Haber/ Didar DEMİRCİ

Bianet'in 1 Ocak 2021- 31 Aralık 2021 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği 2021 Erkek Şiddeti Çetelesi yayımlandı. Yayımlanan çeteledeki verilere göre, en az 339 kadın ve 34 çocuk erkekler tarafından öldürüldü. Erkekler, 96 kadına tecavüz etti, 772 kadını seks işçiliğine zorladı, 424 kadını taciz etti, 208 çocuğu istismar etti. Erkekler 2021'de en az 793 kadına da şiddet uyguladı, yaraladı. Bianet’in her yıl toplamda 13 çetele yayınladığına dikkat çeken Bianet Kadın LGBTİ Yazarı Evrim Kepenek, ‘2021 yılı Erkek Şiddeti Verileri’ni değerlendirdi.

“BURADA BİR SORUN VAR”

Çetelenin ortaya çıkmasındaki nedenlerden birinin de şiddetin sistematikliğini göstermek olduğunu belirten Kepenek, “Bazen bazı konularda ‘Burada bir sorun var. Sorun var’ dersiniz ve bu sorunun varlığına bir türlü kimseyi inandırmazsınız. Haliyle olmayan soruna dair de kimse çözüm üretmez. İşte bu çeteleler bu ülkede her ay erkeklerin sistematik olarak kadınları öldürdüğünü ifade ediyor. Yani bir sistem sorunundan söz ediyor. ‘Sorunumuz sistematik erkek şiddeti ve çözümü de sistematik olmalı’ diyor. Elbette zor ve yıpratıcı bir süreç. Özellikle psikolojik açıdan. Çünkü günü, ‘Kocası pazara giden Ayşe’yi yaktı. Erkek kardeşi para vermeyince Ayşe’nin başını dambılla ezerek öldürdü’ şeklinde cümlelerle kapatıyoruz” diye konuştu.

ERKEK ŞİDDETİ ARTTI

Bu tarz çetelelerin önemine dikkat çeken Kepenek, “Hem Kadın Cinayetleri Platformu’nun hem bizim çetelemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her ay devlete, ‘Erkek şiddeti sistematik’ deme imkânımız oluyor. Çünkü veriler bize bunu söylüyor, kanıtlıyor. 2021 çetelesine gelecek olursak; geçen yıl erkek şiddetinin somut olarak artığını ve bunun da İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasıyla bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

En güvenli alanda istismar ve şiddet

Kadınların ve çocukların en güvenli alanlarda istismara ve şiddete maruz kaldığının altını çizen Kepenek, “Bu çetelede göreceğiniz gibi erkekler kadınları en çok ev içi gibi aslında en güvende olması gereken yerlerde, kendi evlerinde öldürürken, yine istismarların da en çok ev içi veya okul gibi alanlarda gerçekleştiğini görüyoruz. Çocuklar en güvende olmaları gereken yerlerde istismar edilirken, kadınlar da aynı şekilde erkeklerce öldürülüyor. Bence herkesin 2021 çetelesine çok iyi bakması gerekiyor. Bu çetele bize kadınların korunmadığını, çocukların her an tehlike altında olduğunu söylüyor. Yani en başa gelecek olursak, ‘Bu sistem sorununa sistem olarak çözüm bulun’ diyor. Ama bizim yönetenlerimiz bu sorunu sadece sözde ‘çözüyoruz, çözeceğiz’ gibi cümleler ile çözüyor gibi yapıp sorunun görünmesine engel oluyorlar. Bir kadın ve gazeteci olarak yöneticilere, mahkemelerin ve kolluk kuvvetlerinin yasaları uygulaması yönünde çağrı yapıyorum. Kadınların ve çocukların güvende olmadığı bir ülkede hiç kimse güvende değil” diye konuştu.

Bu yayın Hollanda Büyükelçiliği İnsan Hakları hibe programı desteğiyle yürütülen ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca 9 Eylül Gazetesi sorumlu olup herhangi bir şekilde Hollanda Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.