Röportaj/ SİNAN KESKİN

İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı isimlerden olan Berkay Eskinazi'nin önderliğinde gençlerin ve kadınların statülerini değiştirmek, topluma ve ülke ekonomisine katkılarını artırmak amacıyla kurullan Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği (LİYAKAT) 10. yaşını kutluyor. Emek Pişti Haydi Sofraya, Umuda Yol Aç, Girişim Kampüsü ve Sensiz Yarımız - Birlikte Tamız gibi pek çok projeyi hayata geçiren ve 2020 yılına da hızlı bir başlangıç yapan ancak korona virüs salgını nedeniyle projelerini dijital ortama taşıyan LİYAKAT Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi ile LİYAKAT'ı, projelerini ve hedeflerini konuştuk.

Liyakat’ ı diğer sivil toplum örgütlerinden farklı kılan en önemli özelliğiniz nedir?

İki kelime ile özetlemek gerekirse 'takım çalışması' diyebiliriz. Her zaman, her platformda belirttiğimiz gibi 'ben değil biz' diyen bir dernek olarak projelerimizi gerçekleştirmek çok önemli. Üyelerimiz, komitelerimiz, komite başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz kendi yetenekleri ve ilgi alanları doğrultusunda, her projemizde yer almaya, küçük büyük demeden farklı görevler yürütmeye çok çaba harcıyorlar. Her projelerimizde derneğimizin farklı bir üyesi proje lideri oluyor. Proje ekiplerimiz de öyle. Şu anda projeler derneği olarak anılıyorsak, proje lider ve ekiplerinin bunda büyük payı var. Çünkü aynı anda bir kaç projenin eşzamanlı yürütüldüğü dönemlerimiz oluyor. Ekiplerimiz çok çalışıyor. Ayrıca sadece projenin gözle görünen kısmı değil arka planında da yürütülmesi gereken pek çok operasyonel iş var. Bizler işte tüm bu akışı, el birliğiyle sürdürebildiğimiz için başarımız kaçınılmaz oluyor diye düşünüyorum.

Kurulduğunuzdan bu yana birçok proje gerçekleştirdiniz. Ana hedefiniz nedir ve sizin için bu amaca yönelik projelerden en önemlileri hangisi?

2010 yılında yola koyulurken gençleri ve kadınları girişimcilik ekosistemine dâhil edecek projeler üretmeyi çıkış noktamız olarak belirledik. Onları geliştirmek, değiştirmek, içlerindeki girişimci potansiyeli ortaya çıkarmak, katma değer sağlamak.. Öyle de oldu. Bugün geriye dönüp baktığımızda sayısız kadına ve gence bazen maddi bazen manevi birçok değer kattığımızı görebiliyoruz. Emek pişti haydi sofraya, Umuda yol aç, Girişim Kampüsü, Girişim Okulu, Sektör Buluşmaları, Sensiz Yarımız - Birlikte Tamız, Yarın için girişimcilik sahnede - Engel Hiçbir yerde, Girişimci Çocuk Atölyesi, Ayşe Başarırsa, 4Women, Girişimci Kadın Atölyesi, Askıda Kariyer ve adını sayamayacağım daha nice özel proje üretmişiz. Bütün bu çalışmalar sırasında STK’lar, üniversiteler, çeşitli özel ve kamu - kurum kuruluşları ile çeşitli işbirlikleri geliştiriyoruz. Her projemizde daha çok bireye ulaşarak, insanların hayatını olumlu yönde etkilemek ve farkındalık yaratmak üzerine çalışıyoruz.

2020 yılında hangi projeye ağırlık vermiştiniz? Neden?

10. yılımızı kutladığımız 2020 yılının ilk günlerinde, '10. yıla özel 10 proje! sloganıyla harekete geçtik. Öncelikle üç ayrı projemizin startını verdik.

Bu projelerimizden biri; 'Askıda Kariyer' projesi. Türk Eğitim Vakfı (TEV) İzmir Şubesi ile işbirliği içerisinde üniversitelerin HUKUK, MÜHENDİSLİK, SAĞLIK BİLİMLERİ ve İİBF bölümlerinde okuyan öğrencileri, mesleğinde duayen isimlerle bir araya getirerek gençlerin ve o mesleğin gelişimine katma değer sağlamayı hedefliyoruz.

Diğer projemiz; 'Girişimci Kadın Atölyesi' projesi. Liyakat üyelerimizden oluşan gönüllü eğitmenlerimizle emeğini kazanca dönüştürmek isteyen tüm girişimci kadınlarımıza satış pazarlamadan e-ticarete, proje döngüsü yönetiminden dijital dünya için fotoğrafçılığa kadar birçok alanda ücretsiz eğitimler verdik. Peş peşe iki ayrı atölye eğitimini tamamladık. Mart ayı sonunda iki ayrı atölye daha gerçekleştirmek üzere çalışıyorduk ki Kovid-19 salgını baş gösterdi. Kovid-19 pandemi yasakları başlamadan önce gerçekleştirebildiğimiz üçüncü projemiz ise bir panel projesiydi. 11 Mart 2020 tarihinde İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde 'Bir Girişim Bin Deneyim' dedik ve girişimci tüm bireylere ÜCRETSİZ olarak gerçekleştirdiğimiz panelimiz ile, fark yaratan girişim serüvenlerini anlatacak deneyimli insanlarla, katılımcılarımızı bir araya getirdik. Girişimciliği çok farklı perspertiflerden ele alarak inceledik, yaşanmış hikâyelerle girişimcilerin yolunu aydınlattık ve her biri alanında öncü 13 farklı konuk konuşmacımız ile başarılı bir işe daha imza atmış olduk.

Genç girişimciliği ve kadın girişimciliğini önemsediğinizi biliyorum. Sizce ekonominin geleceği gençler ve kadınlarda mı?

Günümüz Türkiye’sinde yatırım yapılması gereken en önemli iki unsurun, gençler ve nüfusun neredeyse yüzde 50'sini kapsayan kadınlar olduğuna inanarak, öncü 11 gönüllü ile, 2010 yılında yola koyulduk. Bugün gönüllü sayımız 100'leri aştı. Yıllardır aynı görüşü savunuyor, gençlere ve özellikle kadınlarımıza çok güveniyoruz. Gelecek, onların azmi, çalışkanlığı ve vizyoner bakış açıları ile şekillenecek.

Tüm dünyayı etkileyen korona virüs sebebiyle tüm sosyal hayat askıya alınmış durumda. Siz Liyakat olarak bu süreçte üyelerinize ve iş insanlarına neler önerirsiniz?

Öncelikle tüm Liyakat üyelerimizle birlikte biz de süreci yakından takip ediyoruz. İlgili bakanlıklarımızın uyarılarını ilk günden bu yana elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Bazı üyelerimiz bütünü ile eve kapanırken, bazı özel sektör temsilcisi üyelerimiz hayatı durdurarak eve kapanamadılar. Birçoğu personeli ile uzaktan çalışma modeline geçse de yine de işlerinin başında durmak zorunda kaldılar. Bu noktada da sosyal izolasyon kurallarına uymak önem arz ediyor ve yine bir şekilde hayat akıyor. Genel itibariyle toplum olarak bu süreç oldukça zor geçecek. Bizler de özellikle pandemi ve sonrası karşılama ihtimalimiz yüksek olan ekonomik karmaşaya elimizden geldiğince hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Ümit ediyoruz ki tüm insanlık bu illetten bir an önce kurtulsun.

Bu süreçte dernek faaliyetlerinizi askıya almışsınızdır sanırım. Faaliyetlerinizi nasıl sürdürüyorsunuz?

Mart ayı başında gerçekleştirdiğimiz projelerimizden hemen sonra uzaktan çalışma modeline geçtik. Ofisimizi pandemi sürecini atlatana kadar kapatma kararı aldık. Ancak dijital ortamlarda yine birliğimiz devam ediyor. Toplantılarda, söyleşilerde sıklıkla bir araya geliyoruz. Bir süre daha özellikle dijital olarak gerçekleştirebileceğimiz eğitim ve farkındalık temalı çalışmalarımızla süreci devam ettireceğiz.

İçinde bulunduğumuz olağanüstü günler sona erdiğinde ilk yapmak istediğiniz etkinlik ne olacak?

Şüphesiz ki bu süreçte akrabalarımızı, uzakta olan aile fertlerimizi, sosyal olarak da arkadaşlarımızı dostlarımızı ve Liyakat ailemizi çok özledik. Sıklıkla bir araya gelebileceğimiz bir dizi etkinlik yapmayı planlıyoruz. Ayrı kalmanın acısını çıkaracağımız sağlık ve mutluluk dolu günler için beklemedeyiz. Geçecek, atlatacağız. Buna yürekten inanıyoruz.

Berkay Eskinazi'nin geleceğe dair hayalleri nelerdir?

Liyakat ailemiz git gide büyüyor. Pandemi sürecinde dahi üyelik talepleri alan bir dernek olmaktan öncelikle çok çok memnunuz. Çalışmalarımızdaki şeffaflık, liyakat duygusu ve azmimizin takdir ediliyor olması ve bizimle birlikte yürümek isteyen insanların varlığı benim için çok büyük bir önem taşıyor. Her şeyden öte ailemizi büyütmeye devam etmek istiyorum. Sonrasında 2020 yılı başında duyurduğumuz ama gerçekleştiremediğimiz altyapı çalışmaları tamamlanmış olan projelerimiz başta olmak üzere diğer yeni projelerimizi de hayata geçirerek girişimci çok daha fazla bireye ulaşmayı hedefliyorum.

LİYAKAT PROJELERİ

Emek pişti haydi sofraya

Umuda yol aç

Girişim Kampüsü

Girişim Okulu

Sektör Buluşmaları

Sensiz Yarımız - Birlikte Tamız

Yarın için girişimcilik sahnede - Engel hiçbir yerde

Girişimci Çocuk Atölyesi

Ayşe Başarırsa

4Women

Girişimci Kadın Atölyesi

Askıda Kariyer