye paket yapıp, kimseye rencide etmeden belirli bir saatte evin önüne bırakırız. Kimse görmeden yaparız. Nurlupınarspor olunca güçlerimizi birleşelim dedik. Burada 100 aile kulüp çatısı altında birleşiyor ve kimse aç, açıkta kalmıyor. Şu anki takımımızı izlerken keyif alıyoruz. En büyük dileğim Süper Amatör'e yükselip Nurlupınarspor'a tesis kazandırmak" dedi.

Sırada mahkum insanların ailelerine yardım var

Mavi beyazlıların genel kaptanı Mehmet Salih Pektaş, yardım zincirinde yeni icraatlerinin cezaevinde yatan kişilerin ailelerine yardım etmek olduğunu dile getirdi. Pektaş, " Mahkum arkadaşlar bizim takımın ismini duymuşlar ve onlara da forma yollayacağız. Nurlupınar Market'in önümüzdeki ay geliriyle bu düşüncemizi gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Nurlupınarspor'un futbolcu fabrikası olduğunu ve Manisaspor ile Manisa FK'de kendi bünyelerinden çıkan oyuncular olduğunun altını çizen Pektaş, " Yıllarca Manisaspor'da dernek başkanlığı yaptım. Nurlupınar Manisa'nın kalbidir. Şu an Manisaspor 11'inde oynayan Ömer Zeren, Yusuf Tekin, Eren Yılmaz, Mehmet Zeren, Manisa FK altyapısında Azad Yücel, mahallemizin cevherleridir. Tesisimiz olursa bu misyonumuz katlanarak artmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Takımın yardımcı antrenörü Sait Demir markette çalışıyor

Nurlupınar kulübünün yardımcı ve kaleci antrenörü Sait Demir, aynı zamanda Nurlupınarspor Market'te çalışıyor. Dar gelirli ailelerin alması için marketteki ürünlerin çoğunun piyasanın altında olduğunu dile getiren Demir, " 1 lira 25 kuruşluk ekmeği, 75 kuruşa, satıyoruz. Ekmek ucuz olunca insanların karnı doyuyor. 30 liraya yağ alıp, 31 liraya vitrine koyuyoruz. Şeker, nohut, fasülyeyi uyğun fiyatlara veriyoruz. Kar ettiğimiz parayı da muhtaç olan ailelere gönderiyoruz. Muhtarların yönlendirmesi doğrultusunda yoksul ailelere destek olmaya çalışıyoruz. Marketten kalan kar payımızla yardım yapıyoruz. Ayrıca bir lokal kurmayı düşünüyoruz. Çocukların zihinsel olarak gelişmesi için dama ve satranç branşları açmayı planlıyoruz. Bu arada 3.5 dönümlük bir arazi var ve milli eğitim müdürlüğü kolaylık sağlarsa o bölgeye tesis kazanabilirsek eksik parçamız tamamlanmış olur" cümlelerini kullandı.

Okulda başarılı olanlara sürpriz hediyeler olacak

Nurlupınarspor'un transferden sorumlu yöneticisi Nesip Şık, öncelikle hedeflerinin çocukları zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak olduğunu kaydetti. Şık, "Bunu yavaş yavaş başardığımızı düşünüyoruz. Mahalle şimdi Nurlupınar'la yatıyor, Nurlupınar'la kalkıyor. İleriki dönemde hedefimiz, derslerinde başarılı olan çocuklara hediye vermek. Öğrenciler bu şekilde daha çok derse asılacak. Futbol topu, forma, oyuncak gibi hediyelerle okula ve spora çekmeye çalışacağız. Başlı başına futboldan ziyade çocukları nasıl kurtarabilirizin derdindeyiz. Bir çocuğu bile kazansak bizim için büyük mutluluktur. 7'den 70'e herkesten destek alıyoruz. 6 mahalle tam olarak arkamızda. Kadınlarımız bile soruyor, bu hafta takımınız ne yaptı diyor. Cami imamımız bile maçlara geliyor. 70 yaşından büyük 50'ye yakın büyüğümüz her müsabakamızı takip eder" dedi.

Aküsü biten tekerlekli sandalyelere destek

Bundan sonraki en önemli faaliyetlerinin aküsü biten tekerlekli sandalyelere akü yardımı olacağını ifade eden Nesip Şık, "O konuda İstanbul'dan bir akü firmasından destek alıyoruz. Muhtaç olan herkese elimizi uzatmaya çalışıyoruz. Okullara çanta, defter, kalem temin ettik. Üstünü başını alamayan çocukları giydirdik. Diğer öğrencilerden farklı kalmasın diye gayret ettik. Her ay erzak yardımımız devam ediyor. 6 mahallenin çocukları beni ne zaman görse altyapı kuracakmısınız diyor. Belediye bir tesis desteği verse çocuklara şu an yaptığımızın 10 katını sağlarız. Sadece futbol değil bir çok branşta hizmet veririz. Sadece futbolcu dağil, avukat, doktor, mühendis olmalarının yolunu açarız" diye konuştu.