Çalkantılı bir yılın ardından toparlanmaya çalışan Japon otomobil üreticisi Nissan Motor 7201.T, üretimi azaltıp 11,000 çalışanın daha işine son vereceğini açıkladı. Japon devlet kanalı NHK'da dün yayımlanan bir haberde, Nissan'ın 10,000 kişiyi daha işten çıkarmayı planladığı bildirilmişti. En son duyurulan işten çıkarma planıyla birlikte şirketin küresel düzeyde toplam iş gücünün %15'ine tekabül eden 20,000 kişinin işine son verilecek. Mart'a kadar olan 12 aylık dönemde şirketin faaliyet kârı 69.8 milyar yen (472 milyon dolar) olarak gerçekleşti. Bir önceki yılki kârından %88 daha düşük bir kâr açıklayan şirket bu yıl için finansal beklenti yayımlamadı.
ABD ve Çin'de satışlarının düşmesinden kötü etkilenen Nissan, Honda 7267.T ile birleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yakın bir zamanda da yeni bir genel müdür seçmek zorunda kalmıştı.
Yeni Genel Müdür İvan Espinosa, bir zamanlar güçlü bir marka değeri olan Nissan'ı yeniden ayağa kaldırma gibi zorlu bir görevi üstlendi.
Espinosa basın toplantısındaki açıklamasında, bilançonun bir "uyandırma çağrısı" niteliğinde olduğunu söyledi. Şirketin Mali İşler Müdürü Jeremie Papin ise ilk çeyrekte 200 milyar yenlik faaliyet zararı açıklayan şirketin aniden toparlanmasının mümkün olmadığını söyledi.
Analistler ise eski Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn'un uygulamalarının bedelinin hâlâ ödendiğini, şirketin bundan dolayı zarar gördüğünü belirtiyorlar. Ghosn'un döneminde Nissan, satış hacmine öncelik vermiş, hacmi artırmak için yüksek iskonto uygulamıştı.
Yeni Genel Müdür Espinosa, Nissan'ın bir an önce kendini geliştirmeye öncelik vermesi ve satış hacmine bakmadan kârlılığa odaklanması gerektiğini söyledi.
Yeni işten çıkarmalarla birlikte şirket 2024 mali yılına kıyasla 500 milyar yen maliyet azaltmayı ve fabrika sayısını 17'den 10'a indirmeyi hedefliyor.