İzmirli Ege Reşitoğlu henüz üniversite öğrencisi iken girişimciliğe soyundu... İstanbul merkezli ‘Muntok’, yurtiçi ve yurtdışındaki mutfaklara, restoranlara tekstil ağırlıklı ürünler tasarlayıp satıyor.

1994 doğumlu Ege Reşitoğlu yaşıtlarına örnek olacak başarılı bir girişimci. Küçüklüğünden itibaren babasının deri atölyesinden aşina olduğu hammadde ile restoranlara, mutfaklara el yapımı ürünler tasarlayıp, üretiyor. “Yaşımız daha çok genç, biz çalışmak için hevesli olalım, fırsatlar her zaman karşımıza çıkıyor” diyen Reşitoğlu’nu tanıyın istedim.
‘Muntok’u ne zaman kurdun?
Muntok, özel mutfak aksesuarları markası olarak Haziran 2015’te kuruldu. Özyeğin Üniversitesi’nde Mutfak Sanatları bölümü öğrencisiydim. Bu yaz mezun oldum. Markanın oluşumunda mutfağa olan sevgim ve küçüklüğümden beri gelip gittiğim babam Bülent Reşitoğlu’nun deri- aksesuar üretim atölyesi Ege Deri’nin etkisi büyük oldu.


‘Muntok’un kelime anlamı nedir?
Muntok bir karabiber cinsidir ve aynı zamanda da Endonezya’da bir şehirdir. Baharat bir yemeği nasıl zenginleştiriyorsa Muntok’u da biz mutfakların baharatı olarak görüyoruz.
Girişimcilik öykün nasıl başladı?
Lise yıllarında gastronomi okumak çok istiyordum. Koç lisesi mezunu olarak o dönemde ilk gastronomi seçen öğrenciydim. Üniversiteye başladığım yıl çevremde çok fazla aşçılık eğitimi alanlar olmaya başladı bu da Muntok fikrinin tohumlanmasına sebep oldu. Birinci sınıfın sonunda kendime bir bıçak çantası yaparak başladım işe. Zamanla bu tür çantalardan çevreme satarak gelir kazanma fikri çok iyi geldi. O dönemde Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun etkinlik ekibinde görev aldım. Gerçekleşen etkinlikte bir fuar alanı yapılıyordu. Planını yaptığım markayı ve ürünleri ilk kez pazara çıkarmak için çok iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. Bu şekilde tohumunu attığım marka, benim üniversite hayatımın bir parçası oldu. Belki de benim Muntok’u geliştirdiğimden çok Muntok beni kat ve kat daha fazla geliştirdi.


Şu anda girişimin hangi noktada?
Markanın oluşumunda 0 sermaye ile başladığım için reklam kampanyası yapamadım belki de bu yüzden o dönemde satışlardan iyi bir geri dönüş alamadım. Ürün gruplarını ve müşteri kitlemi değiştirdim. Kurumsal müşterilere yöneldik. Restoranların kullanımına uygun tekstil ürünleri tasarlayıp onların satışını yapmaya başladık. Restoranların iç mimarisi ve markasına özel tasarlanmış ürünler yaptık. Yıllar içinde karşımıza çıkan fırsatlar büyümeye başladı. Eğitimim sırasında part-time çalıştığım için çok büyük bir büyüme gerçekleşmedi bu durum okul sürecimin en zorlayıcı kısmıydı. Bu yaz mezun oldum, artık daha fazla firma ve ürün portföyünü genişletmek için çalışacağım. Bunun ilk adımını Türkiye’de çalıştığımız bir global bir firmanın Almanya’daki ofisinde gerçekleştirdiğimiz tanışma toplantısı ile attık. Bundan sonra devam eden süreç nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın iyi ya da kötü, bize her zaman tecrübe olacak. Yaşımız daha çok genç, biz çalışmak için hevesli olalım, fırsatlar her zaman karşımıza çıkıyor.
Ağırlıklı olarak önlük tasarlıyorsun. Tasarımlarını benzerlerinden ayıran özellikler neler?
Ürünlerin kemer, cep, gövde gibi değişik yerlerinde deri kullanıyoruz. Bu malzemeyi kanvas ve bunun gibi başka kumaşlarla da birleştirerek markaya tasarımla yeni bir boyut kazandırıyoruz. Derileri uygunluğuna göre İtalya’nın Santa Croche bölgesindeki fabrikalardan temin ediyoruz. Farklı özellikler gerektiren derileri ise Türkiyenin köklü deri üreticilerinden alıyoruz. Muntok’un klasik kesimler ve modern fikirlerin bir araya geldiği, kullanışlılığı ön planda tutan, ayrıntı ve kalite odaklı bir tarzı var.


Önlük dışında ürettiğin mutfak aksesuarları neler?
Mutfak içinde kullanılabilecek birçok tekstil ürünü mevcut. Şu an koleksiyonumuzda önlükten farklı, internet sitesinden alabileceğiniz bıçak çantaları yapıyoruz. Farklı ürün gruplarını kurumsal müşterilerimizin talepleri üzerine tasarlayıp üretiyoruz. Bunların arasında bardak altlıkları, menü kapları, hesap defterleri, çatal bıçak için cepler ve bir restoranı farklı ve özgün hale getirebilecek ürünler var.
Kısa ve uzun vadede ürün portföyüne neler eklemeyi planlıyorsun?
Zamanla tekstilin dışına çıkıp yemek masası üzerinde kullanılan ürünler dahil, yemek salonu için de endüstriyel ürünler tasarlamak ve üretmek istiyoruz. Mesela bir torna atölyesinde yapılabilecek tuzluk, kara biberlik... Veya seramik atölyesinde yapılabilecek tabaklar.
Yurtdışına ürün pazarlıyor musun?
Evet yurtdışında birkaç müşterimiz oldu. Farklı ülkelerden restoran sahipleri bize ulaşırken, internet üzerinden perakende satışlarımız sürüyor.


Öğrencilik yıllarında girişimciliğe soyunmuş başarılı bir gençsin...Yaşıtlarına tavsiyelerin var mı?
Kişisel gelişime özen göstermek bence çok önemli. İnsanın, kendisi ile ilgili farkındalığı, gelişmesindeki en önemli araçtır. Yeni fikirler, kişinin çevresini ve bulunduğu ortamı iyi gözlemlemesi sonucu gelişiyor. Bir ortamda duyulan ihtiyaç, bir iş fırsatı yaratabiliyor. Aklınıza gelecek iş fikirlerini diğer insanlarla paylaşmak çok önemli. Daha sonra bulduğunuz fikri doğrulamanız gerekli. Tavsiye edilen, fikrinizi hiç tanımadığınız insanların dinlemesini ve yorum yapmasını sağlamak. Bu sayede gerçekten şeffaf bir değerlendirme dinleyebilirsiniz.
Seni başarılı kılan özelliklerin sence neler?
Üniversite döneminde iş yönetimi hakkında birçok eksiğim vardı. Bu eksikleri tamamlamak için bölüm dışından dersler aldım. Öğrenme ve kendimi geliştirme hevesimin bana çok şey kazandırdığını düşünüyorum. Bulunduğum ortamı analiz etmeyi ve çevremde olan insanların düşüncelerini, ihtiyaçlarını dinlemeyi seviyorum. Birçok fikrin bu sayede geliştiğine inanıyorum.



‘Muntok’ markasını taşımayı hedeflediğin yer neresi?
Şu anda uzun vadedeki planım bir yandan geniş ürün koleksiyonuna sahip perakende satış markası olmak, bir yandan da restoran işletmeciliği... Gastronomi bölümü mezunuyum ve network’um bu alanda hep gelişiyor, bu alanda bilgimi ve çevremi kullanarak ileride Muntok’un restoranlara danışmanlık hizmetini geliştirmek istiyorum.