Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyindeki terör bataklığını kurutmak amacıyla kararlılıkla yürüttüğü Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinden, 6 Temmuz 2025 tarihinde gelen haber, milyonların yüreğine bir kor gibi düştü. Operasyonun en kritik noktalarından biri olan 852 Rakımlı Tepe mevkiinde, bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı tespit edilen bir yeraltı sığınağına giren kahraman komandolarımız, sinsi bir tehlikeyle karşılaştı. İlk belirlemelere göre 8 askerin şehit olduğu haberiyle sarsılan Türkiye, Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) gelen son açıklamayla bir kez daha yıkıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "6 Temmuz 2025 tarihinde, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 852 Rakımlı Tepe’de bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir mağarada icra edilen arama tarama faaliyetinde, metan gazından etkilenen dört kahraman silah arkadaşımız daha şehit olmuş, şehit olan personel sayısı on ikiye yükselmiştir" ifadeleri kullanıldı. Hastanede tedavi altında bulunan diğer askerlerimizin de durumlarının ciddiyetini koruduğu ve cifra artışından endişe edildiği öğrenildi.
Sessiz katil: Metan gazı nedir ve mağarada nasıl can aldı?
Peki, 12 vatan evladını bizden koparan bu sinsi tehlike neydi? Uzmanlara göre, metan gazı, renksiz, kokusuz ve son derece yanıcı bir gazdır. Özellikle kapalı ve havalandırması olmayan ortamlarda, belirli bir yoğunluğa ulaştığında, ortamdaki oksijen miktarını hızla düşürerek "boğucu" bir etki yaratır. Terör örgütünün, bu tür mağaraları uzun süre barınma, depolama ve gizlenme amacıyla kullanması, içeride organik maddelerin (yiyecek artıkları, insan atıkları vb.) birikmesine ve zamanla çürüyerek metan gazı oluşturmasına neden olabiliyor.