HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanlığı, salgın süresi boyunca yaklaşık 8,6 milyon öğrencinin dijital eğitim platformu EBA üzerinden hizmet aldığını açıkladı.
Ersoy, korona virüs pandemisi sürecinde uzaktan eğitim sistemi ile verilen eğitimin kaç öğrenciye ulaştığını sormuştu.
Bakanlık verilerine göre ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimde 16,5 milyon öğrencinin bulunduğunu hatırlatan Ersoy, 23 Mart’ta okulların kapanması ile öğrencilerin EBA sistemi üzerinden eğitim almaya başladıklarını ve bu sürecin 19 Haziran’a kadar devam ettiğini belirterek “Bakanlığın açıklamasında, dijital eğitim platformu EBA üzerinden 8.687.106 öğrencinin faydalandığı belirtilmiştir. Peki, geriye kalan yaklaşık 8 milyon öğrenciye neden eğitim hizmeti ulaştırılamadı?” diye sordu.
“Ülkemizde kaç öğrencinin bilgisayar-internet erişimi yok?”
Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:
“Milli Eğitim Bakanlığı kısaca bize şunu söylüyor; EBA üzerinden bilgisayar-interneti olmayan öğrenciler ders alamıyorlarsa biz onları TRT EBA TV’ye yönlendiriyoruz. Ben Ziya Selçuk’a şunu soruyorum: Ülkemizde kaç öğrencinin bilgisayar-internet erişimi yok? Önce bunun tespitinin sağlanmasını düşünmüyor musunuz? Her yıl bütçenizden belli bir pay ayırmayı düşünüyor musunuz?”
“Bakan Selçuk çocuk işçiliğini normalleştiriyor”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un tarlada çalışan “mevsimlik çocuk işçileri” ziyaret ederek kitap dağıttığı görüntüleri sosyal medya hesabında paylaştığını hatırlatan Ersoy, “Selçuk’un ‘önemli’ bir vazifeyi yerine getirdiğini ifade etmesi, eğitim sistemine nasıl yaklaştığının da bir görüntüsü olmuştur” dedi.
“Çocuk işçiliği, çocuklar için zihinsel, fiziksel ve sosyal açıdan zararlı bir iş olarak sınıflandırılır ve çocukların eğitim hayatlarına müdahale eder” diyen Ersoy, TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2019 yılının 4. çeyreğinde bir ekonomik faaliyette çalışan 5-17 yaş grubundaki çocuk sayısının 720 bin olduğunu ve bu çocukların çalışma nedenlerinde ilk sırayı yüzde 35,9 ile “hanehalkının ekonomik faaliyetine yardımcı olma”nın yer aldığını kaydetti.
Ersoy ayrıca, “Yaş gruplarına göre, 5-14 yaş grubundaki çalışan çocukların yüzde 72’si, 15-17 yaş grubunda çalışan çocukların ise yüzde 64,1’i aynı zamanda bir eğitime devam etmiş ve çalışan çocukların yüzde 34,3’ü eğitime devam etmemiştir” ifadelerini kullandı.
“Çocukların yeri tarlalar değil okuldur”
“Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk çocukları tarlalarda değil sınıflarda ziyaret etmelidir” diyen Ersoy, çocukların yerinin tarlalar değil okullar olduğunu vurguladı ve 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının daha nitelikli bir plan ile hayata geçirilerek öğrencilerin derslere ulaşmalarında hiçbir sorunun yaşanmaması gerektiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.