Beliz Şen şampiyonlukları olan bir yüzücü...Üniversite son sınıfta iken hayatını, gezdiği yerleri, kullandığı ürünleri paylaştığı bir You Tube kanalı açtı. Öylesine ilgi gördü ki, profesyonel olarak yoluna devam etme kararı aldı, İzmir'den İstanbul'a taşındı.

Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu 25 yaşındaki Beliz Şen, eğitimini aldığı kulvarda kariyer yapmayı planlıyordu ancak sosyal medya hayatını değiştirdi. Günlük yaşamını paylaştığı You Tube kanalı kısa sürede çok izlenir oldu. Doğallığı, samimiyeti çok sevildi. Şimdilerde stratejik pazarlama ve marka yönetimi üzerine lisans yapmaya hazırlanan Şen, “Bu işi daha iyi öğrenmek, marka tarafından da tanınmak istiyorum” diyor. Başarılı meslektaşım Banu Şen'in kızı Beliz Şen, belli ki yakın gelecekte adından çok söz ettirecek.
Türkiye dereceleri olan bir yüzücüsün. 3 yaşında iken bir şaka sırasında havuza düşmüşsün? Sonrasını anlatır mısın?
Bir arkadaşım beni suya itti, boğulma tehlikesi geçirdikten sonra hemen annemden bana yüzme öğretmesini istemişim. Sanıyorum boğulmayı kendime yakıştıramadım. Annem beni alıp havuza soktu, benimle birlikte yüzüp bana bir haftada yüzmeyi öğretti. Eğer o gün annem benimle havuza girmese muhtemelen şu an hala sudan korkuyor olurdum.



Profesyonel yüzme hayatın devam ediyor mu?
Geçen sene bir omuz sakatlığı yaşadım. Omuzum çıktı ve çıkarken dört yerinden yırtıldı. Tedavi oldum, ancak yetmedi. Kulüp doktorum yüzmeyi bırakmam gerektiğini söyledi ve profesyonel yüzme hayatım yaklaşık bir sene önce bitti. Şimdi İstanbul’da yavaş yavaş yüzmeye tekrar başladım. Bir sorun çıkmazsa kaldığım yerden devam etmek istiyorum.

Sosyal medya, hayatına nasıl girdi?
Açıkçası sosyal medyayı herkesin kullandığı gibi kullanıyordum. O dönemde de insanlardan sorular alıyordum. Kıyafetlerimi nereden aldığımı, spor rutinimin nasıl olduğunu, kullandığım ürünleri merak ediyorlardı. Bunu gören bir arkadaşımın arkadaşı bana bir teklifte bulundu ve sosyal medyayla ilgilenmem gerektiğini, bu işi blogger, vlogger olarak devam ettirebileceğimi anlattı. Ve ben de hobi amaçlı bu işe başladım. Tabi işin buralara geleceğini tahmin etmiyordum.
You Tube kanalı ile hayatında neler değişti?
Aslında hayatımı oldukça etkiledi. Tüm hayatım boyunca İzmir’den başka yerde yaşamayacağımı düşünürdüm, şu an İstanbul’dayım... Uluslararası ilişkiler okudum ve mesleğimi yapmak istiyordum ancak şu an tamamen farklı bir alana yöneldim. Hatta bu sene stratejik pazarlama ve marka yönetimi üzerine yüksek lisans yapacağım. Birçok marka ile tanıştım, işbirliği yaptım, görmediğim gezmediğim yerlere gitme, yeni ülkeleri tanıma fırsatım oldu.
Kanalının konsepti nedir?
Kanalım tamamen “lifestyle” konseptte. Hayatımı paylaşmaya çalışıyorum. Gezdiğim yerleri, sevdiğim ürünleri, spor hayatımı, okul hayatımı paylaşıyorum. Asıl hedefim tamamıyla bir gezi kanalı oluşturmak. Gidemeyenleri sanki oraya gitmiş ve gezmiş gibi hissettirmek istiyorum. Gitmek isteyenlere fikir vermek ve tanıtmak istiyorum.
En çok hangi paylaşımların diğerlerinden daha fazla ilgi görüyor?
Vloglarım kesinlikle en çok beğenilenler. Tatillerim, gezi videolarım...
Mesleğini nasıl adlandırıyorsun?
Bu kesinlikle değişiyor. Bizim dönemimiz bu işi daha iyi algılayabiliyor. Blogger’ım veya vlogger’ım dediğimde kimse yadırgamıyor. Ancak bizden önceki dönemler oldukça zor algılıyor. Anneaneme yaptığım işi anlatmaya çalışırken oldukça zorlanmıştım. Çünkü bu tamamen yeni bir meslek kolu ve algılanması güç olabiliyor. Bu sebeple genellikle mesleğimi “sosyal medya işi ile ilgileniyorum” diyerek anlatmaya, adlandırmaya çalışıyorum.
Geçimini sağlayan, para kazandıran bir meslek mi?
Bu tamamen değişiklik gösterebilecek bir şey. Ben geçimimi marka işbirlikleri ile sağlıyorum. Artık bu mesleğe yönelen çok insan var ve içlerinden sıyrılmak gerekiyor. Diyemem ki bu işe giren herkes çok para kazanır.


Diğer vlogger ve youtuber'lardan seni ayıran özelliklerin neler? Beliz Şen neden izlenilmeli?
Samimiyetine kendiminki kadar inandığım birçok vlogger var. Bence en önemli şey samimi olmak. Ben günlük hayatımda nasılsam videolarda da aynı Beliz olmaya gayret gösteriyorum. Bu işte en ayırıcı özellik samimi ve güvenilir olmak.
Başarılı bir sporcu, iyi eğitim almış bir gençsin...Sosyal medyada adını duyurmak konusunda teyzen, pop müziğin tanınmış ismi Bengü'nün katkı ve desteği oldu mu?
Tabi... İlk videomuzu beraber çektik. Katkısı yok diyemem.
Nikahında Bengü'ye şahitlik yapanlardan biri de sendin? Neler hissettin?
Evet teyzemin bir şahidi de bendim. Çok heyecanlı ve çok güzeldi. Yıllardır teyzem hep şahidi olmamı istediğini söylerdi. Peri masalı gibi bir düğündü.
Geleceğe dair planların neler?
Şu an için ilk önceliğim yapacağım yüksek lisans eğitimim. Bu işi daha iyi öğrenmek, marka tarafından da tanımak istiyorum. Ve ileride mesleğimi yaparken hem şu an sahada öğrendiğim şeyleri hem de eğitimimde öğrendiğim şeyleri birleştirip bu işi en iyi ve en yaratıcı şekilde yapmak istiyorum.
Sporculuğunun kişisel gelişimine katkıları neler oldu?
Büyük bir disiplin ile yetiştim. Küçüklüğümden beri planlı ve programlı bir hayatım oldu. Bu yetişme biçimi günlük hayatımı oldukça kolaylaştırıyor. İş bitirme odaklı olduğum için çekimlerimde oldukça işime yarıyor.
Moda dünyasında ikonun var mı?
Açıkçası ikonum yok. Moda ile çok iç içe olduğum da söylenemez. Trendleri takip ediyorum ancak kendime yakıştırdığım için de iyi hissettiğim şeyleri giymeyi seviyorum.

Beliz Şen hakkında


10 Eylül 1993 yılında İzmir’de doğdum. İlkokul 2. sınıfta yüzme sporuna başladım. TDİ Spor Kulübü'nde lisanslı olarak yüzmeye devam ettim. İlkokul, ortaokul ve lise dönemimde çeşitli madalyalar kazandım. (50 metre sırt üstünde Türkiye 3'cüncülüğü, 100 metre sırt üstünde Türkiye 2'nciliği). Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde sporcu bursu ile eğitim hayatıma devam ettim. Üniversite 3. sınıfta Arkas Spor Kulübü'ne geçiş yaptım. Üniversite dönemimde Üniversitelerarası Türkiye Şampiyonası’nda (KOÇFEST) 200 metre serbestte birinci, 200 metre karışıkta 2. inci, 50 metre sırt üstünde 3., 400 metre serbestte 3. oldum.