Müzik yorumcularının hep repertuvarına aldığı, statlarda tribünlerin hiti, Berkant'ın da efsaneleştirdiği, ismiyle de özdeşleşmiş tam 60 yıllık şarkıdır "Samanyolu"!
İlginçtir öyküsü de...
51 yıl önce Ediz Hun ve Hülya Koçyiğit, Kerime Nadir'in 1941'de yazdığı ünlü "Samanyolu" romanının filminin başrol oyuncusudur. "İki kuzenin engellerle dolu aşkını" anlatan eserin kahramanlarından "Zülâl''i Hülya Koçyiğit, "Nejat''ı da Ediz Hun canlandırmıştır. Yardımcı karakter oyuncuları ise Nedret Güvenç, Önder Sümer ve Ömercik'tir. Filmin unutulmaz diyaloglarındandır:
Zülal: “Niye öyle bakıyorsun gözlerime?”
Nejat: “Orda yıldızları seyrediyorum. Gökyüzünün bütün ışıkları içlerinde parlıyor.”
Zülâl: “Samanyolu’nu da görüyor musun?”
Nejat: “Evet, saadet ülkesine doğru uzanıyor. Biz de oraya gidelim mi Zülâl?
Film, vizyona girdiğinde gişe rekorları kırar.

***
"Samanyolu" şarkısının doğuşu, filmden sonradır. Hukukçu Yazar Adnan Ekinci şöyle aktarır: "Filmi izleyenler, sinemadan çıktıktan sonra önlerine ilk çıkan 'plakçı' dükkanlarına girerek, Samanyolu şarkısının plağını sormaya başlamıştı. Bu beklenmedik gelişmeyi öğrenen yapımcı Hürrem Erman, filmin müziğini yapan Metin Bükey'i yanına çağırarak, bu fırsatı kullanmasını, acele plak yapmasını önermişti. Metin Bükey de Teoman Alpay'ı bulmuş, şarkı sözü yazması için önlerine çıkan ilk meyhaneye oturmuşlardı."

***
Türk Müziği'ne "Buruk acı", "Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar", "At kadehi elinden", "Sarmaşık gülleri", "Sürülmez sefa, çekilmez cefa", "Nasıl geçti habersiz o güzelim yıllarım", "Bu gece son gecemiz" ve "Saçın yüzüme değse telini kıskanırım" gibi eserler kazandırmış olan Teoman Alpay masadan aldığı peçetelere;
"Sen kalbimin mehtabısın güneşisin
Sen ruhumun vazgeçilmez bir eşisin
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek
Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek
Ruhum senin kalbim senin ömrüm senin
Yıllar geçse ölmeyecek bende sevgin
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek
Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek
Uzaklara kaçıversek seninle biz
Birgün elbet göze gelir bu sevgimiz
Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek
Dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek" dizelerini yazar.

***
Şimdi sorun, "Samanyolu''nu kimin söyleyeceğidir! Bükey ve Alpay, ilk öneriyi Timur Selçuk'a getirirlerse de olumsuz karşılık alırlar. Sonra akıllarına Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'nın solisti Berkant gelir. Bir Köy Enstitülü babanın oğlu olan Berkant şarkıyı okumayı kabul eder. 45'lik plağı, 4 ayda 1 milyon satışla rekor kırar. Her dinlediğimizde ya da söylediğimizde bizi duygu seline boğar, marş olur dillerde "Samanyolu". Popülerliği ülke sınırlarını da aşar, “Oh Lady Mary” adıyla önce Belçikali David Alexandre Winter, sonra da Dalida tarafından söylenir. Berkant da bundan sonra "Bay Samanyolu"dur!

***
Asu Maro'nun ifadesiyle;
"Bir şarkının insanın kaderini nasıl değiştirebileceğinin kanıtıydı Berkant - Samanyolu ilişkisi... Altı yıl önce de bir hazan günü doğduğu "Samanyolu''na yoldaş oldu Berkant!..