İzmir'in Aliağa ilçesine bağlı Şakran Mahallesi'nde yıllardır kanayan bir yara haline gelen kanalizasyon sorunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Aliağa Belediyesi arasında sert bir polemiğe neden olmuştu. Taraflar arasında "yetki" ve "maliyet" üzerinden tırmanan gerilim, İZSU Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklama ile yeni bir boyuta taşındı. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, bölge halkının kaderini etkileyecek 2,5 milyar TL'lik dev altyapı projesinin temelinin 2026 yılının başında atılacağını duyurdu. Bu açıklama, siyasi arenada tansiyonu düşürürken, bölge halkı için umut oldu.

Başkanlar arasında 'ben yaparım' düellosu

Aliağa'daki kanalizasyon sorunu, bir süre önce Aliağa Belediye Meclisi'nde Belediye Başkanı Serkan Acar'ın çıkışıyla kamuoyunun gündemine oturmuştu. Acar, yaptığı konuşmada sorunun çözümsüzlüğüne isyan ederek, "İZSU yapamıyorsa, yaklaşık 700 milyon liralık bu yatırımı ben yaparım" diyerek Büyükşehir Belediyesi'ne meydan okumuştu. Bu çıkış, siyasi yankıları da beraberinde getirdi. Acar'ın restine yanıt, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'dan gecikmedi. Tugay, projenin maliyetinin 700 milyon lira değil, güncel rakamlarla 2,5 milyar lira olduğunu vurgulayarak, "Eğer 2,5 milyarlık yatırımı 'ben yaparım' diyorsa, biz onay veririz. Buyursun yapsın" sözleriyle topu yeniden Acar'a atmıştı. Bu atışmanın ardından Aliağa Belediyesi, yatırımın kendileri tarafından yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne resmi olarak yetki başvurusunda bulunmuştu.

İZSU Genel Müdürü tartışmalara noktayı koydu

Başkanlar arasındaki söz düellosu ve yetki tartışmaları devam ederken, konunun asıl muhatabı olan İZSU sessizliğini bozdu. Torbalı'da bulunan Ayrancılar-Yazıbaşı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin 2. Etap açılış töreninde konuşan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Aliağa'da kangren haline gelen soruna ilişkin net bir tarih verdi.

Göztepe evinde Gençlerbirliği’ni ağırlıyor
Göztepe evinde Gençlerbirliği’ni ağırlıyor
İçeriği Görüntüle

Milyarlık yatırımın temeli 2026'da atılıyor

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kamuoyunun merakla beklediği projenin detaylarını ve takvimini paylaştı. Erdoğan, "Çok yakın zamanda Dikili’nin ve Aliağa’nın bir atıksu arıtma ve kanalizasyonu ile ilgili problem vardı. Dikili ve Aliağa’nın temel atmasını ise önümüzdeki yılın başında, yani 2026'nın ilk aylarında yapmayı planlıyoruz" dedi. Bu dev yatırımın, her iki ilçenin de uzun yıllardır çözüm bekleyen atıksu arıtma tesisi ve kanalizasyon altyapısını kökten çözeceği belirtildi. Yaklaşık 2,5 milyar TL'ye mal olacak projenin tamamlanmasıyla birlikte, hem halk sağlığı hem de çevre kirliliği açısından bölgenin rahat bir nefes alması hedefleniyor. Yıllardır foseptik çukurları ve yetersiz altyapı ile mücadele eden Şakran sakinleri için bu haber, uzun bir bekleyişin sonunun yaklaştığı anlamına geliyor.

İzmir genelinde altyapı seferberliği sürüyor

Gürkan Erdoğan, konuşmasında sadece Aliağa ve Dikili projelerine değil, İzmir genelinde yürütülen diğer altyapı çalışmalarına da değindi. İZSU'nun bu yıl içerisinde hayata geçirdiği üç önemli tesisin toplam yatırım bedelinin 2,1 milyar TL olduğunu aktaran Erdoğan, kurumun yatırım hamlesinin devam edeceğini vurguladı. Açılışı yapılan tesisin 2040 yılı nüfus projeksiyonuna göre planlandığını belirten Erdoğan, "Burada yapacağımız kanal yatırımlarıyla kanal olmayan mahalleleri kapasite artışıyla bağlayacağız" diyerek İzmir'in geleceğine yönelik kapsamlı bir vizyon ortaya koydu. Erdoğan ayrıca, Urla Bademler Köyü'nde yeni bir tesisin temelini atmayı ve kent merkezinde "lot 1, lot 2, lot 3" olarak adlandırılan yaklaşık 2,5 milyar liralık projelerin temellerini de bu ay içinde atmayı planladıklarını sözlerine ekledi. Bu açıklamalar, İZSU'nun İzmir'in dört bir yanında eş zamanlı bir altyapı seferberliği yürüttüğünü gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ