Sen zafere inanırsan, o da sana inanır (Paulo Coelho)

Yer Kansas’a bağlı Elkhart kasabası. İki kardeş bir okulda çalışıyordu. Her sabah dersanelerin dev sobalarını yakmak ilk işleriydi. Adeta dondurucu bir kış geçiriyordu yaşadıkları bölge. O sabah önce girdikleri bir sınıfın sobasını temizledi birlikte, odunları doldurdular. Birisi de elindeki şişeyi boşalttığı anda büyük bir patlama oldu. Patlamada büyük kardeş hayatını kaybetti, diğerinin ise bacakları feci şekilde yandı. Yapılan araştırmada, şişeye yanlışlıkla gaz yerine benzin konduğu ortaya çıktı.

 

Tedaviyi üstlenen doktorlar, bacakların kesilmesinin tek çare olduğunu söylediler. Aile yıkıldı. Ecel bir oğul almıştı ellerinden, diğeri de bacaklarını kaybedecekti. Aile, operasyonun ertelenmesini istedi. Doktorlar sık sık arıyor, gecikmenin hayati tehlikeye de neden olabileceğini söylüyorlardı. Bir gün muayene edildi. Sargılar alındığında sağ bacağının diğerinden yaklaşık 6-7 santim kısa olduğu ortaya çıktı. Solunun parmakları ise tamamen yanmıştı. Genç adam küsmemişti yaşama. Kararlıydı. Azimliydi! Tekerlekli sandalyeye mahkum olmayacaktı. Her gün inatla egzersizler yapıyor, kuvvetlenmeye çalışıyordu. Bir gün iki üç adım atınca yüzü güldü. Daha sonra koltuk değneklerinden kurtuldu. Yürüyordu, hafif koşuyordu. Her gün antrenman yapmaya başladı.

Karşılığını görmüştü, artık koşuyor koşuyor koşuyordu; bıkmadan usanmadan!

***

Yarışlara katılıyordu okuduğu lisenin atletizm takımında. 1 mili(1.609 m) 4 dakika, 24.7 saniyede koştu bir yarışta. Okulu bitirince de girdiği Kansas Üniversitesi adına aynı kategoride bir dünya rekorunun sahibi oldu. Onu başka dünya rekorları takip etti. Gazetelerin spor sayfalarını onun haberleri süslüyordu. Çok mutluydu. Artık 1 mili 4 dakikanın altında koşan atletti o pistlerde. Bacağını kaybedecekken bir dünya şampiyonu/ yüzyılın sporcusu olmuştu! “Dünyanın en hızlı insanı’’ olarak ünlü Madison Square Garden’da düzenlen görkemli bir törenle ödülllendirildi. İşte bu genç adam; azmin ilk adımını atan; Glenn Cunningham’dır! O; kazandı! Glenn, kazandı!..

***

Sümeyye Boyacı, Milli yüzücümüzdür! Doğuştan kolları yoktu Sumeyye'nin. Ayaklarını kullanarak bir yandan resim yaparken bir yandan da yüzme sporuna da başladı Eskişehir’de. (Rus Halk Masalları kitabının kapak resmi ona aittir. Kişisel sergi de açmıştır Moskova'da) Yüzme Milli Takımı’na seçildi süreçte. Berlin, Portekiz, Meksika, Danimarka, Brezilya, ABD, Singapur, Dublin’de, katıldığı her şampiyonada, yüzümü güldüren madalyaları boynuna astı. Yüzmede, Cumhuriyet tarihinin İlk Kadın Avrupa şampiyonu unvanı onundu! Dünyanın popüler oyuncaklarından Barbie, rol model olarak Sümeyye’yi seçti. Onun için oyuncak bebek üretti müzesi için.

 

En son İtalya’daki 2021 Paralimpik Yüzme Dünya serileri yarışlarında 50 metre sırtüstünde birinci oldu, kürsüye çıktı. Yanında diğer yüzücümüz Sevilay Öztürk’le. Bize muhteşem bir sevinç yaşattı, gururumuz oldu. “Bir kolu Ay, bir kolu Yıldız” başlığı attı gazeteler onun için de. Kolları yoktu ama yüreği vardı! Pisinlerin dünyaya bedel bir azim abidesiydi Sümeyye kızımız. “Kollarım yok ama kimsenin göremediği iki kanadım var. Biri annem diğeri hayata olan tutkum!” diyordu röportajlarında. Onun öyküsünde asla pes etmek yoktu, yaşama küsülmezdi. Bizim ellerimizle yapabildiğimiz her şeyi, o ayaklarıyla yapıyordu. “Ayakta dimdik durma sebebim yüzme...”

Yine verdiği bir röportajda aynen böyle söylüyordu. O; kazandı! Sümeyye, kazandı!..

***

Hayatı bırakmayacaksın! İşte ABD’de atlet Glenn Cunningham, Türkiye’de de Sümeyye Boyacı. Bir kadın, bir erkek! Her zaferin inançla atılan bir adımla başladığını gösteren iki örnek! Hepimizin içinde her zaman zoru başaracak, kazanacak bir çocuk vardır. “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir” demiş “Büyük Önder” Mustafa Kemal’in bize talimatı var. Pandemide de olsa, yoklukta da olsa, şu zor günlerde…

Yüreğimizle. İrademizle. Cesaretimizle. Asla vazgeçmeyeceğiz. Direneceğiz. Kazanmanın büyüklüğünün mücadelenin zorluğuyla, güçlüğüyle orantılı olduğunun bilinciyle “Impossıble is nothing” yani; “İmkansız yoktur” diye haykıracağız, gücümüzü son damlasına kadar kullanacağız. Kazanacağız! Kazanacağız! Kazanacağız! Pes etmek yok!..