Haber/ Didar DEMİRCİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir’de basın toplantısı düzenledi. İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in açılış konuşmasını yaptığı toplantıya İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu katıldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıda depreme ilişkin hükümete eleştiriler yöneltilirken, deprem vergileri yeniden soruldu.

Acılar tazeyken şov yapmadık!

İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de yaptığı konuşmada, “Bizim için bu çaba başkalarının enkaz tepesinde yaptığı gibi bir şov malzemesi olmadı. Depremle uğraşan insanlarımız yalnız kalmasın diye, insanlarımız yuvaya kavuşsun diye çalışmalarımız devam ediyor. Acılar tazeyken bu işin siyaseti, şovu da olmaz dedik. Ancak 20 yıldır toplanan deprem vergilerini ne yaptıklarını açıklayamayanlara, şarkılı türkülü kongrelerde gezerek çay dağıtanlara elbette sözümüz olacak” dedi.

TMMOB neden sürece dahil edilmedi?

Sürecin merkezi iktidar tarafından şeffaf yürütülmediğini söyleyen Yücel, “hasar tespit çalışmaları yapıldı. Hükümet Türkiye’nin dört bir yanından mimar ve mühendisleri çağırırken TMMOB İzmir şubesi hiçbir şekilde muhatap alınmadı ve sürece dahil edilmedi. İzmir’de yaşayan ve İzmir depremi konusunda herkesten önce sözü olan mimar ve mühendislerin sürece dahil edilmemesi bilimsel midir yoksa ideolojik midir? Bilimsel ise gerekçelerini açıklasınlar. İdeolojikse yani odaların hukuktan yana tavizsiz duruşuysa işte o zaman hükümet suçüstü olmuştur” ifadelerini kullandı. 

Yücel: Kandilli AFAD’ı uyardı!

Tsunami konusunda Kandilli Rasathanesi’nin AFAD’ı depremden 20 dakika önce uyardığını belirten Yücel, “Bu arada geçen zamanda AFAD yetkilileri ne yapmıştır?” sorusunu yöneltti. Yücel, “Büyükşehir Belediyesi’nde deprem daire başkanlığı kuruldu. Deprem değerlendirme toplantısı da yapıldı. Bu toplantıya davet edilmiş olmalarına rağmen ne bakan ne vali ne de üst düzey bir bürokrat katıldı! Kim İzmir halkı için elini taşın altına koymak isterse, olası depremde İzmirliler acı yaşamasın diye çalışırsa biz desteği vermeye hazırız. Konu İzmir ise herkesi samimi olmaya davet ediyoruz. Biz İzmirlilerin beklentisinin iktidar tarafından karşılandığını söylemek mümkün değildir” dedi.

58 deprem önergesi reddedildi

Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, “Son yaşanan depreme kadar 58 kez TBMM’ye önerge verildi. Depremler araştırılsın diye verildi. Deprem olunca AKP ve MHP mecbur kaldılar mecliste deprem komisyonu kuruldu. Bunun için Ayda bebeğin annesiz mi kalması gerekiyordu? 115 kişinin ölmesi mi gerekiyordu? Deprem oldu, günlerce tartışıldı. Enkaz, bebekler, enkaz başında şov yapan bakanlar… Ama yine soğumaya bırakıldı. Şimdi televizyonlarda depremle ilgili bir ya da 2 haber var. Yanlışımız burada. Deprem oluyor sonra unutuluyor. Deprem bizim gerçeğimiz. Ciddi fay hatlarımız var. Bir kez daha unutuldu. Biz bunun unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“AKP’nin temsilcisi mi?”

İzmir’de deprem için düzenlenen ortak akıl çalıştayına dair konuşan Öztunç, “Sayın vali davet edildi, bakan davet edildi, hocalar, müdürlükler davet edildi, hiçbiri gelmedi. Bakan gelemeyebilir ama bir yardımcısını gönderebilir, İzmir’deki il müdürünü gönderebilir. Vali nasıl gelmez ya? Niye gelmiyorsun? Ortak akıl için yapılan bir çalıştay! Bir deprem çalıştayı bile siyasallaşıyor. Orada bilim insanları konuştu. Bu CHP’nin çalıştayı değil ki! Böylesine politize olmuş bir bürokrasi olmaz. Ankara’dan bilim insanları geldi, düşüncelerini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi hocaları gelmiyor. Çünkü Rektör Nükhet Hotar izin vermiyor! Ayıp değil mi? Sayın rektör üniversite rektörü mü yoksa AKP’nin temsilci mi? Yanlış yapmıştır. Geçmişte siyaset yapmış olabilir” dedi.

Çifte standart!

Giresun’da yaşanan sel felaketinde hükümetin her belediyeye ödenek verdiğini dile getiren Öztunç, “Giresun’da sel sonrasında belediyelere destek olan hükümet İzmir’de niye belediyelere ödenek gönderilmiyor? Olmaz. Buradaki belediyeler CHP’li diye mi böyle yapılıyor? Bu çifte standarttır. İzmirli vergisini ödüyor. Afet durumunda toplanan vergilerle destek olmak gerekirken partizanlık yapılıyor. Deprem vergisi ne oldu? Nereye harcandı? İnsanlar yıllardır bugünler için vergi ödüyor” diye konuştu.

Büyükşehir orta hasarlılar için 35 milyon verecek

Öztunç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir hamlesini kamuoyuna duyurdu. Öztunç, “4 bin 239 ağır hasarlı bağımsız birim oluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası başlattı. Bu kampanya 3 bin 468 aileye 5’er aylık kiraları olan 10 bin liralık ödemeler yapılıyor. 35 milyon TL toplandı. Orta hasarlılar için de 35 milyon İzmir Büyükşehir Belediyesi verecek. 7 bine yakın bağımsız birim var. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden bu birimlere 5’er bin lira olarak ödenecek” dedi.

“Hatırlı kişi raporlarına dikkat”

Kendilerine gelen bir iddiayı öne süren Öztunç, “Birilerinin hatırlı ağabeylerini devreye sokarak hasar tespit raporlarını değiştirmek gibi bir hareket yaptıklarını duyduk. Aman ha aman, bu işin şakası olmaz. Buradan uyarıyoruz. Hasar tespit raporunu değiştirmeye gidilmesin. Böyle hatırlı kişilerin araya girmesine izin verilmesin” uyarısında bulundu.