Ege'nin dört bir yanında canlı hayvan fuarları düzenleyen GL Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan “Türkiye'de bu işi bu boyutta yapan yok, yapabilecek kimse olduğuna da inanmıyorum. Bizim bu fuarları düzenlememizin tek nedeni üreticiyi ve çiftçiyi teşvik etmek” dedi.

Türkiye'de tarım fuarları denilince akla ilk gelen isim hiç kuşkusuz Gül Ceylan'dır. 22 yıllık fuarcılık tecrübesi olan Ceylan, 2013 yılından bu yana kendi fuar şirketi GL Platform Fuarcılık ile Türk tarımının gelişmesi için çaba harcıyor. Türkiye'de ilk defa canlı hayvanların da sergilendiği fuarı Burdur'da düzenleyen Ceylan, bunu Kuşadası, Uşak ve Sakarya'ya da taşıdı. Son üç yıldır Kuşadası'nda düzenlediği HORECA Ege Uluslararası Otel Ekipmanları ve Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı ile turizm sektörüne de benzersiz bir fuar kazandıran Ceylan, gördüğü yoğun ilgi nedeniyle bu fuarı bundan sonra İzmir'de düzenlemeye hazırlanıyor. Gül Ceylan ile düzenledikleri fuarları ve hedeflerini konuştuk.

Kısaca Gül Ceylan'ı tanıyabilir miyiz?
1974 Konya Akşehir doğumluyum. 4 kardeşiz. 1987'de okuyalım diye babam bizi İzmir'e getirdi. İzmir maceramız böyle başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü'nde okudum. Fuarcılık hayatım ise İZFAŞ'ta staj ile başladı. Ondan sonra bu meslek kanıma girdi. 1996 yılından bu yana fuarcılık yapıyorum. İZFAŞ'tan sonra çeşitli firmalarda çalıştım. 2003'ten sonra ortaklık yaptığım şirketler oldu. 2013'ten bu yana ise GL Platform Fuarcılık olarak tek başıma fuarlar düzenliyorum.



İlk düzenlediğiniz fuar hangisiydi?
Türkiye'nin ilk canlı hayvan fuarı ile başladık. Türkiye'de tarım hayvancılık fuarlarının içinde canlı hayvan sergilenmezdi. Biz bunu başlattık. İzmir'de Ülkü Yarış Pisti'nde düzenledik. Burada İzmir'in damızlık sığır yarışmasını yaptık, 80 civarı hayvan yarıştı. Bu fuarda yurtdışından partnerimiz dahi vardı. Önemli bir başarı elde ettik. Bu fuarı İzmir'de kapalı alanda düzenlemek için yer arayışımızı sürdürüyoruz.

Burdur'u neden tercih ettiniz?
Burdur, Türkiye'nin en önemli büyükbaş ve küçükbaş süt hayvancılığı merkezidir. Verimli tarım arazilerine sahip, coğrafi konumu nedeniyle de Teke Yöresi’nin merkezi konumunda. Yani Denizli, Isparta, Antalya ve Muğla'yı kapsayan Teke Yöresi, tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin lokomotifi konumunda. Bu yüzden fuarı Burdur'da yapmaya karar verdik. 4. yılında anladık ki Türkiye'de bu işi bu boyutta yapan yok, yapabilecek kimse olduğuna da inanmıyorum.

Fuar kapsamında bir yarışma da düzenliyorsunuz, bundan biraz söz eder misiniz?
Burdur'da dünya kriterlerine uygun Türkiye'nin tek damızlık sığır yarışmasını yapıyoruz. Burdur Türkiye'nin Hollanda'sıdır. Burdur'un yüzölçümüne baktığınız zaman Konak kadar yoktur. Ama damızlık sığır yetiştiriciliğinde önemli bir yeri var. Oradaki damızlık sığır yetiştiricileri birliği başkanı da bu konuya ilgili. Birlikle beraber yürütüyoruz projeyi. 2 yılda bir düzenliyoruz. Laktasyona uygun hayvanlar belli kriterlerde toplanıyor ve onlar birbirleri arasında yarışıyor. Sonunda şampiyonlar şampiyonunu seçiyoruz. Gerçekten üreticiyi teşvik eden, kendisi yenilemesini sağlayan önemli bir etkinlik. Aslında burdaki amaç üreticiyi çiftçiyi teşvik etmek. Hayvanın bu şekilde yetiştirilebileceğini, bu kriterlere uygun hayvanlar yetiştirdiklerinde ön plana çıkacaklarını anlatmak.



Fuar'a Burdur'da devam edecek misiniz, İzmir'e taşımayı düşünüyor musunuz?
Burdur'da devam edeceğiz. Bu yıl 4.sünü yaptık. Uşak'ta 3. yılımız, Sakarya'da başladık. Şehirlerde yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'de gerçek anlamda hayvancılık sektörüne yönelik bir fuar yok. Ülkemizde büyükbaş, küçükbaş, kanatlı tüm türlerin ırklarının sergilendiği bir fuar yok. Çünkü gerçekten canlı hayvanı orda tutmak zor iş. Altyapıyı doğru oluşturmak lazım. Bu konuda yüksek bir deneyim kazandık. Bunu da fuarlarımızdaki başarımızla ortaya koyuyoruz.

Burdur ve Uşak'tan sonra Sakarya'da da fuar düzenlemeye hazırlanıyorsunuz. Bu fuar ne zaman olacak?
Sakarya'da Tarım Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı yapacağız. 25-28 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenleyeceğiz. Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri sektörünün en iyi firmalarının bir arada olmasını, hızla gelişen sektörde yeni ürünlerin tanıtılmasını, hayvansal ürünlerin işlenmesine yönelik teknolojileri ihtiyacı olan işletmeler yeni ticari ilişkilerin kurulmasını, pazar payının arttırılmasını ve geleceğe dönük akılcı yatırımların yapılacağı, Türkiye’deki sektörün en önemli isimlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Seminerler ile hayvancılık ve gıda teknolojileri sektörünün önde gelen kurum ve kuruluşları ile sektörün önder firmaları; son teknolojik gelişmelerini paylaşacakları seminerlerin düzenleneceği ve seçilmiş profesyonellerin yer alacağı panellerle Tarım ve Hayvancılık sektörünün sorunları masaya yatırılacak ve geçen yıldan bu yana yaşanan gelişmelerle birlikte yeni çözümler üretilmeye çalışılacak. Tarım ve Hayvancılık Sektörünün gelişmesi ve verimliliğin arttırılması yolunda gerekli olan bilgi ve teknolojilerin üretici ve sektör profesyonelleri ile buluşmasını sağlamak, yapılan çalışmaların dünya vitrininde sergilenmesine aracılık etmeyi amaçlıyoruz.

Tarım dışında ilk defa Kuşadası'nda turizm sektörüne yönelik bir fuar da düzenlemeye başlamıştınız. Fuarı artık İzmir'de düzlemeye hazırlanıyorsunuz. Bunu biraz açabilir miyiz?
İzmir'de otel ekipmanları ve ev dışı tüketim ürünleri fuarı yapıyoruz. Otel ekipmanları fuarı Kuşadası'nda başladı. Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği'nin (KODER) teşviği ile başlamıştık. Bu fuarla bilmediğimiz bir sektöre girdik. İlk yıl hiç de başarılı bir fuar çıkarmadık. 2. yıl birinci yılı neredeyse ikiye katladık. 3. yıl oldukça başarılıydı. Fuarı Kuşadası'nda gelebileceği noktaya getirdik. Toplam 10 bin m2 sergileme alanı olan 5 bin m2 stant kurulabilen bir alanımız vardı. Daha fazla alanımız yoktu. Bu işin orada büyüme ihtimali yoktu artık. Yönümüzü İzmir'e çevirdik. İZFAŞ ile görüştük. İZFAŞ yer verdikten sonra çalışmalara başladık. Bu işin en önemli partneri olan otellerin satınalma sorumluları ile irtibat kurduk. ETİK Başkanı Mehmet İşler bizi TUROFED ile görüştürdü. Osman Ayık'la tanıştırdı. Fuarı çok benimsediler. TUROFED artık biz satın almalarımızı bu fuardan yapacağız dedi. Artık bu fuarın iş ortağı olduklarını ilan ettiler. Bu anlamda çok önemli bir proje gelmiş oldu İzmir'e. İzmir Türkiye'nin Barcelona'sı olabilir. Bu anlamda biz İzmir'i çok destekliyoruz, İzmir'e yatırım yapacağız şeklinde açıklama yaptılar. Türkiye'de 4 bin 500'ün üzerinde turizm işletme belgeli otel var. Bunun yüzde 70'i bu fuarda olacak ve tedariklerini gerçekleştirecekler.



Fuar hangi tarihlerde olacak?
20-23 Şubat 2019'da düzenlenecek. Kuşadası'nda son fuarda 17 bin ziyaretçi ağırlamıştık. Tahminim burada 30 bin civarında ziyaretçi olacak. Profesyonel ziyaretçi olarak ise 10 bin kişi bekliyoruz. Biz bu fuara halkı da davet ediyoruz. Bu yılki temamız sağlıklı beslenme, sürdürülebilir turizm ve Ege'nin lezzetleri. Gençlerin sağlıklı beslenme ile ilgili, sağlıklı beslenmeleri, fast food'tan uzak kalmaları ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılacak. İşin sosyal bir boyutu da var aslında. O nedenle 30 bin kişi bekliyoruz. Giriş ücretsiz olacak. Aslında profesyonel fuarların ücretli olması doğru bir yoldur ama ilk birkaç yıl ücretsiz olacak. Sonrasında belki ilk iki gün profesyonele açık ondan sonra halka açık şekilde yapabiliriz.

Fuarı İzmir'e taşıyıp kapasitesini arttırdığınıza göre turizm sektöründen ümitlisiniz?

TUROFED'den aldığım izlenime göre. 15 Temmuz'dan sonra Türkiye ciddi bir turist kaybetti. Bu turist ispanya, Yunanistan ve Mısır'a vs gitti. Son 2 yıllık dönemde gittikleri ülkelerden memnun kalmadılar. Bizim ülkemiz gerçeken bu anlamda iyi hizmet veriyor. Doğamız, iklimimiz hepsi bir araya geldiğinde aslında Türkiye dünyanın cenneti. Turistte bunun farkına vardı. Diğer Akdeniz ülkelerinde fiyat / hizmet performansı çok düşük. Biz gelen turisti lüks içinde yaşatıyoruz. Bu yıl dönüşler başladı. 2018 otelciler için verimli bir yıl olacak. Otellerin yüzde 90'ı dolu durumda. Buna yerli turistte eklenince yüzde 100 doluluğa ulaşacaklardır. Ama karlılık yüksek değil. Bu da zaman içinde oturacaktır. Turizmcilerimiz çok iyi çalıştılar. 2016-2017'de gitmedikleri fuar, yapmadıkları tanıtım kalmadı. Artık dönüşler alınmaya başladı. Öngörü şu; 2023'e kadar Türkiye altın çağını yaşayacak. Bununla birlikte farklı bir şey daha var, dünyaya 2017-2018 itibariyle 30 milyon yeni turist katıldı. Bunun 6 milyonu Türkiye'yi tercih edecek. Varolan potansiyelin üstüne bu da eklendi.

Biz Ege Bölgesi'ndeyiz ve bizi öncelikle burası ilgilendiriyor. Yaptığımız fuara Türkiye'den ziyaretçiler gelecek ama önceliğimiz Ege Bölgesi. Buradaki otellerin revizyona, yenilenmeye ihtiyacı var.

Programınızda yeni bir fuar var mı?
Yeni bir proje düşünmüyoruz. Yaptığımız işi doğru yapma taraftarıyım. O nedenle yürüttüğümüz projelere odaklanıyoruz. Kapasitemiz genişlerse başka projeler düşünebiliriz.

Düzenlediği fuarlar
Horeca Faır Ege Uluslararası Otel Ekipmanları ve Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuar - İzmir
Teke Yöresi Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı - Burdur
Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarı – Uşak
Tarım Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı - Sakarya