Haber / Didar DEMİRCİ

Ülkedeki 4 milyon memurun ve 2 milyonu aşkın memur emeklisinin 2022 ve 2023’teki haklarının belirleneceği 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin son gününde anlaşma sağlanmıştı. Böylece 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5 + enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 + enflasyon farkı alacak olan memurlar ve memur emeklileri, 2023’ün ilk altı ayı için de yüzde 8 + enflasyon farkı, ikinci altı ay için ise yüzde 6 + enflasyon farkı alacak. Memuru ve memur emeklisini büyük hayal kırıklığına uğratan sözleşme maddelerine İzmir’deki sendikalar da tepki gösterdi.

ENFLASYONA VE VERGİ DİLİMİNE YENİK DÜŞÜYOR

Zam oranı hakkında “Yine rezalet bir satış sözleşmesine maruz bırakıldık” diyerek sözlerine başlayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, “6’ncı dönem toplu sözleşmeden ısrarla istediğimiz taleplerimiz vardı. Ama maalesef yine masada kaldı” dedi. Batmaz, “Yapılan zam, enflasyona ve vergi dilimine yenik düşen bir zam oldu. Trajikomik bir şekilde aklımızla bile dalga geçilmeye çalışıyorlar. Bugün elektrikten suya, temel ihtiyaçlara kadar hemen hemen her şeye 2 yıl içerisinde yapılan zam oranları maalesef yüzde 60’ları geçiyor. Bu zam oranıyla ekonomik olarak geriye düşeceğiz. Sağlık emekçileri olarak belli taleplerimiz de vardı. Özellikle 3600 ek gösterge, nöbet sayılarının yüzde 50 artırılması gibi. Maalesef bunlar da sürüncemede kaldı. Bu bir önceki toplu sözleşmede de aynısıydı. Kendi tekliflerinin dahi altında bir sözleşmeye imza attılar. Ki onların zam talebi dahi bizim beklentimizi karşılamıyordu. Artık ‘geçinemiyoruz’ şiarı net bir şekilde ortaya çıkıyor” diye konuştu. Batmaz ayrıca, 6’ncı dönem toplu sözleşmesine tepki göstermek amacıyla 27 Ağustos Cuma günü KESK üyeleri olarak iş bırakacaklarını duyurdu.

“TİYATRO OYNADILAR”

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol yaşanan süreci bir tiyatro olarak nitelendirerek, "Sözleşmede yetkili sendikanın istediği zam yok, seyyanen zam yok, refah payı yok, geçmiş yolların kayıplarının karşılanması yok. Vergi diliminin yüzde 15'e sabitlenmesinden tutun da 3600 ek göstergeye kadar hiçbir şey yok. YHS çalışanı arkadaşlarımızın genel idari hizmet sınıfına geçişi yok, sözleşmeli çalışmanın son bulması yok. Peki ne var? hüsran var" dedi. Yetkili sendikaların üç maymunu oynadığını vurgulayan Doğruyol, "Defalarca dile getirmeye çalıştık. Enflasyon oranında zam demek sıfır zam demektir diye. Zam isteyecekseniz gerçekleşen enflasyon artı huzur payı olmalı diye. Bunu bile anlatamıyoruz ya da siz yetkili sendikalar, anlıyorsunuz ama, üç maymunu oynuyorsunuz. Yetkili sendika sözde zam istiyor. İstediği zammın oranı hiç önemli değil. Neden biliyor musunuz? Zaten bir ay boyunca pazarlık yaparak aldığı maaş zammı 10 yıldır her zaman enflasyonun altında kaldı ve sözde enflasyona denkleştirildi. Yani 10 yıldır, bir ay boyunca yaptığı zam pazarlığının hiçbir manası yok. Bu güne kadar olmadı. Keşke yetkili sendikalar masadan uzlaşmayla kalmasaydı da istediğimizi alamadık demeye yüzleri olsaydı" ifadelerini kullandı.

“BUÇUK ALİ YİNE YAPTI YAPACAĞINI”

Kamu emekçilerinin açlığa ve sefalete mahkum edildiğini dile getiren Birleşik Kamu İş İzmir İl Başkanı Adem Yıldırım, “Buçuk Ali yine yaptı yapacağını” dedi. Yandan konfederasyona ve AKP iktidarına seslenen Yıldırım, enflasyona ve eriyen maaşlara dikkat çekti. Yıldırım, “Hükümetin; kamu emekçilerine bir bütün olarak tüm yurttaşlara karşı bu kadar pervasız olmasının nedeni Memur-Sen’in ve Kamu-Sen’in tavrından kaynaklanmaktadır.  Memur-Sen her sözleşmede olduğu gibi bugün de kamu emekçilerini, Sözde Toplu Sözleşme masasında satmış ve memurun değil AKP’nin çıkarlarını gözetmiştir. AKP'nin memur sendikası Memur-Sen, kamu emekçilerine kendi tekliflerinin yarısını dahi etmeyen zam teklifini kabul etmiştir. Ancak her dönemde olduğu gibi bu dönemde de “kazanımlar sağladık” aldatmacası ile emekçilerin gözleri önünde ‘satış sözleşmesi’ni imzalamıştır” dedi. Birleşik Kamu İş olarak toplu sözleşmenin ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre yeniden belirlenmesini istediklerini açıklayan Yıldırım, “İnsan onuruna yaraşır bir ücret ancak ve ancak grevli toplu sözleşme hakkı ile sağlanabilir. Bu hakkın elde edilmesi için tek gerçekçi seçenek; emek, eylem ve direniş çizgisidir” dedi.

VEKİLLİĞİ GARANTİLEDİ

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Memur Sen’e karşı sert eleştirilerde bulunarak, “Hükümetin beslemesi olan Memur Sen, yine memurları ve memur emeklilerini hayal kırıklığına uğrattı. İstedikleri zam oranını alamamalarına rağmen sanki çok iyi bir zam almışlar gibi kameralar karşısına geçip, memur ve memur emeklilerini nasıl sattıklarını gösterdiler. Böylece, Memur Sen Genel Başkanı milletvekilliğini garantilemiş oldu” dedi. Sarı, enflasyona dikkat çekerek, “2022’deki enflasyonun hangi boyutlara geleceğini bilmeden, enflasyonun altında imzalan her toplu sözleşme, sarı sendikalar tarafından işçilerin emekçilerin alın terini sömürmekten başka bir şey değildir. O yüzden doğru sendikalarda örgütlenmenin koşullarını yaratan memurlar, önümüzdeki süreçte kendilerine yapılan haksızlıklara karşı tek çatı altında birleşerek mücadeleyi büyüteceklerdir” diye konuştu.