Seyahat küratörü Duygu Cankara’nın gözünden Türk turistlerin ortak üç özelliği: Yoğunlar, son dakikacılar ve zor karar veriyorlar.

Bu haftaki konuğum sektörünün başarılı ismi Duygu Cankara.... Cankara bir seyahat küratörü... Başkaları için plan, tasarım yaparken bazen kendisini de o seyahatin içinde bir yerlerde buluyor.

1998 yılından beri çok severek yaptığı mesleği ona bir çok şey kazandırmış. Örneğin fotoğraf açısından bambaşka bir göz hediye etmiş... Seyahat küratörü kimdir?

Seyahat tasarımcısı ve yöneticisidir. Ne zaman, nereye ve nasıl seyahat, sorularının cevabını kişiye özel olarak sunan kişidir. Bu seyahatler sırasında da desteğini devam ettirir. Günümüzde; seyahat severler 'terzi işi' taleplerle bize gelmekteler ve dolayısı ile seyahat acentaları kendilerini bu tarz butik hizmetleri de verecek şekilde adapte etmek durumundadır. Bu pencereden bakarsak seyahat kürotörü butik bir seyahati tüm hatları ile adeta bir mühendislik projesi gibi ele alır ve A'dan Z'ye tüm detayları ile derler. Ulaşımdan, otele, yemek yenilecek restoranların tavsiyesinden rezervasyonuna, en ince detayına kadar kendisine belirtilen bütçe içerisinde seyahat etkinliğini tasarlar. Neden sadece seyahat danışmanı demiyoruz derseniz; daha özgür ve cesur işler ortaya çıkarır seyahat küratörleri. Hazırda var olan bir programa sizi yönlendirmek gibi kolaya kaçmadan tam anlamıyla istediğinizi en doğru, en keyifli haliyle size yaratır ve sunar.

Turizmde mevsimler tercihleri ne kadar etkiliyor?

Turizmde mevsimler göreceli bir kavram aslında.... Daha çok kişinin zamanı, ilgisi ve bütçesi ön planda. Örneğin kışın kar turizmi için yerli ve yabancı destinasyonlar için talep gelirken, aynı oranda sıcak memleketlere kısa bir kaçamak yapmak isteyenlerin sayısı da az değil. Yine de seyahati organize eden kişinin nereye ne zaman gidilirse daha keyifli olacağına hakim olması çok önemli.

cankara-duygu

Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?

Çok keşfeden desek olur mu? Kavramlar bir biriyle iç içe aslında; seyahat etmenin ufku açtığına inananlardanım. Seyahat edenler evreni farklı bir gözle görürler. Farklı kültürlerin, farklı yaşam biçimlerinin, farklı tatları, sevinçlerini bire bir yaşayarak görmenin hazzıdır esas olan.

Seyahat etmek için beş neden sayabilir misin?

Tabii ki , en başta seyahat en güzel meditasyonlardan biridir. Kendinizi daha iyi tanımanıza yarar. Dünyaya ve yaşama bakış açınızı genişletir. Deneyim ve anı biriktirmenin en güzel yoludur. Öğrenmenin en keyifli halidir.

Yaş aralıklarına göre rotalarda farklılar oluyor mu?

E tabi belli bir yaşın üzerindeki seyahat severler daha çok gemi turlarını tercih ediyorlar bu gruptaki seyahat severler için konforları her şeyden önemlidir ve sıradan yerlerde kaldırmak istemeyiz. Genç seyahat severler daha macera dolu destinasyonları tercih ediyorlar. Tabi beyaz yakalıların Avrupa destinasyonlarını da es geçmemek lazım.



Seyahate çıkmadan önce planlama yapılmalı mı? Ya da neler yapılmalı?

Ben olsam yaparım. Ama spontane severim diyenlere de saygım sonsuz.
Aslında kişiden kişiye farklılık gösterecek bir yapılacaklar listesi vardır ama bir kaç tavsiye vermek gerekirse; mutlaka pasaportunuzu ve gerekiyorsa vizenizin olup olmadığını kontrol edin; gideceğiniz yerin hava durumuna bir bakın, gezeceğiniz göreceğiniz yerler ile ilgili sizlere yollanan ya da araştırıp hazırladığınız bilgilendirmeleri okuyun. Ben planlarım, yardıma gerek yok diyenlerdenseniz; önce ulaşımdan başlayın. Hep söylerim; “Uçak biletiniz hazırsa o seyahat başlamış demektir.”

Şu tarihlerde keselere en uygun destinasyonlar nereleri?

Bu tarihlerde Avrupa destinasyonlarına oldukça enteresan fiyatlar alabiliyoruz. Ancak seyahatinizi bir kaç ay önceden planlamak size oldukça fiyat avantajı sağlayacaktır. Keza bahar ayları bir çok destinasyonun en güzel zamanı, erkenci olmak bütçeyi çok etkiliyor.

Çok gezenler için alternatif seyahat turları var mı?

Evet tabi çok enteresan gemi, tren ve nehir turları var. Özellikle Avrupa severler için hep aynı destinasyonlardan sıkılanlar için nehir turlarımızı tavsiye ediyorum Çok enteresan yerler ve deneyimler yaşayacaklarını garanti ederim. Konsept turları çok revaçta, sanat turları, konser amaçlı seyahatler gibi.



Her dönem revaçta olan ülkeler hangileri?

Aklıma ilk gelen İtalya ve İspanya oluyor ki onlar da turizm dünya devi olan iki ülke.

Yurtiçi ve yurtdışı turlarına ilgi arasında bir kıyaslama yapmak gerekirse neler söylenebilir?

Bütçe ön planda. Pasaport fiyatları ve biz Türklere vize uygulayan ülkeler göz önünde bulundurulursa; bir çok ülke vatandaşına göre yurt dışına daha pahalı seyahat ediyoruz.

Seyahat operatörlerinin güvenilirliği nasıl ölçülebilir?

Deneyim önemli. Tanıdığınız bildiğiniz bir turizmci varsa o neredeyse onu yakalayın.

Turistin gözünde İzmir ne kadar değerli?

Yabancı turist için; Meryem Ana ziyareti için uçulması gereken şehir diyebiliriz en başta. Yerli turisti göz önünde bulundurursak İzmir demek Alaçatı demek, Çeşme demek. Değer konusuna gelince; hak ettiğini görmüyor İzmir.

Bu meslek kişisel gelişimine neler kattı?

Sevdiğim işi yapıyorum, bu sayede de geziyorum, keşfediyorum, yeni deneyimler yaşıyor, yeni insanlar tanıyorum. Başkaları için bir şeyler hazırlarken kendimi de o seyahatin içinde bir yerlerde buluyorum. Biraz oyun gibi, yaratıcılık anlamında özellikle çok kazanımlarım oluyor.

Yıllardır birbirinden çok farklı profillerle muhatapsın.. Türk turistin ortak benzerlikleri neler?

Genelde yoğunlar, son dakikacılar ve zor karar veriyorlar.



“Valizm hazır, hemen şimdi nereye gideyim Duygu” dersem?

Bali derim. Çok seviyorum o adayı. Her. Hem zaman gidebilirim hesaplı, hem keyifli, insanları güzel, mevsimi genel olarak uygun. Ama tabii en doğrusu; bu soruyu kim soruyor, onu tanıyor muyum, o nelerden keyif alır, amaç dinlenmek mi, gezmek, görme, öğrenmek mi gibi bir çok etken önemli en doğru yanıtı bulmakta.

Doğu Ekspresi yani “like ekspresi”!


Doğu Ekspresi ile yolculuk neden bu kadar gözde oldu... Yer bulamayan neredeyse ayakta gidiyor!

Yani kısaca "like ekspresi"... Bu destinasyonu meşhur eden bana göre blogger’lar, dolayısıyla sosyal medya.
Instagramcılar için fotograf; youtuberlar için de muhteşem bir vlog cenneti.
Zaten şahsen dikkat ettiğim insanlar Kars’a gitmekten ziyade bu treni yaşamak ve buralardan çekim yapabilmek derdindeler. Üzerine Kars'da biraz tatlı niyetine gibi geliyor.

2018 yazı hareketli olacak


Kişiye özel turlara ilgi hangi yoğunlukta? Nedir özelliği?

Turlarla, kalabalık bir gruba dahil olmak istemeyenlerin tercihi genelde bu yönde. Seyahat bilincinin artmasıyla kişiye özel turlara olan ilgi de gün geçtikçe artıyor.

Dövizdeki yükseliş sektörü ne kadar etkiledi? Yakın geleceğe ilişkin düşüncelerin neler?

Çok etkiledi, döviz bizim sektörü hep etkiledi, hep de etkileyecek. Alternatiflerin her geçen gün artması, çok farklı bütçelere sahip kişilere ulaşabilmemizi sağlıyor. Yakın gelecek yakın geçmişimizden daha iyi olacak orası kesin. 2018 yazı daha hareketli olacak gibi duruyor, 2019 için ümit daha da fazla. 1998’den beri bu işi profesyonelce yapıyorum, turizm nasıl olacak dediklerinde ilk günden beri duyduğum o ezber kelime “istikrar.”


Yakaladığım duyguyu çekiyorum


Fotoğraf merakını mesleğin mi tetikledi? İlgin amatörce mi?

Amatörce ve evet seyahat etmek dedik ya ufuk açıyor diye; fotoğraf açısından da bambaşka bir göz hediye ediyor size adeta. Bazen o anı bir tek ben yaşamış olmayayım diye, bazen sadece benim objektifimden de işte böyle görünüyor demek adına bir çok nedenle tetikleniyor bu merak.

Objektifden görünen sana neler hissettiriyor? Olanı mı çekiyorsun, komposizyon mu yapıyorsun?

Önce hissediyorum sonra objektifte görüp de çekiyorum galiba ben. Olanı, olmayanı ayırt etmiyorum açıkçası, bana estetik geleni, beni heyecanlandıranı, en çok da bir duyguyu yakalamışsam, onu çekiyorum. #yolculuk neden bu kadar gözde oldu... Yer bulamayan neredeyse ayakta gidiyor!