Kocaeli Gebze’de kurulu Fransız merkezli yan sanayi elektrik ekipmanları üreticisi Mersen işçileri, 2022 yılından beri toplu sözleşme hakları için mücadele ediyor. Mersen işçileri, 40 gündür grevde olup, Fransız işverenin müzakerelere yanaşmaması nedeniyle Taksim’de bulunan Fransız Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. İşçiler, “Bu grev hepimizin, birlikte kazanacağız” diyerek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, Türkiye’nin Fransa sömürgesi olmadığını belirterek işvereni yasal süreçlere uymaya çağırdı.

İşçilerden Fransız Konsolosluğu Önünde Protesto

Taksim Meydanı'nda toplanan işçiler, “Fransız Mersen yasalara uy”, “Mersen işçisi direnişi simgesi”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Konsolosluğu'na yürüdü. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alan polis, işçilerin konsolosluk önünde açıklama yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine işçiler, açıklamalarını konsolosluğun yanındaki ara sokakta gerçekleştirdi. İşçiler, Mersen patronunun tutumunu sürdürmesi halinde Fransa sermayeli her işyerinde eylemler başlatacaklarını duyurdu.

Sendika Başkanı’ndan İşverene Sert Eleştiri

Birleşik Metal İş Genel Başkanı Özkan Atar, işverenin sendikal hak ihlallerini kınayarak, “İşverenlerin pervasızlığına, sendikal haklarımızın önüne konulan engellere karşı grevdeki Mersen işçilerinin mücadelesini büyütme” çağrısında bulundu.

Şişli'de belediye emekçileri ayakta Şişli'de belediye emekçileri ayakta

İşveren Hukuk Tanımıyor

Atar, açıklamasında şunları söyledi: “Sendikal haklarını alabilmek, işyerinde toplu iş sözleşmesi koşullarında, haklarını geliştirmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için başladıkları mücadelede 2,5 yılını geride bıraktılar. Arabuluculuk süreci devam ederken işveren, hukuksal boşluklardan faydalanarak işçilerin önüne çeşitli labirentler koyup süreci uzatmak ve yıldırmak amacıyla mobbing, taciz ve yasadışı uygulamalara başvurdu. Baskıların devamı olarak 4 sendika üyesi işten çıkarıldı. Üyelerimiz greve çıktılar. İşverenin hukuksuz uygulamaları grev süresince de devam etti. Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’na aykırı şekilde, grevdeki işçilerin yerine işçi çalıştırdı ve greve katılan üyelerimizi grevden vazgeçmeleri için taciz etti. İşyerinde yapılan denetimlerde, işçilere sendikal baskı uygulandığı tespit edildi ve işverene idari para cezası verildi. İşine tazminatsız olarak son verilen işçilerin de sendikal sebeplerle işten çıkarıldığı belirlendi ve bu işçilerin çıkış kodları 4 numaralı kod olarak değiştirildi.”

Fransızların Sömürgeci Yaklaşımları

Fransızların sömürgeci tutumlarını sürdürdüğünü belirten Atar, “Fransız devleti, sanayi devrimi öncesi ve sonrasında hatta 18’inci ve 19’uncu yüzyılda açık sömürgeci politikalarını sürdürmüş, bugün hala sürdüren bir ülke. Ülkemize gelip sermaye yatırımı yapıyorsanız, işyerini satın alıp işletiyorsanız, Türkiye’nin işçisi mert; Mersen’in işçisi sizin köleniz değildir. Bu ülke sizin açık sömürge ülkeniz değildir. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

Editör: Kazim Bozkurt