Neredeyse 1.5 yıldır, yaşadığımız sarsıcı hadiselerin henüz birini sindirememişken üzerine bir yenisi ekleniyor. Bu kadarcık bir zaman diliminde hepsini tecrübe ettiğimiz küresel salgın, deprem, sel, hortum ve orman yangınları; yoğun korku, öfke, çaresizlik ve kaygı hissetmemize neden oluyor. Siyasi ve ekonomik tablodan söz etmiyorum bile. Dünyamızın, insanlığın, ülkemizin ve kendimizin geleceği için endişeliyiz.

Sanat, toplumların böylesi trajik ve belirsizlikle dolu dönemlerle, travmalarla başa çıkabilmesi için önemli. Kriz zamanlarında sanat aracılığıyla insanlığımızı yeniden fark etmeye, kendimizi ifade etmeye ve sanatın bizleri bir araya getirmesine ihtiyacımız var. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Kurucu Başkanı Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın söylemiş olduğu gibi, “Yaşamın anlamı, her şeyden çok sanatla kavranabilir.”

İKSEV’in düzenlediği Uluslararası İzmir Festivali, ilkinin gerçekleştiği 1987 yılından beri ilk kez geçen yıl, pandemi nedeniyle hayata geçirilememişti. Bu yıl, hâlâ süren olağanüstü koşullara rağmen, 34. kez düzenleniyor. İzmir’in kültür–sanat ortamında öncü rol oynayan Festival, 19 ile 31 Ağustos tarihleri arasında, altı etkinlikle gerçekleşiyor.

Açılış, Celsus Kütüphanesi’nin büyülü atmosferinde, 11. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması kapsamında seslendirilmesi uygun bulunan iki viyolonsel konçertosunun yarışacağı konserle 19 Ağustos’ta yapılacak. Konserde genç şef Orhun Orhon yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile çello solistleri Poyraz Baltacıgil ve Nil Kocamangil, genç besteciler Recep Gül ile Ufuk Biçak’ın eserlerini ilk kez seslendirecekler. Besteciler için heyecan verici olacağını tahmin ettiğim konserde eserler, Seçici Kurul, Orkestra üyeleri ve dinleyicilerin oylarıyla ödüllendirilecek. Aynı zamanda konserin kaydı yapılarak CD formatında yayınlanacak. Ücretsiz olan bu konseri izleyerek değerlendirmeye katılmak için Ahmed Adnan Saygın Sanat Merkezi’ndeki (AASMM) ana gişeden davetiye almak yeterli.

Ertesi akşam, 20 Ağustos’ta düzenlenecek “Bir Opera Gecesi” konserinde, İtalya’nın genç yıldızları Çeşme Kalesi’nde Donizetti, Verdi, Rossini, Mascagni, Puccini ve Mozart operalarından seçilmiş bir program sunacaklar. Henüz 20’li yaşlarında olmalarına rağmen uluslararası yarışmalarda ödüller alan soprano Sabrina Sanza ile bariton Guido Dazzini’ye, piyanist Michele Renna eşlik edecek.

Çocukluklarından beri birlikte çalan üç kardeş Mark, Erik ve Ken Schumann ile viyola sanatçısı Liisa Randalu’dan oluşan Schumann Quartet, 24 Ağustos akşamı İzmir Agorası’nda sahne alacak. Birçok ödüle sahip olan seçkin dörtlü, Beethoven’ın iki eseri ile çağdaş Alman besteci Aribert Reimann’ın bir eserini icra edecek.

Bu yılki Festival’in belki de en çarpıcı etkinliklerinden biri, 26 Ağustos’ta Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelenecek olan “PARADE & the Velvet Gentleman” balesi. Eric Satie’nin piyano eserleriyle yaratılan balenin prömiyeri, Ballets Russes tarafından 1917 yılında, I. Dünya Savaşı henüz sürerken Paris’te yapılmış. Kostüm ve dekoru Pablo Picasso, notasyonu ise tek perdelik bir senaryo olarak Jean Cocteau tarafından oluşturulmuş. İzmir’de, ikisi de Malta merkezli olan kültür kurumu Soundscapes’in prodüksiyonu ve Moveo Dance Company’nin performansıyla izleyeceğimiz yeni yapım, stop-motion animasyon, video sanatı, projeksiyon dansı ve çağdaş dans gibi yeni medya teknikleriyle baleyi yeniden ele alıyor. Yapımın notasyonu, piyano ve oyuncak piyanoya uygun olarak tasarlanmış yeni bir düzenleme. Bu iki enstrüman vurmalı çalgılara daktilo, cam şişe, sirenler ve tabanca atışlarından oluşan orkestral perküsyon bölümü eşlik ediyor. Programda, Satie’nin yazılarından oluşan bir seçki de bulunuyor. Bu eserde ilk kez işbirliği yapan Satie ve Picasso aynı zamanda ilk kez bale alanında çalışmışlar.

Bir sonraki akşam, yine Agora’da dünyanın en önemli piyano ikililerinden MusicOrba’nın dört el çalacağı eserleri dinleyeceğiz. Ricardo Vieira ve Tomohiro Hatta’dan oluşan ikili, 2009’dan beri birlikte çalıyor, en prestijli festival ve salonlarda konser veriyor.

Festival’in kapanışı, 31 Ağustos’ta Çeşme Kalesi’nde gerçekleşecek olan “Trovaores - Antonio Placer Sextet - Antonio Campos & Rafael Campallo” konseriyle yapılacak. Vokal-cajón, piyano, gitar, çello, klarnet ve vokalden oluşan altı müzisyen ile bir dansçının düzenlemeleri bizleri Flamenko’nun temellerinden caz melodilerine, İspanik ve Galiçya geleneksel şarkılarına götürecek.

İKSEV’in “COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” kurallarına uygun olarak gerçekleştireceği Festival’in biletleri Biletix ve AASSM’de satılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Kalesi ve Celsus Kütüphanesi’nde yapılacak konserler için ücretsiz olarak otobüs kaldırıyor.

www.iksev.org