İzmir Motosiklet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özsüvariler, motosiklet kullanmanın farklı ve güzel bir tutku olduğuna dikkat çekerek, “Dört tekerlek bedeninizi taşır. İki tekerlekse ruhunuzu taşır” dedi.

Neslihan PERŞEMBE / Röportaj 24 Temmuz 2010’da kurulan İzmir Motosiklet Derneği, bir aile kulübü. “Ailemiz Ailenizdir” sloganı ile hareket eden dernek, üyeleri ile eğitimli, bilinçli sürüş yapabilmenin hazzını benimsetmeye çalışıyor. Bu çalışmayı güvenli motosiklet sürüş ekipmanlarıyla gerçekleştiriyor. Siyasi hiçbir olayın içinda olmamaya gayret eden İzmir Motosiklet Derneği'nin vazgeçemediği tek unsur Mustafa Kemal Atatürk. İzmir Motosiklet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özsüvariler, “Dernek olarak birlikte güvenli motosiklet kullanmanın keyfini çıkarıyoruz. Üyelerin ve toplumun motosiklet bilincini artıracak her türlü faaliyetin içinde yer alıyoruz. Ülkemizdeki motosiklet kültürünü çağdaş seviyeye taşıyıp proje ve fikirler üretiyoruz. Bu proje ve fikirleri hayata geçiriyoruz. Bilinen bir söz vardır. Bu sözü şöyle dile getirmek istiyorum; dört tekerlek bedeninizi taşır. İki tekerlekli motosiklet ise ruhunuzu taşır” diye söz ediyor. İzmir Motosiklet Derneği, Benim İzmirim'e konuk oldu. 9 Eylül Gazetesi olarak Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özsüvariler ve diğer üyelerle görüştük.

Derneği kurarken neleri hedeflediniz?

Bizim hobimiz motosiklet kullanmak. Ancak Türkiye birçok konuda olduğu gibi motosiklet konusunda da gerek eğitim, gerek yollarımız gerekse dört tekerlekli araç sürücülerinin görmezden geldiği bir ülke. Motosiklet konusunda da Avrupa ülkelerinden çok gerideyiz. Bir yılda gerçekleşen motosiklet kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranı çok fazla. Tüm bunların nasıl önüne geçebiliriz, sorunları halledebiliriz diye düşündük. Çabamız önce İzmir’de sonra da ülke genelinde motosikletçiliğin çıtasını daha yukarı taşımaktır. Bu konuda emniyet, belediyeler, Kızılay ve diğer sosyal kurumlarla iletişim içinde projeler üretiyoruz. Toplanıp buluştuğumuz mekana İzmir Motosiklet Kulübü Onur Atalay Dernek Evi dedik. Onur Atalay, derneğimizin kurucularındandı. 5 ay önce Yunanistan'da motorsiklet üzerinde bir sağlık problemi yaşadı ve yaşamını yitirdi. Onun adını burada yaşatıyoruz.

İzmir Motosiklet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özsüvariler’i kısaca tanıyabilir miyiz?

Doğma büyüme İzmirliyim. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Serbest meslekle uğraşıyorum. Öğrenci ve personel taşımacısıyım. İzmir Motosiklet Derneği’ni kurduğumuzda Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Altürk idi. Bülent Altürk, sağlık sebepleri ile başkanlık görevine ara verince ben bayrağı devraldım. Aramıza geri döndü. Şimdi yardımcım olarak çalışıyor. Burada tüm üyeler hep beraber çalışıyoruz.

İzmir Motosiklet Derneği'nin üye profili ve kadın erkek oranı nasıl?

Derneğimizde erkekler daha fazla ancak İzmir’de faaliyet gösteren motosiklet kulüpleri arasında en çok bayan sürücüsü olan İzmir Motosiklet Derneği’dir. İddialı olacak ama bu Türkiye için de geçerli. Türkiye’nin sayılı derneklerindeniz. Ancak motosikletçiler ile ilgli yanlış bir imaj çiziliyor. Gözünüzü kapatıp bir motosikletçi canlandırdığınızda yelekli, dövmeli, marjinal, çete üyesi tipler akla geliyor. Bu imajı Amerikan ve Hollywood emperyalizmi yarattı. İnsanlar 10, 15 motor süren kişiyi bir arada gördü mü tedirgin oluyor. İşte İzmir Motosiklet Derneği, bu algıyı yıkmak için de kuruldu. Bu konuda başarılı da olduk. Derneğimizde doktor, mühendis, öğretmen, akademisyen, medya mensubu, serbest meslek sahibi, polis, asker, yazılım mühendisi, emekli, öğrenci gibi farklı alanlarda çalışan düzeyli, nitelikli kişiler var. “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” denilir ya, bu derneğimizde hayat buluyor. Eşlerimizin desteği olmasa bu işleri gerçekleştiremezdik.

İzmir Motosiklet Derneği'nin doktorları var. Üyelerimizde herhangi bir sağlık problemi varsa not alıyoruz. Çıktığımız gezilerde üyelerimiz herhangi bir sağlık problemi yaşarsa, doktorlarımızın bu sağlık problemlerine göz önünde bulundurarak müdahale ediyor.

İbrahim Topçu: Diğer kulüpleri incelerseniz birtakım kriterleri vardır. Örneğin bazı kulüp ve dernekler, bayanları şoförleri kabul etmez. Belli marka motosikleti olanları kabul edenler var. İzmir Motosiklet Derneği, bu kriterlere kabul etmez. Çünkü amacımız farklı. Üyelerin motorunun marka ve modeline, gücü, kuvvetine bakmıyoruz. Bay, bayan ve küçük, büyük motor demeden herkesi kabul ediyoruz. Meslek ve insan ayrımımız yok. Bu nedenlerle de kocaman bir aile olduk.

Üyelerinizin yeleklerinde göğüs üzerinde bulunan rozetlerin bir anlamı var mı?

Bizdeki sistem biraz farklı. Asil üyeliklerimiz var. Rozetlerin hepsinin ayrı bir anlamı var. Arkadaşlarımın sırtında gördüğünüz yelekler, motosiklet sürmede gönüllülüğü artırmak adına üyelerimiz kullanıyor. Yeleklerin üzerinde göğüslerinde taşıdıkları rozetler, yaptığımız sürüşlerle elde ettiğimiz ödüllerdir. Yönetim kurulu rozeti ve yılın sürücüsü rozeti var. Katılınan gezilerin, resmi kortejlerin sayısı da rozet alınmasına etken. Eğitimli sürücü olunması da rozet takılmasına neden. Derneğimizle birlikte 5000 kilometre gidildiğinde de rozet takılıyor.

Motosiklet rastgele seçilecek bir hobi değil. Farklı bir tutku. Bu tutkuyu bize anlatır mısınız?

Dört tekerlek sizin bedeninizi taşır. İki tekerlek ise ruhunuzu taşır. Motosiklet demek özgürlük demektir. O rüzgarı hissetmek çok güzel. Bu ruhani boyutu. Bir de diğer bir boyutu var. Üniversitede okurken İstanbul’daki yaşantımda esas trafik nedir gördüm. İstanbul’da tescile kayıtlı araçların üçte biri motosiklet olsa, dört tekerlekliler azalsa, trafik sorunu kalmaz. Motosiklet kullanmanın, trafiği rahatlatmak gibi bir önemli boyutu da var.

Dernek olarak nasıl geziler düzenliyorsunuz?

Derneğimizde Yönetici ve 10 çalışandan oluşan Gezi Etkinlik Birimi var. Bu birimimiz yıllık plan yapıyor. 2015 planını geçen ay onayladık. Yaz ve bahar aylarında ayda 2, kış ve sonbaharda ayda 1 olmak üzere yıllık gezilerimiz var. Geziler turistik, tarihi olabiliyor. Günlük ve konaklamalı gezilerimiz oluyor. Sponsor destekli ve geleneksel hale getirmeye çalıştığımız Anıtkabir'e gezimiz oluyor. Geçen sene 56 motor gittik. Aile kulübü olmamız nedeniyle minübüslermizle de geziye çıkıyoruz. Çocuklarımız ve sağlık durumundan motora binemeyen eşlerimiz, minübüslerimizle gezilerimize katılıyor. Gezilerde tanıştığımız insanlara da motorcuların aslında ne kadar düzeyli, nitelikli, entelektüel, statü sahibi olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken hoşça vakit geçirip eğleniyoruz.

Motora bindiğinizde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

İbrahim Topçu: Motora binmeden yaşanan duyguları anlatmak çok zor. Oradaki havayı tatmak, motor sürerken yaşadığımız enerji, doğa ile ilişkimiz, rüzgarı hissetmemiz bütün stresimizi alıyor. Çünkü konsantre olduğunuz noktalar farklı. Salih başkanımın belirttiği gibi motoru doğru kullanmak adına hepimiz eğitimli sürücüleriz. Eğitimli olduğumuz için dikkat noktalarının neler olması gerektiğini biliyorsunuz. Ona göre sürünce de, kafanızda ne iş, ne de insanlarla yaşadığınız hiçbir problem kalmıyor. Yola, doğaya ve motosiklete odaklanıyorsunuz. Bu da sizde psikolojik olarak ciddi bir rahatlama sağlıyor.

Motosiklet kullanmanın diğer faydaları nelerdir?

Fatih Topak: Motosiklet çevrecidir. Karbon salınımı düşüktür. Bir arabanın saldığı karbonu 30 motosiklet bir araya geldiğinde salar.

Bülent Altürk: Motosikletin trafikte işgal ettiği yer azdır. Bir araca göre dörtte bir yer. Büyükşehirlerdeki park sorunu malum. Yayalara bazen yürüyecek yer kalmıyor. Motosiklet bu sorunu da çözüm.

İzmir Motosiklet Derneği'nasıl eğitimler gerçekleştiriyor?

Eğitimsiz sürücü İzmir Motosiklet Derneği'nde yoktur ve yasaktır. Derneğimize üye olunmasının ilk şartı Motosiklet Güvenli Sürüş Eğitimi almasıdır. Bu eğitimi alan üyelerimiz yelek giymeyi hak ediyor. Ticari hiçbir yönümüz yok. Anlaşmalı olduğumuz eğitim kurumları var. Bu kurumlardan dernek üyelerimizin indirimli eğitim alma hakkı var.

Motosiklet sürücülerinin yaşadığı sıkıntılar nelerdir? Yollar sürüş için uygun mu?

Türkiye'de yollar hiçbir aracı kullanmaya uygun değil. Yasalar da uygun değil. Otobanlarda ve çift şeritli yollarda sürat limitimiz, kamyonlarla bir.

Derneğinizin gerçekleştirdiği sosyal projeler var. Bu projeleri anlatır mısınız?

2010 yılında Bülent başkan ile kulübü kurmamızın altıncı ayında Balçova Kipa Alışveriş Merkezi'nin karşısına bir Kask Heykeli diktik. Motosiklet kullanırken en önemli olgu; kask yani koruma başlığıdır. Motosiklet kazalarında yaralanmalar yüzde 96 başta olur. Bu kazaların da çoğu ölümcüldür. Kask takıldığında bu önlenir. İşte biz da yaptığmız heykelle bu duruma dikkat çekmek istedik. Bizim kulübümüzde kasksız motosiklet sürülmesi ihraç sebebidir. Yetkisi makamı, kulüpteki konumu ne olursa olsun, trafiğe kapalı alanda dahi kasksız motosiklet sürülmesi derneğimizden ihraç sebebidir. Çünkü kask, motosikletin olmazsa olmazıdır. Pantolonunuz olmazsa ayağınız kırılır ancak baş zedelendi mi telafisi yok. Bu konuda Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da destek vermişti. Bu kask heykelini Ödemiş-Salihli Meslek Yüksek Okulu tez konusu yaptı. Aynı heykelden oraya da istediler. Maddi destek bulamadılar. Biz de kaynak yaratamadık, heykelden onlara da yapamadık.

İzmir Motosiklet Derneği olarak İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte her yıl Organ Bağışı kampanyası yapıyoruz. İzmir Motosiklet Derneği'nde üyelerimizin çoğu organlarını bağışladı. Dernek üyelerimiz her sene Kızılay'a kan bağışı yapıyor. En son etkinliğimizde 52 arkadaşımız kan bağışında bulundu. Bize “Yaklaşık 130 hayat kurtardınız” dediler. Umarım daha çok hayat kurtarırız.

Her yıl otistik çocuklarımız için de dernek olarak motor sürüyoruz. Otistik çocuklarımızı motorlarımızda arkamızda bindiriyoruz. Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu'ya, oradan da İncirlatı'na motor sürüyoruz. Tabi bu etkinliği emniyet ve ambulans destekli yapıyoruz. Çocuklarımızı da motor sürmeye uygun olarak giydiriyoruz.

Sultan Topçu: Dernekte en çok sorumluluk alıp etkinliklere katılan üyeler Yılın Meleği ve Yılın Sürücüsü seçiliyor. Biz meleklerin çoğu anne. Bu duygularla özellikle çocuklara ve yaşlılara yardımcı oluyoruz. Huzurevi projemiz var. Yirmi kadar yaşılımızı alıp dernek binamızda müzikli, yemekli alie ortamı yaşatacağız.Eğitim bursu da sağlamaya çalışıyoruz.

İzmir Motosiklet Derneği'nin hayalinde nasıl bir İzmir var?

Diğer araç sürücülerinin motosiklet sürücülerini görmelerini, saygı duymalarını istiyoruz. Özellikle trafikte motosiklet sürücülerini sıkıştıran araç sürücüleri var. Motosiklet sürücülerinin görünürlüğü azdır. Çeşitli ışıklandırmalarla bu görünürlüğü artırmaşa çalışıyoruz.