Eğitimci Akın Usanmaz'ın öncülüğünde Menemen Emiralem'de kurulan Karşıyaka Koleji, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, vatansever gençler yetiştiriyor

Çocuklarımıza Atatürk'ü sevmeyi, çağdaş insan olmayı, kardeşliği, hayvanları ve doğayı sevip korumayı, üretmeyi, paylaşmayı, kısaca hayatı öğretiyoruz.

Röportaj/ ENGİN YAVUZ

Akın Usanmaz başarılı bir eğitimci. Menemen Emiralem'deki Karşıyaka Koleji'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı. Yaklaşık 30 yıldan bu yana öğrencilerle iç içe. Vatansever, Atatürkçü, idealist. 35 idealist öğretmen arkadaşıyla el ele vererek kurduğu bu okulda çağdaş, ileri görüşlü, üretmeyi ve paylaşmayı bilen, doğa dostu, hayvansever gençler yetiştiriyor. Eğitimin köy enstitülerine benzer bir anlayışla sürdürüldüğü okulda çocuklar çağdaş eğitim alıyor. Ama aynı zamanda fidan dikmeyi, çapa yapmayı, hayvanları korumayı, paylaşmayı, kardeşliği, dayanışmayı, doğaya saygı duymayı da öğreniyor. Karşıyaka Koleji'ni ziyaret ettik. Usanmaz, okulun maskotu Kafa'nın uyuduğu odasında bizi konuk etti, Gazete 9 Eylül'ün sorularını yanıtladı.



BÜROKRASİ ENGEL OLDU

Karşıyaka Koleji'ni nasıl kurdunuz, okulun kuruluşunda zorluk yaşadınız mı?
Samsun'luyum. Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümü'nü bitirdim. 30 yıldan fazla bir süredir dershanecilik yapıyorum. İki çocuk babasıyım. Şimdiye kadar binlerce öğrenci yetiştirdim, yetiştirmeye devam ediyorum. Hayatını ülkesine ve Cumhuriyet'e hizmete adamış biriyim. Bu amaca hizmet edeceğimiz Karşıyaka Koleji'nin kuruluşu için ilk adımı 2000 yılında attık. 100 öğretmen arkadaş biraraya geldik. Atatürkçü insanlar olarak çoğumuzun amacı çocuklarımızı Atatürk devrimlerine bağlı, Cumhuriyet'e bağlı insanlar olarak yetiştirmekti. Eğitimi rant elde edilebilecek bir kaynak olarak gören bazı arkadaşlarımız sonradan aramızdan ayrıldı. 35 öğretmen yola koyulduk. Aylarca arsa aradık, bir metrekare yer bulamadık. Sonunda Emiralem'in dışında 18 bin metrekare genişliğindeki bu arsayı bulduk. Kısa bir süre sonra araziyi arkeolojik sit alanı ilan ettiler. Belediyeler dahil devlet bürokrasisini aşmak için tam 7 yıl uğraştık. Sonunda okulu yapacağımız arsanın sahibi olduk. 2015 yılının başında hafriyat başladı, okul inşaatını aynı yıl Haziran ayında bitirmeyi başardık. O dönem de eğitime hemen başladık.


Bu okulu neden kurdunuz, amacınız neydi, anlatır mısınız?
Cemaat okullarına karşı Cumhuriyet Okulu kurmak en büyük sevdamızdı, başardık. Zaten en büyük amaçlarımızdan biri de buydu. Milli Eğitim Temel Kanunu'nu baz alarak vatanını, milletini, ülkenin temel değerlerini seven, Cumhuriyet'e ve Atatürk ilkelerine bağlı çocuklar yetiştiriyoruz. Karşıyaka Koleji'nde hem anaokulu, hem ortaokul hem de lise 1'inci sınıf var. Yıllar geçtikte diğer lise sınıfları da sırayla açılacak. Burada çocuklarımıza ve gençlerimize Atatürk'ü sevmeyi, çağdaş insan olmayı, hayvanları ve doğayı sevip korumayı, üretmeyi, paylaşmayı özetle hayatı öğretiyoruz. Çocuklarımız burada doğa ile iç içe eğitim görüyor. Anaokulu öğrencilerinin de, ilkokul öğrencilerinin de, ortaokul öğrencilerinin de liseli gençlerimizin de burada ayrı ayrı bahçeleri var. Fidan dikmeyi, sebze yetiştirmeyi, üretmeyi öğreniyorlar. Bu okulda gergin bir tek öğrenci göremezsiniz. Şehrin gerginliğinden, gürültüsünden uzak bir ortamda bütün çocuklarımız huzur içinde ve mutlu eğitim görüyor. Sevgi dolu sıcacık bir ortamda hep birlikteyiz. Kavga yok, gürültü yok, kötü söz yok. Zaten bir tek çocuğun kalbini kıranın kalbini kırarım. Eğitimde ve yöneticilikte en önemli felsefe sevmek, sevdirmek ve öğretmektir. Biz Karşıyaka Koleji'nde bunu gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz.

HERKES OKUSUN DİYE
Kolej denilince dar gelirli insanlar uzak duruyor, burası farklı mı?
Karşıyaka Koleji, küçük bütçeli insanların çocuklarının da rahatlıkla eğitim görebileceği bir okul. Zaten en büyük amaçlarımızdan biri de buydu. Ayda 1500 liralık ödeme karşılığında burada çocuklarımıza çağdaş eğitim veriyoruz. Okul formalarına maliyet fiyatına ediniyorlar. Okul bedeline kitaplar da dahil. Biz acaba ne yapsak da öğrenci velimizden daha fazla para alsak düşüncesinde değiliz. Bizim okulumuzda herkes okuyabilmeli. İzmir'in değişik semtlerine servislerimiz var, öğrencilerin ulaşım sorunu yok. Kendi mutfağımızda hazırladığımız en lezzetli yemeklerle öğle yemeği sunuyoruz. Yemeklerimiz organiğe yakın özellikte ve çok sağlıklıdır. Çocuklarımız yemek aralarında acıkır diye günde iki kez ara öğünler veriyoruz. Salça, zeytin, erişte gibi birçok ürünü zaten okulumuzda en doğal ortamda hazırlıyoruz. Hafta sonları gezilere götürüyoruz, ayrıca velilerden etkinlik bedeli almıyoruz. Okulumuzun geniş bahçesinde sık sık çadır kampları düzenleyip, öğrencilerimize doğa sevgisi aşılıyoruz, doğayı korumayı öğretiyoruz.
Burada nasıl bir eğitim yöntemi uyguluyorsunuz?
Öğrencilerimize yılda iki kez anket formları dağıtırız. Görüşlerini sorarız. Bizi aslında öğrencilerimiz yönlendiriyor. Anket formlarında yazılanlar bizim için çok önemlidir. Örneğin öğrencilerimizin şikayetlerini değerlendirip okulumuzda yeni öğretmenler görevlendirdik. Okulumuzda çok ödev vermeyiz. Küçücük çocuklara ağır ders kitaplarını taşıtmaktan yana değiliz. 5 gün boyunca 60 soruluk testler veririz. Hafta sonları için soru bankası dağıtırız. Eğitimdeki farklı yaklaşımımız çok olumlu sonuçlar veriyor. Geçen yılki mezunlarımızın yüzde 70'i Anadolu Fen Lisesi'ni kazanmayı başardı. Ulusal başarı sıralamasında ilk sırada iki öğrencimiz var.



ÇOCUKLAR ÇOK ÖNEMLİ
Ülkemizdeki eğitim sistemi için söylemek istedikleriniz var mı?

Ülkemizde fakir zengini okutuyor. Böyle bir sistem var, olmamalı. Varlıklıların daha iyi eğitim görmesi için yoksulların vergisi kullanılmamalı. Ya bütünüyle eğitim paralı olmalı ya da parasız. Paralı olacaksa öğrenciyi finanse edersin ileride sana geri öder. Ya da eğitim masrafının tamamını devlet olarak sen karşılarsın. Biz zenginden alınıp yoksula verilmesinden yanayız. Çocuklar benim için çok önemli. Sınav sistemi ile ilgili projem var. Bana kalsa ben ÖSS'yi kaldırırım. Ülkemiz için çocuklarımız için ÖSS kalkmalı. Lise 1'den itibaren tüm sınavlar merkezi olmalı. Not şişirme olmamalı, özel ders olmamalı. Çünkü liseli öğrencilerimiz ders çalışmayı son yıla bırakmayı alışkanlık haline getirdi. Öğrenciyi tek sınavda altın tartar gibi tartamazsın. Benim önerdiğim sistemde öğretmenlerin de eğitimdeki başarı düzeyi ölçülmüş olacak. Örneğin ülkemizde arasanız şimdi tek matematik kitabı bulamazsınız. Bir öğrenci kesirleri öğrenmek istese kitabı yok. Öğrencinin içinde matematikle ilgili her bilgiyi bulabileceği o kitabı da biz hazırlamak istiyoruz. Şu anda uygulanmak istenen sistem de yanlış. Eski sistemde çocuklarımızın yüzde 60'ı Anadolu liselerine gidebilirken, yeni sistemde ancak yüzde 5'i iyi okullara gidecek. Geri kalanı imam hatiplerde ve yetersiz okullarda okuyacak. Bu yıl 1 milyon çocuğun geleceği belirsiz. Çocuklarımız için çok üzülüyorum.
Hayvansever bir insan olarak tanınıyorsunuz, okulunuzda bu konuda neler yapıyorsunuz?
Bu okulun yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri hepimiz hayvanseveriz. Okulumuzda önemli bir bütçeyi hayvan dostlarımız için ayırıyoruz. Okulun dış kısmında hayvan barınağı kurduk. Onların da sağlıklı ve huzurlu yaşamalarını istiyoruz. Okulumuzun iki can dostu var. Kafa ile Maskot. Gördüğünüz gibi biri benim masamda yatıyor, diğeri koridorlarda dolaşıyor. İç içe hep beraber yaşıyoruz. Benim bütün öğrencilerim hayvan dostu olmalı. Hasta, yaralı, bakımsız nerede hayvan görsem sahip çıkıyorum. Çevremizde yaşayan bütün can dostlarımızın organize bir şekilde kısırlaştırılması için projemiz var. Gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

ÜNİVERSİTE KURACAĞIZ
Gelecek yıllar için eğitimle ilgili yeni projeleriniz düşünüyor musunuz?

Karşıyaka Ev-Ka 2'de tam gün eğitim vereceğimiz Türkiye'nin en pahalı okulunu kurmak istiyoruz. Arsamız hazır. Felsefemiz zenginden alıp yoksula vermek. Sponsor bir müteahhitle anlaşacağız. Bu okulda hayat derslerden ibaret olmayacak. Gün boyunca müzik, yüzme, dans, spor herşey olacak. Menemen Yahşelli'de Türkiye'nin en büyük üniversitesini kurmak için bir proje hazırladık. Dağlık arazide ilk önce 5 bin konut yapıp bir bölümünü Katarlı alıcılara satacağız. Elde edeceğimiz gelirle Türkiye'nin en çağdaş, en modern üniversitesini kuracağız. Bu konuda yakında Ankara'da görüşmelere başlayacağız. İdealimiz bu ülkeye hizmet etmek, Atatürk ilkelerine bağlı, çağdaş, vatansever çocuklar yetiştirmek. Biz kendimizi bu ülküye adadık.