İngiltere’nin 49 günlük başbakanı Liz Truss, Brexit sonrası ülkeyi değiştirmek için çabaladığını ancak devlet içindeki “derin devlet” olarak adlandırdığı güçlerin kendisine karşı çıktığını açıkladı.

Gece Yarısından Sonra Dondurma ve Pizza Yasağı! Gece Yarısından Sonra Dondurma ve Pizza Yasağı!

Truss, ABD’de muhafazakarların en büyük buluşması olan Muhafazakar Politik Eylem Konferansı’nda (CPAC) bir konuşma yaptı.

Başbakanlık koltuğunda sadece 49 gün oturabilen ve istifa ederek İngiltere tarihinin en kısa süreli başbakanı olan Truss, “bürokratik güçler” tarafından engellendiğini iddia etti. Truss, şöyle konuştu:

“İngiltere’nin durumu kötüydü, devlet işlevsizdi. Bu yüzden radikal değişiklikler yapmamız gerekiyordu. Vergileri indirmek, insanlara Brexit ile birlikte ‘kontrolü geri vermek’ istedim. Ancak karşıma devletin kendisi çıktı. Devletin içindeki güçler bana direndi.”

Truss, İngiltere’de son 30 yılda yönetimin seçilmiş siyasetçilerden “quango” adı verilen kurumlara, bürokratlara ve avukatlara kaydığını savundu. “Quango” kavramını da şöyle açıkladı:

“Quango, sivil toplum örgütü gibi görünen ama devlet tarafından finanse edilen ve denetlenen kurumlardır. ABD’de bunlara idari yönetim ya da derin devlet deniyor. İngiltere’de 500’den fazla quango var ve her alanda söz sahibiler.”

Truss, “quango” olarak nitelendirdiği kurumlar arasında Bütçe Sorumluluğu Ofisi ve İngiltere Merkez Bankası’nın da bulunduğunu belirtti. “Bu kurumlar, kendi alanlarında iyi oldukları statükoyu korumak istiyorlar. Sıradan vatandaşın taleplerini umursamıyorlar. Değişimi ve güç kaybını istemiyorlar.” dedi.

Truss, İngiltere’de mevcut durumdan memnun olan ve çok etkili olan bir kesim olduğunu da ileri sürdü. Truss, kamu kurumlarında aktivistlerin görevlendirildiğini ve bunun doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ