Yazılım için kod yazmak gerçekten gerekli mi? Ya da şöyle soralım yazılım yazmak dediğimizde akla kara ekranlar ardında koltuklarına gömülmüş yarı dünyalı yarı uzaylı kişilerin (ki bu kişileri yazılımcı olarak biliyoruz), binlerce karmaşık kod dizgisini veri tabanları ile birleştirdiği karmaşık işler aklınıza geliyor değil mi?

Hatta bir bilgisayar programcısı veya yazılımcı ne kadar anlaşılmaz ve bilgisayar temellerine yakın bir yazılım dili kullanılırsa o derece kıymetli kabul ediliyor. Fakat yazılım dünyası uzun zamandır kodsuz veya düşük kod uygulamalara doğru bir evrimleşmeye doğru gidiyor. Ortaya çıkan yazılımların verimliliği ise şaşırtıcı ve keskin şekilde günlerce kod yazımı ile geçirilmiş yazılımlardan çok daha iyi olabiliyor. Yani matrix filmlerindeki gibi monitörden akan kodlardan anlayan kişiler yerine henüz bilgisayarı açıp kapatmasını dahi yeni öğrenmiş kişilerin yazılım yapmasını hedefleyen platformlar sayesinde yazılım sektörü çok daha büyük bir iş sahasına dönüşüyor. Bir yazılım için hiç kod yazmamak, denklemi değiştiriyor. Çünkü iş kullanıcılarına değişimi kendi ellerine alma ve hedefleri kendileri gerçekleştirme gücü veriyor. 

Kod içermeyen veya düşük kod içeren yazılım geliştirmeyi kısaca tarif edersek bu platformlar programcıların ve programcı olmayanların geleneksel bilgisayar programlaması yerine grafik kullanıcı ara yüzleri aracılığıyla uygulama yazılımı oluşturmasına olanak tanır. Kodsuz ve düşük kodlu geliştirme platformlarının her ikisi de uygulama geliştirme sürecini hızlandırmak için tasarlandığından birbirleri ile yakından ilişkilidir. Şirketler, giderek artan mobil iş gücünün paralel eğilimleri ve sınırlı sayıda yetkin yazılım geliştiricisi bulabildiklerinden bu platformların popülaritesi son yıllarda daha çok arttı.

Geleneksel yazılım üreten yazılımların kendini daha az karmaşaya göre geliştirmesi olarak ta durumu adlandırabiliriz. Yazılım oluşturmada temel sorun şuydu; Gerçekten bir yazılım yazmak bu kadar karmaşık mı olmalı? Cevabı yine yetkin yazılımcılar verdi. Biz çektik bizden sonra gelen yazılımcılar bu eziyeti çekmesin. Ve yazılım üreten ve çok daha basit kullanılabilen yazılımlar ve araçlar geliştirdiler.

Fakat şu an iki farklı kültürde eğitilmiş yazılımcılar saha da görev alıyorlar. Biri geleneksel hani tabiri uygun sıfır-birlerden yazılım yazmayı öğrenmiş yazılımcılar. Diğerleri ise yazılım üretme platformlarını kullanan diğer grup yeni nesil yazılımcılar. Geleneksel yazılımcılar yeni gelen nesil yazılımcıları halen yetersiz görüp durumu kabullenmekte zorlansalar da yeni nesil yazılımcılar giderek daha kolay iş sahaları bulup daha az eziyet çekerek daha iyi işler üretiyorlar.

İşin bir eğitim yanı var. Şu an Türkiye’de yazılımcı eğitim sistemi 1980’lere dayanan metotlara dayanıyor. Yazılımcı eğitimi bir nevi yabancı dil eğitim sisteminden kopyalanmış gibidir. Eğitimler çok fazla temele dayalıdır. Algoritma oluşturma eğitimi ve bilgisayar dili eğitimi bu metotları oluşturuyor. Farklı bakış açılarından bu durum çok iyi olabilir. Ama yeni nesil yazılım üreten yazılımları nasıl kullanılacağı daha da önemlisi bu yazılımların ne kadar verimli olabileceği eğitim sistemi içinde yer almıyor. Bu da şu sorunu ortaya çıkarıyor. En temelden eğitim alan yazılımcılar çoğu zaman çok sıradan yazılımları bu platformları kullanan sıradan kişilerden dahi kötü yapabiliyorlar. 

Eğer yazılım üreten platformları yazılımcı eğitimine dahil etmezsek ileri algoritma eğitimleri almış, karmaşık temel bilgisayar dilleri öğrenen yazılımcı adaylarımız, çok basit şekilde yazılım üreten bu platformlar karşısında tamamen çaresiz kalacaklar. Hatta bu platformları hiç tanımadıkları için neye karşı mücadele ettiklerini dahi bilemeyecekler. 

Öte yandan bu yazılım platformlarını eğitim sistemi içine dahil edersek yeni tip bir yazılımcı ordusu yetiştirmemiz hem çok daha kısa süre alacak hem birçok genç gerçek anlamda işe yarayan bir eğitim almış olacaklar. Ve yazılım gereken her noktada hızlı, verimli ve işe yarar çözümler üreten kişilere dönüşebilecekler. 

Umarım hem eğitimciler hem şu an aktif olarak sahada görev yapan yazılımcıları kod olmadan ya da düşük kod gerektiren yazılım üreten bu platformlara bakış açısı hızlı bir şekilde değişir. Çünkü teknoloji çok fazla hızlı ilerliyor. Yazılımcı eğitimi diye temelleri öğretelim derken aslında gençlerimize yazılımcı eğitimi değil yazılım tarihi eğitimi veriyoruz. Sağlıklı günler dilerim.