Röportaj SİNAN KESKİN / Hollanda'ya çalışmaya giden Yozgatlı bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Timur Yoldaş'ın İzmir'e yerleşmesiyle İzmirliler Hollanda'nın 100 yılı aşan lezzeti Limburgia ile tanıştı. Muhteşem Hollanda kreması ile lezzetine doyum olmaz ürünler üreten Limburgia, Türkiye'deki yolculuğunun henüz başında iken bu defa da Brownies by Limburgia ile gerçek brownie lezzetleri ile çıktı karşımıza.Tamamen hijyenik koşullarda üretim yapan, üretim prosesinin her aşaması gıda güvenliği anlayışına uygun, doğaya ve tüketiciye saygılı, en son teknolojinin olanaklarından yararlanan Brownies by Limburgia, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarıyla sağlıklı lezzetler sunuyor. Laboratuvarı andıran üretim tesislerinde 12 çeşit brownie üreten ve arge çalışmalarıyla bu sayıyı her geçen gün artıran Brownies by Limburgia Üretim Müdürü Lütfiye Etik ile bu muhteşem lezzetlerin öyküsünü konuştuk.

Lütfiye Hanım öncelikle kısaca Limburgia'yı tanıyabilir miyiz?

Limburgia 1901 yılında Hollanda'da kurulmuş bir aile işletmesi. Adını Hollanda'nın Limburg bölgesinden alıyor. Limburgia'nın anlamı 'Limburg'tan gelen' demek. 1901 yılından bu yana Hollanda'nın yerel lezzetlerini orijinal tarifleriyle yapıyorlar. Apple Pie, Vlaai, Cookie, Brownie ve Cake kategorisinde yüzlerce çeşidi bulunan Limburgia 1993 yılında kendisine ait ilk satış 70 mağazaya ulaştı. Limburgia, uzun yıllar Hollanda'da yaşayan ve Türkiye'ye kesin dönüş yapmaya karar veren girişimci Tümer Yoldaş ile 2016 yılında Türkiye'ye giriş yaptı.

Limburgia'nın Türkiye yolculuğu ne zaman ve nasıl başladı?

Tümer Yoldaş, Hollanda'ya çalışmaya giden Yozgatlı bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi. 2016 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yapmaya karar verdiğinde İzmir'e yerleşmeyi tercih ediyor. Bir süre gözlem yaptıktan sonra Hollanda'da severek tükettiği Limburgia ürünlerini Türkiye'ye getirmeye karar verdi ve firmanın Türkiye distribütörlüğünü aldı. Yaptığı fizibilitenin ardından, hammaddeye kolay erişim ve kentin her yerine yakın olması nedeniyle üretim tesisini Gıda Çarşısı'nda kurdu. Birinci yıl sadece üretime odaklandık. 2017 yılında Alaçatı ve Bostanlı olmak üzere iki noktada Limburgia Cafe'leri açtık. Cafelerimizde sadece Limburgia, Brownies by Limburgia ve kendi markamız olan kahveleri satıyoruz. Konsepti, dekorasyonu bizim tarafımızdan yapılan, içindeki ürünlerin tamamı kendi mutfağımızda hazırlanan bir kafe. Limburgia'da ürettiğimiz tüm ürünleri kafelerimizde bulmanız mümkün. Kafelerin Hollanda ile organik bağı bulunmuyor. Tamamen bize ait bir girişim.

Satışa sunulan ürünlerin tamamını kendiniz mi üretiyorsunuz?

Ürettiğimiz ürünlerin tamamı Hollanda'da üretilenler ile aynı. Klasik pasta üretimi yapmıyoruz. Vlaai denilen Hollanda turtası ana ürünlerimizden biri. Orijinal Limburgia lezzetlerini yapıyoruz. Biraz da kendimizden dokunuşlarla geliştiriyoruz. Şimdilik apple cinnamon, orange choco, kastanya, figo, choco banana, apple caramel, pumpkin, berry yoghurt, choco rock, tiramisu, brownie, stracciatella yoghurt, mango yoghurt, almond cream, mocha caramel, lemon yoghurt, sultana, strawberry yoghurt olmak üzere 18 vlaai çeşidimiz var.

Yakın bir zamanda Brownies by Limburgia markasıyla brownie üretimine başladınız. Bu konuda iddialısınız, 'Türkiye'yi gerçek brownie ile tanıştırıyoruz' diyorsunuz. Ürettiğiniz brownieleri farklı kılan nedir?

Brownies by Limburgia konseptini 2019 yılının başında hayata geçirdik. Türkiye'de şimdiye kadar yapılmamış bir şeyi yapıyoruz. Türkiye'de ilk kez bünyesinde bu kadar farklı çeşit gerçek browni bulunduran, bunları online satış sitesinden Türkiye'nin her yerine maksimum 3 günde gönderen bir organizasyon kurduk. Şuan klasik, hurmalı ve cevizli, orman meyveli ve beyaz çikolatalı, yerfıstıklı ve fıstık ezmeli, portakallı ve bitter çikolatalı, vişneli ve kırmızı kadife kekli, kahveli ve 3 çikolatalı, fındık ve karamelli, beyaz çikolatalı, naneli, karamelli waffle parçalı ve marzipanlı olmak üzere 12 çeşit brownimiz var. Arge süreci tamamlanmış ve üretime geçeceğimiz ve henüz arge sürecinde olan çeşitlerimiz de bulunuyor. Her geçen gün mutfağımızda yeni denemeler yapıyoruz. Bu çeşitleri de yakın zamanda müşterilerimizin beğenisine sunacağız. Türkiye'de gerçek brownie bilinmiyor. Brownie kültürü bizde yok. Brownie bir kek değildir. Kendine özgü, kek gibi kurabiye gibi ayrı bir segmentte olan bir üründür. İçindeki çikolata oranından süsleme materyallerine kadar hepsi brownieyi farklı kılan unsurlardır. Türkiye'de ıslak kakaolu keke brownie diyorlar. O şekilde biliniyor ve herkes o şekilde yapıp satıyor. Biz Türkiye'yi gerçek brownie ile tanıştırıyoruz.

Kaç çeşit brownie var?

Bu ürün sınırsız. İçine koyacağınız malzemelerle, süslemeleriyle sınırsız çeşitte brownie yapabilirsiniz.

Kendi kafelerinizin dışında ürün verdiğiniz yerler var mı?

Evet, var. Ama her talep eden satış noktasına ürün vermiyoruz. Bu konuda bazı kriterlerimiz var. Seçici davranıyoruz.

Türkiye'nin her yerine kargoyla gönderim yapıyorsunuz. Ürün bozulmuyor mu?

Ürün yapısı itibariyle kolay bozulan bir ürün değil. Oda sıcaklığında katkı ve koruyucu kullanmadan 5 güne kadar dayanıyor. Bunu yanı sıra ürünün tazeliğini koruyabilen özel bir ambalajımız var. Siparişleri bu özel ambalaj ile gönderiyoruz.

Üretim kapasiteniz nedir?

Şuan aylık 50 bin dilim üretim yapıyoruz. Kapasitemiz ise aylık 150 bin dilim. Talep geldikçe üretim kapasitemizi artırıyoruz.

Ürünlerde kullandığınız malzemeleri Türkiye'den mi tedarik ediyorsunuz?

Hollanda süt ve süt ürünleri açısından dünyanın önde gelen ülkesi. Ürünlerimizde kullandığımız kremayı Hollanda'dan ithal ediyoruz. Ürünlerde, 1900'lerin başında Hollanda'da, onların damak zevkine uygun olarak üretilmiş yüksek kalitedeki kremayı kullanıyoruz. Bu krema özel bir formülle hazırlanıyor. Türkiye'de bu kalitede krema üretimi yok. Yüz yıl geriden gelip bu lezzeti ve kaliyeti tutturabilmek zor. Yapılamaz demiyoruz ama bu uzun zaman alır. Onun dışındaki ürün ihtiyaçlarımızı Limburgia standartlarına uygun olacak şekilde Türkiye'deki üreticilerden tedarik ediyoruz.

Biz Türk halkı olarak şerbetli tatlıları daha fazla seviyoruz sanırım.

Türk geleneksel damak tadı genellikle şerbetli, hamurlu, yağda kızartılıp üzerine şerbet dökülen tatlılardan oluşuyor. Lokmadan tutun da baklavaya kadar bir çok meşhur tatlımız var. Biz tatlı seven bir milletiz. Ama yeni nesil daha çok hafif lezzetlere yönelmeye başladı. Türk halkında şantiye karşı bir önyargısı vardı. O nedenle insanlar bizim ürünlerimizi gördüklerinde önce, 'çok kremalı, bize ağır geliyor' diye düşünüyor. Ancak ürünlerimizin tadına bakan bir çok insanın fikri anında değişiyor. Çünkü bizim kremamız bugüne kadar yediklerine hiç benzemiyor. Çoğu insanın kafasındaki şanti önyargısını yıktık. Türkiye'de üretilen şanti grubu ürünler insanların pek de fazla yemesine müsaade etmeyen, içini bayan, fazla yağlı ve şekerli ürünlerden oluşuyor. Ama bizim kullandığımız Hollanda kreması hafifliği, lezzeti ve görüntüsüyle bugüne kadar yediklerinizden çok farklı.

Yakın gelecekte nasıl bir büyüme hedefiniz var? Franchise verecek misiniz?

Öncelikle İzmir içinde büyümeyi düşünüyoruz. Franchise vermek, Türkiye'ye açılmak gibi bir hedefimiz yok. Kalitemizi korumak istiyoruz. Bizim ürünlerimiz çok özen gösterilmesi gereken nazik ürünler. Eğer kafeler bizim kontrolümüzde olmazsa istediğimiz özeni gösteremeyebilirler. Ürünün lezzet ve kalitesinin yanı sıra sunumunun da mükemmel olması gerekiyor. Ürünü yanlış sunduğunuz zaman markayı lekelersiniz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Daha az para kazanalım ama üretiminden sunumuna kadar ürünün hakkını verelim istiyoruz.