Ben yazmaktan bıktım ama sorun o kadar büyük ki. Enflasyon yüzde 70’e dayanarak son 20 yılın rekorunu kırdı. TÜİK'in verilerine enflasyon yıllık bazda yüzde 69.97 oldu. Öte yandan ENAG, yıllık enflasyonu yüzde 156.56 olarak açıkladı. ENAG'a göre, Nisan 2022'de enflasyon yüzde 8.68 oldu. Nisan ayında en fazla fiyat artışı giyim ve ayakkabı sektöründe oldu.

***

Durumumuz kötü. Ülkenin büyük bölümü yoksul. Adaletli bir gelir dağılımı yok. Fiyatlar asgari ücretlerin 2 katına çıktı. Gıda artışı ise felaket yüzde 84. Oysa ücretler sadece yüzde 41 arttı. Tarımla uğraşmak kumar oynamak gibi. Çiftçi sayısı 500 binin altına indi. Çiftçinin banka borcu 185 milyar liraya dayandı.193 milyon kişi yeterli beslenemiyor. Halkın yüzde 70’i borçlu. Ülkenin en zengin yüzde 20’lik bölümü tüm gelirin yarısına el koydu ve her 10 kişiden üçü maddi yoksulluk çekiyor. Yoksulluk sınırı ayda 14 bin lirayı geçti. Yoksulluğu TÜİK bile gizleyemedi.

***

Ekonomi Yazarı Profesör Yalçın Karatepe fiyatların seyrini tahmin etme konusunda bile istikrar sağlayamayan bir merkez bankamız olduğunu yüksek enflasyonun kader olmadığını, sonuç olduğunu belirtti: “Enflasyonda dünyadan hızla koptuk, aldık başımızı gidiyoruz. Siz bakmayın ‘Ama enflasyon her yerde var’ dediklerine. Bize yaklaşan bile yok. Mesela OECD ülkeleri ortalamasının 10 katı bir verimiz var. Büyük sorun gıda enflasyonunda yaşanıyor. Nisan’da aylık olarak yüzde 13.38 artan gıda fiyatları yıllık olarak yüzde 90’a dayanmış oldu. DİSK Araştırma Merkezi’nin gelir dilimlerine göre yaptığı enflasyon hesaplamasına göre, en yoksul kesimin maruz kaldığı gıda enflasyonu yüzde 131.6 olarak gerçekleşmiş. Diğer bir ifade ile enflasyon yoksulları çok daha derinden etkiliyor. Enflasyondaki bu artış geniş halk kesimlerinin hızla yoksullaşması sonucunu doğuruyor. Dünya enflasyon ile mücadele etmek için türlü tedbirleri hayata geçiriyor, faiz artırıyor, bizdeki enflasyon o ülkelerde ortaya çıkandan 10 kat daha yüksek olmasına rağmen bizde hiçbir şey yapılmıyor. Bir taraftan yavaşlayan ekonomi, diğer taraftan yüksek seyreden enflasyon önümüzdeki sürecin çok daha zorlu olacağını gösteriyor. Ama unutmayın, ekonomide bütün bu yaşadıklarımız iktidar sahiplerinin ekonomi politika tercihlerinin bir sonucudur.”

Dehşet... Bu ay gıda ve ulaşımda enflasyon yüzde 100’ü geçecek. Uzmanlar enflasyonun Temmuz’da yüzde 105 tahmininde bulunuyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.