Türk müziğinin sevilen isimlerinden Ozan Doğulu, son dönemde sosyal medya üzerinden yayılan dolandırıcılık tuzaklarının son mağdurlarından biri oldu. İddiaya göre, popüler bir sosyal medya platformunda karşısına çıkan sahte yatırım reklamına inanarak temasa geçtiği kişiler tarafından 12 milyon lira dolandırıldı.

Profesyonel görüntüyle kandırdılar

Doğulu’yu tuzağa çeken dolandırıcılar, yatırım danışmanı gibi davranarak sanatçıya güven telkin etti. Hazırladıkları profesyonel yatırım ara yüzü, yatırım danışmanı gibi davranan sözde uzmanlarla desteklendi. Yüksek kazanç vadeden dolandırıcılar, ilk etapta 12 milyon lira yatırım talebinde bulundu. Umutla bu parayı gönderen Doğulu, sürecin ilerleyen aşamalarında yeniden para istenince gerçeğin farkına vardı.Ozan Doğulu'nun başvurusunun ardından polis ekipleri, dolandırıcılık olayına ilişkin geniş çaplı teknik inceleme başlattı. İlk bulgulara göre, gönderilen paralar beş farklı yabancı borsa aracılığıyla yurt dışına çıkarıldı. Para transferlerinin izini süren güvenlik birimleri, işlemlerin dijital cüzdanlar ve çeşitli kripto para platformları üzerinden yürütüldüğünü tespit etti.

Bu hafta burçları neler bekliyor? Haftalık astroloji rehberi
Bu hafta burçları neler bekliyor? Haftalık astroloji rehberi
İçeriği Görüntüle

Edinilen bilgilere göre, soruşturma kapsamında uluslararası işlem trafiği de inceleniyor. Polis, dijital ortamda oluşturulan sahte portalları ve reklamları kullanan kişilere ulaşmak için hem yerel hem uluslararası kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapıyor. Ancak dolandırıcıların kimlikleri henüz netleşmiş değil.

Ozan Doğulu yaşadıklarını doğruladı

Yaşadığı mağduriyetin ardından sessizliğini bozan Ozan Doğulu, kısa bir açıklamayla kamuoyunu bilgilendirdi. “Olay ne yazık ki gerçek. Bu üzücü olay vesilesiyle tüm sosyal medya kullanıcılarının dikkatli olmalarını umuyorum” diyen Doğulu, yaşadığı travmatik deneyimi gizlemeyerek uyarıda bulunan nadir isimlerden biri oldu.

Sahte danışmanlarla birebir iletişim kurdular

Doğulu’nun yaşadığı dolandırıcılık vakası, klasik dolandırıcılık yöntemlerinin dijital dünyada nasıl geliştiğini gözler önüne serdi. Forex ve kripto para yatırım vaadiyle hareket eden dolandırıcılar, birebir iletişim kurarak kişisel güven oluşturmaya çalıştı. Yüksek kazanç beklentisi üzerinden psikolojik baskı kurarak, mağduru para göndermeye ikna ettikleri belirlendi.

Dolandırıcılık olaylarının özellikle sosyal medya reklamlarıyla yaygınlaştığını vurgulayan bilişim güvenliği uzmanları, kullanıcıların karşılaştıkları yatırım tekliflerine karşı son derece temkinli olmaları gerektiğini belirtiyor. Yatırım yapılmadan önce SPK lisansı olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiği, ayrıca resmi kurumların onayı olmayan platformlara kesinlikle para gönderilmemesi gerektiği hatırlatılıyor.

Benzer tuzaklara her geçen gün bir yenisi ekleniyor

Ozan Doğulu’nun başına gelen olay, son aylarda artan benzer dolandırıcılık vakalarının sadece bir örneği. Aynı yöntemle birçok kişinin mağdur edildiği, bazı dosyaların henüz adli makamlara dahi ulaşmadığı biliniyor. Özellikle tanınmış kişilere yönelik yapılan bu tarz saldırılar, kamuoyunu manipüle etmeye ve güven duygusu oluşturarak daha fazla kişiyi kandırmaya yönelik stratejik bir yöntem olarak değerlendiriliyor.

Dijital dolandırıcılık yöntemlerinde son dönemde bir eğilim daha dikkat çekiyor: Ünlü isimler üzerinden “güven modeli” kurma. Dolandırıcılar, ya doğrudan ünlü isimleri hedef alıyor ya da sahte reklamlarında bu isimlerin fotoğraf ve videolarını kullanarak insanları etkilemeye çalışıyor. Ozan Doğulu’nun yaşadığı olay da bu yöntemin ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor.Yaşadığı olay sonrası konuşan uzmanlar, bu tür dolandırıcılıklarda mağdurun eğitim seviyesi, tanınırlığı ya da mali durumu fark etmeksizin herkesin hedef olabileceğini belirtiyor. Çünkü dolandırıcılar, sadece parayı değil, psikolojiyi de iyi kullanıyor. Bu yüzden finansal konularda profesyonel destek alınması, dijital ortamda yapılan işlemlerde her adımın dikkatle atılması gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak: haber merkezi