Dernekler veya vakıflar neden varlar? Sivil toplum kuruluşları, federasyonlar, birlikler, üst kurullar… Hatta odalar; esnaf odaları, meslek odaları, ticaret odaları… Tüm bu kuruluşlar, üyelerinin refahı ve ferahı için kurulurlar. Ve bu amaçlar için hazırlanan tüzüklerine göre harekete geçer, üyelerine faydalı olmak için çalışılar.
Futbolda da buna benzer yapılanmalar mevcut… Örnek mi? Türkiye Futbol Federasyonu mesela… Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu mesela… İllerdeki Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları mesela… Ve daha birçoğu…
Son dönemlerde bir de birlikler kuruldu; kulüpler birlikleri… Amatörler takımların ve profesyonel liglerde olan takımların yöneticilerinin kurduğu birlikler bunlar. Amatör takımların kurduğu kulüpler birlikleri daha masum! Zaten bulundukları lige göre değil, daha çok ikametlerine göre kuruluyorlar. Çiğli Kulüpler Birliği, Karabağlar Kulüpler Birliği gibi… İzmir'deki metropol ilçelerimizin neredeyse tamamında var bu birlikler. Bazı bölgelerdeki takım sayısı az… O zaman da birkaç ilçe birleşerek kurmuşlar bu birlikleri… Yarımada ya da Kuzey Ege Kulüpler Birliği örnekleri gibi…
Amatörlerin birlikleri gerçekten de üyesi olan takımların faydasına çalışıyorlar. Yerel yönetimler ile ya da ilgili federasyonlar ile olan bağları güçlendiriyorlar. Güçlenmesi için çaba sarf ediyorlar. İlgili birimler ile olan köprü görevinin dışında yereldeki futbolun gelişimi için de hamleler yapıyorlar. Alt yaş gruplarında turnuvalar düzenliyorlar. Kermesler düzenleyip, üç kuruş daha destek bulabilir miyiz sorusunun cevabını sürekli olarak arıyorlar. Kim için? Birlik içerisindeki lig fark etmeksizin oynayan tüm çocuklar ve gençler için… İşe yarıyorlar anlayacağınız!
Gelelim profesyonellere… Profesyonel derken, profesyonel liglerde yer alan takım yöneticilerinin bir araya gelerek kurdukları birliklere… Sürekli bir yarış halindeler… Ama sportif başarı yarışı değil bu! Altyapı zenginliği yarışı değil bu! Ulusal Milli Takımımıza en fazla oyuncuyu gönderme yarışı değil bu! Finansal fair-play’i de geçtim, ülkemin parasının ülkemde kalması yarışı değil bu!
Varsa, yoksa kimin kazancı daha yüksek olacak? Kimin yabancı futbolcuları daha pahalı olacak? Seyirciyi nasıl sömürürüz? Yayıncı kuruluş kime daha fazla para versin? Hakemler hep kötü, kendimize göre hakem ataması nasıl yapılır? Temsilci görmesin, gözlemci yazmasın! Cezalar hep indirimli notadan çalsın!
Geçin bunları anam, babam! Takke düştü, kel göründü! Bir ilçe kulüpler birliği başkanlığı yapmış birisi olarak söylüyorum, kulüpler birlikleri amatörlerdeki gibi güzel!
Dipnot; “Önce amatörlük vardı”. Anonim.