Ferzan YAPKUÖZ GÜRGÜR

Emre Gezgin üretken ve yaratıcı bir turizmci, aynı zamanda uluslararası turizm profesyonellerinden oluşan dünyanın en eski turizm derneği olan Skal Kulübün İzmir Başkanı. Turizmle ilgili tüm dünyayı yakından takip eden bir isim. Şu günlerde turist olma fikri çok cazip gelmese de eskisi gibi gönül rahatlığıyla ne zaman seyahat edebileceğimizi sabırsızlıkla bekleyenlerden biri olarak işin uzmanıyla turizminde normalleşmenin gidişatını ve Skal Klubü hakkında konuştuk. Ayrıca Skal International, dünyanın en iyi Skal Kulübü’nü seçiyor ve İzmir finalde. Yarışmaya Türkiye’den katılan tek kulüp olan Skal İzmir, Kanada, Amerika, Meksika, Fransa, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya’dan Skal kulüpleriyle yarışacak.

Uluslararası bir turizm derneği olan İzmir SKAL Kulübü Başkanı Emre Gezgin ile SKAL'ın faaliyetlerini ve turizm sektörünü konuştuk

Emre Bey ilk önce sizi biraz tanıyabilir miyiz, kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

1970 İzmir doğumluyum. İzmir Saint Joseph Lisesi'nde aldığım Fransızca eğitimimin ardındın 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi İşletme Bölümü'nde öğretimim sırasında. 1992’de Fransızca rehberliği ile turizm sektörüne girdim. Fransa’da Lille İşletme Yönetimi Enstitüsü’nde (IAE) satış ve pazarlamaya dayalı master formasyonunu tamamladıktan sonra. Leeds Metropolitan University’de öğretimime devam ettim. 2000 yılında 4 kıtada şubeleri bulunan Uluslararası Tur Operatörü Grup Teker’in (Pacha Tours – Rev’ Vacances – Eden) Paris’de bulunan merkezine transfer olarak 2004 yılına kadar sırasıyla, Grup Departmanı Satış Temsilciliği – Grup Departmanı Audit Proje Sorumlusu ve E-Turizm Departmanı kurucusu ve Satış Müdürü görevlerinde bulundum. 2007 yılında Türkiye’ye dönerek İzmir’de Vispo Travel A grubu seyahat acentesini kurdum ve halen genel müdürlük görevini yürütmekteyim. Kapalı gruplara yönelik yurt içi ve yurt dışı tematik turlar konusunda uzmanlık alanı olan seyahat acentesi ile, İzmir’de Cruise turizmine yönelik ilk web portalı (Gemigezgini), web üzerinden Avrupa’nın ilk 3 boyutlu turizm fuarına tek Türk seyahat acentesi olarak katılım, Ege Bölgesi’nde bir Turizm Destinasyonun ilk defa pazarlanması (Malezya) gibi faklı girişimler ve organizasyonlarda bulundum. Tematik Turizm kanalları ve Sürdürülebilir Turizmin şehrimizin destinasyon zenginliğine uyarlanabilmesi konusunda “non profit” sosyal sorumluluk projeleri konusunda araştırmalar yapmakta olup 2010’dan günümüze Ulusal ve Yerel görsel ve yazılı basında Tematik Parkların Turizme Etkisi, İzmir’de Alternatif Turizm Açılımları, Turizm Destinasyonlarının Zenginleştirilmesi Engelli Turizmi, E-Turizm, Cruise Turizmi, Golf Turizmi konularında uzman konuk konuşmacı olarak paylaşımlarda bulunmaktayım.

Skal’ın anlamı nedir? Nasıl bir kulüp bize bununla ilgili ile bilgi verir misiniz?

Skal ilk olarak 1932 yılında turizmciler tarafından Paris’te kuruluyor. Türkiye’de ise 1956 yılında faaliyete geçiyor. Varoluş felsefesini, üyeleri arasında karşılıklı hoşgörü, karşılıklı sevgi ve saygı, nitelikli ve sürekli diyalog insani erdemleri ekseninde, sosyal sorumluluk odaklı, otelcilikten, müzeciliğe, cruise turizminden eko turizme değin 32 sektör yöneticilerinin, karşılıksız mesleki dayanışma ve işbirliğinde temel alıyor. Skal dünya çapında 103 ülkede, ülkemizde 17 şehirde faaliyet gösteren dünyanın en kapsamlı turizm derneği olup, WTO (Birleşmiş Milletler Turizm Organizasyonu), IIPT (Uluslararası Turizm Vasıtasıyla Barış Enstitüsü), STI (Uluslararası Sürdürülebilir Turizm), ECPAT (Çocukların Ticari Sömürüsü ile Mücadele Ağı) gibi uluslararası STK’ların aktif üyesidir. Skal, küresel turizm ve arkadaşlığı uluslararası boyutta destekleyen turizm liderlerinden oluşan uluslararası profesyonel bir örgüttür. 103 Ülkede, 343 Kulüp, 14.725 üye dünyadaki muhtemelen en eski Seyahat ve Turizm Örgütü. Genel Merkezi Torremolinos/İspanya’da bulunuyor. Mottosu “Turizmde Güvenilir Bir Ses” dir. Misyonu ise profesyonelliğimiz, dostluklarımız ve liderliğimizle vizyonumuzu geliştirmek ve bu özelliklerimizi azami kullanarak ‘’Güvenilir ve sorumlu bir Turizm Endüstrisi’’ için çok çalışmak ! İzmir Skal Kulübü ise 1966 yılında kuruluyor. Türkiye’de SKAL Kulüpleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye, Kapadokya, Alanya, Çukurova, Marmara, Eskişehir, Konya, Karadeniz, Troya’da bulunuyor. 2018 yılından beri İzmir Skal Kulübü başkanlığını yürütüyorum. Başkanlığımın ilk aylarında şehrimizin Turizm STK’rı ile ‘Destinasyon zenginleştirme’’ ve ortak projeler yapmak üzere bir platform kurma eylemi gerçekleştirdik. TÜRSAB, İZFAŞ, İZTO, ETİK, TUROYD, FİJET TÜRKİYE, İZRO yöneticilerinin kulüp bünyemizde üyelikleri ile olağanüstü bir etkinliğe ulaştık. Kulübün üyeleri arasında şehir otelciliği, resort oteller, butik oteller, turist getiren ve gönderen seyahat acentaları, biletleme acentaları, sağlık turizmi acentaları, turizm yazarı, agro turizmci, eko turizmci, müze, ulaştırma firması, rent a car, catering firması, turizm blog yazarı, otel danışmanlık firması bulunuyor.

Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri turizm, siz sektörü çok yakından bilen bir isim olarak bu dönemde Türkiye ve Dünya da neler yaşandı?

WTO’nun (Birleşmiş Milletler Turizm Organizasyonu) Korona virüsünün turizm sektörüne yarattığı zarar eşsiz boyutlarda. 2020 öngörüsü turist sayısında -450 milyon ile %40, turizm gelirlerinde %30’a ihtiva eden 400 Milyar $’lık bir azalma öngörülmekte. Yine daimi üyesi bulunduğumuz WTTC (Dünya Turizm Seyahat Konseyi) yayınladığı en son raporda 2020’de 70 milyona tekabül eden %50 iş gücü kaybının altını çizerek krizin muazzam boyutunu gözler önüne sermektedir. Skal’ın uluslararası turizm örgütlerindeki aidiyeti ve ulusal turizm dernekleri ile ilgili yakın koordinasyonunun izdüşümü olarak pandemi sonrası turizmin geleceği bağlamında oldukça zengin bilimsel araştırma raporları inceleme imkanımız oluyor. Bu bağlamda Avrupa Birliği Turizm Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr Barbaros Kon’un araştırmalarında 3 farklı senaryo çalışmasını oldukça gerçekçi buluyorum. Özetleyecek olursam V Senaryosu (En iyi Senaryo) : Alınan izolasyon önlemleri ile hızlı bir şekilde sonuç alınması. Turizmdeki geri dönüş 2020 sonu olarak varsayılır. U Senaryosu (Kötü’nün İyisi Senaryosu) : Pandemiye karşı alınan sağlık önlemleri, çözümler sonucu devletlerin kısıtlamaları kalksa bile turistlerdeki psikolojik etkinin yerleşmesi sonucu talep edilen turizm şeklinde değişikliklere paralel olarak tedarikçilerin ürün ve fiyat parametrelerinin farklı bir şekilde oluşturmaları. Turizmdeki geri dönüş 2021’in 3. çeyreği olarak varsayılır. Ters Ј Senaryosu (En kötü Senaryo) : Turizmdeki büyük çöküşün global ekonomik buhrandan ötürü 60 farklı turizm ekonomisinde yapısal değişiklikler yol açması. Tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma ihtiyacı. Turizmdeki geri dönüş 2022’nin sonu olarak varsayılır. Pandeminin ekonomik, politik ve toplumsal sonuçlarına 22 ayrı çıkarım ölçeğinde 3 ayrı kıtada yapılan ISTDER’in araştırma sonuçlarını irdelediğimizde karşılaşılması en güçlü 6 öngörünün 4’ü doğrudan turizm sektöründeki köklü değişikliği gösteriyor.

Ülkemizde turizmde zaten bir kriz mevcuttu şimdi krizin krizi yaşanıyor sektörde, yeni normalde planlar nedir toparlanma başladı mı? Turizmde yeni normal süreçleri nasıl gidiyor sizce?

Durum değerlendirmesi yapmak için turizmin birbiriyle etkileşim içinde olan 3 farklı ana bileşenin analizini ortaya koymak gerekir. Havayolları, iç hatlarda temkinli başlayan hat operasyonları yavaş da olsa bir hareketlik kazanma ivmesinde. Sonbaharda yaz sezonunun bitmesi ile ivme kazanması bekleniyor. Dış hatlarda ise çok net belirsizlik ortamı tur operatörleri ve acentelerin ileriye yönelik program çıkartmalarına set koyuyor. AB’nin kademeli uçuşları açması belirli normların gerçekleşmesine bağlı olmakla birlikte business turizme yönelik Avrupa çıkışlı uçuşların dünya ile bağlantıya geçmesi iç ekonomik dengelerin oturtulması için elzem oluşturmakta olup Türkiye’ye de olumlu yansımaları olacaktır. Oteller / Konaklama Tesisleri, durumsallık ölçeğinde yaz sezonunda resort otel ve tatil köylerinin %60 seviyesinde kapalı olması iç burkmaya devam ediyor. Yurtdışı uçuş operasyonlarının yokluğunda, iç turizme yönelen deniz, kum, güneş tesislerinin sertifikasyon dönemini yeni geçiriyor olması, yerli turistlerdeki ekonomik ve sağlık konusundaki endişeler, otellerin bir çoğunun ailelerin rağbet ettiği dönemde hijyen tedbirleri gereği mini kulüplerinin kapalı olması beklenen taleplerde hayal kırıklığı yaratıyor. Şehir otellerinin ‘geri dönüş’ refleksi ise çok daha hızlı ve unut verici olarak gözlemlenmekte. Seyahat Acentaları & Tur Operatörleri turizm sektörünün ana alterleri içinde yıkımı en sert yaşayan ve hayata dönüş sinyalleri en zayıf olan segment. Otel ve uçuşlardaki gözle görülür belirsizlikler, pandemi sürecinin gezginlerde yarattığı psikolojik çekingenliğin eklenmesiyle, tur programlarının çıkartılmasını en iyi ihtimalle yüksek riskli sınıfa sokuyor. Bir çok seyahat acentesi faaliyetlerini minimumda tutarak maliyetlerini azaltmayı öncelikleri arasında almış bulunmakta. Tüm bu bilgiler ışığında, sosyo ekonomik, politik ve finansal çıkarımlar sonucunda 2020’nin son çeyreğinde özellikle seyahat acenteleri tur operatörleri ve uçak firmalarında hiç olmadığı kadar tarihi daralma sonucu küçülme, iflas ve füzyonların olacağı kaçınılmaz gözüküyor.

Online fuarlar ve 3D fuarcılık ile ilgilendiğinizi biliyorum. Turizme uyarlanması nasıl olur?

Dünya basının araştırma ve gözleme dayalı farklı konuları ele aldığı bir çok değerlendirmesinde, teknolojik yenilik ihtiyacının doğacağı bir döneme girdiğimiz anlaşılıyor. Teknolojinin işlevsel gücü ve etkisinin en çok belirleyici olduğu sektör hiç kuşkusuz ‘’Turizm’’. Günümüzde korona krizinin yarattığı ağır ekonomik ve finansal endişeye paralel olarak ‘’Sanal Fuarlar’’ ın geçici bir çözüm yolu olarak fuarcılıkta yeni paradigma anlayışı ile tartışıldığını duyuyoruz, okuyoruz.

Sanal fuarların kısa vadede korona krizinden ötürü turizm dahil bir çok hizmet sektörüne hitap etmesi çözüm olarak görülse de, uzun vadede sürekli hale getirilmesi için küçük çapta düzenlenen veya fuarcılık kapsamına girmeyen Sigortacılık, Dil Okulları vb… sektörlerin kapsam alanına dahil edilmesinde büyük fırsatlar görmekteyim. Sanal Fuarcılığın imalat, sanayi, F&B, Gastronomi sektörlerine göre hizmet sektöründe çok daha olumlu geri dönüş ve etkin tanıtım olacağı bulacağı aşikardır. Vazgeçilmez ve taviz verilmemesi gereken 2 konu sanal fuarların geniş kitlelere sürdürülebilir bir düzeyde gerçekleşmesini belirler. Katılım maliyetinin düşük tutulup, ortalama 20’ye yakın opsiyonel hizmet seçeneklerin tedariğinin ön planda tutulması önemli. Aksi takdirde sadece inovatif bir yeniliği uygulama heyecanı içinde kendini tatmin etme duygusunun bilinçsizce yarattığı büyü ile ticari başarı ve gelişim şansının harcanması kaçınılmaz olacaktır.

İzmir finalde

103 ülkede faaliyet gösteren 343 kulüp arasında her sene ‘Dünyanın En İyi Skal Kulübü’ seçimi yapmaktadır. İzmir dünyanın en iyi Skal yarışmasına ilk defa aday oluyor. Daha önce 1999’da İstanbul Skal Kulübü bu ödülü almıştı. Yarışmaya Türkiye’den katılan tek kulüp olan Skal İzmir, Kanada, Amerika, Meksika, Fransa, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya ve Papua Yeni Gine’dan Skal kulüpleriyle ile yarışacak.