Herkesin elinde telefon, tablet...

Otobüste, metroda, vapurda, herhangi bir iş için (bankada, AVM'de vs) sıra beklerken, direksiyon başında kırmızı ışıkta (ben kırmızı ışık diyeyim de siz anlayın artık), tuvalette, orada burada, her yerde her zaman elimizde telefon, tablet...

Sanal bir hayat yaşıyoruz...Eşimizin dostumuzun, annemizin babamızın, hatta çocuğumuzun doğum gününü sosyal medya hatırlatıyor bize. Ve 'duvarına' yazdığımız birkaç cümle ile 'yasak savıyoruz'.

Artık kimse kimsenin telefonunu aklında tutamıyor.

We Are Social 2019 Türkiye Yıllık Dijital Değişim İstatistikleri'ne göre yetişkin insanların yüzde 98’i cep telefonu kullanırken, bunların yüzde 77’si akıllı telefon kullanıyor. İnsanlar internette günde ortalama 7 saat geçiriyor. Bu sürenin 2 saat 46 dakikası ise sosyal medyada geçiyor.

Bir de internet kullanım istatistiklerine kısaca bir bakalım.

Türkiye’de, nüfusun yüzde 72‘sine tekabül eden 59,3 milyon internet kullanıcısı var ve bunların 56,3 milyonu telefonlarından internete bağlanıyor. Rapora göre Türkiye’de toplam 52 milyon sosyal medya kullanıcısı var ve bu kullanıcıların 44 milyonu mobil cihazlar ile sosyal medyaya bağlanıyor. En aktif sosyal medya platformu ise Youtube. Onu Instagram ve Facebook takip ediyor. Geçen yıl ikinci sırada yer alan Facebook koltuğunu Instagram'a kaptırdı.

Artık hiçbir şekilde, çok kısa metinler de olsa, okumaya tahammülümüz yok. Video izleyelim, fotoğraflara bakalım, kim kiminle nerede ne yapıyor görelim, yetiyor bize. 'Bilmeye', 'öğrenmeye' ayıracak zamanımız yok.

Tekrar sosyal medyada geçirdiğimiz süreye dönmek istiyorum. İnsanlarımız günde 2 saat 46 dakikalarını sosyal medyada geçiriyorlar. Peki teknolojinin mabedi sayılabilecek ülkelerde durum nedir? Japonya'nın sosyal medyada geçirdiği süre sadece 36 dakika. Yanlış yazmadım, Japonlar günlerinin sadece 36 dakikasını sosyal medyada geçiriyorlar. Muhtemelen geri kalan zamanlarında bizim gibi ülkelerin internette daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak uygulamalar, teknolojiler geliştirmek için kafa patlatıyorlar. Japonya'dan sonra sırasıyla 1 saat 4 dakika ile Almanya, 1 saat 9 dakika ile Güney Kore, 1 saat 12 dakika ile Avusturya, 1 saat 16 dakika ile İsviçre ve Hollanda geliyor. Liste Fransa, Danimarka, Belçika diye devam ediyor.

Bu rakamlar sizin için ne ifade ediyor bilemiyorum ama bana şunu düşündürüyor; internet ve sosyal medya geri kalmış toplumların afyonu olma yolunda birinciliği zorlamaya başladı.