Kitap dostlarının merakla beklediği "İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi" çok yakında kapılarını açmaya hazırlanıyor. Ocak ayında restorasyon çalışmalarını duyurduğumuz İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi'nin iç dekorasyonu ve bahçe düzeni tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Bornova’daki üç katlı ve 13 odalı Tristramp Köşkü’nde açacağı kütüphane Türkiye'nin sekizinci, İzmir'in ilk edebiyat müze kütüphanesi olacak.

İzmir edebiyat dünyasının vitrini olması hedeflenen müzede yalnızca İzmirli edebiyatçıların değil, bu bölgeye mal olmuş yazar ve şairlerin eserleri de yer alacak. Müzede bir edebiyatçının adını taşıyan tek oda yazar, şair, düşünür, gazeteci, senarist ve eleştirmen Attilâ İlhan'ın adını taşıyacak. Odada Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı'ndan gelecek yazara ait kişisel eşyalar, kitaplar ve başka edebiyatçılarla çektirdiği fotoğraflar sergilenecek.

Müze kütüphanede Attilâ İlhan'ın yanı sıra Alev Alatlı, Cahit Külebi, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Dinçer Sezgin, Dinçer Sümer, Halit Ziya Uşaklıgil, Homeros, Hüseyin Yurttaş, Muzaffer İzgü, Necati Cumalı, Salah Birsel, Samim Kocagöz, Tarık Dursun K., Neyzen Tevfik, Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin, Suat Taşer, Süreyya Berfe, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yorgo Seferis gibi tanınmış yazarların özgeçmişlerini içeren panolar, kullandıkları objeler, eşyalar ve kitapları yer alacak.

Statik değil dinamik ve yaşayan bir müze kütüphane olması hedeflenen mekanda yıl boyunca edebiyat toplantıları, şiir okumaları ve yazar anmalarının gerçekleşmesi, yazı atölyelerinin yapılması planlanıyor. Öte yandan, bir dönem Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nce 6 binin üzerinde böceğin sergilendiği ve “Böcek Müzesi” olarak kullanılan yapıda, iki oda yine aynı işlevle değerlendirilecek. Bu yapısıyla müze diğer edebiyat müzelerinden de ayrılmış olacak.

Müze yabancılar için de çekim merkezi olacak

Kütüphanede edebiyat kuramı ve estetiğine ilişkin 2 bin 500 dolayında kitap yer alacak. Kütüphaneyi ziyaret edenler koleksiyonda İzmir'le ilgili kitapları, Türk edebiyatının ödüllü kitaplarını, Nobel Edebiyat Ödülü alan kitapları bulabilecek. Kütüphanede ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatının Dışa Açılması Projesi (TEDA) kapsamında desteklenen, 60'dan fazla dile çevrilmiş Türkiye ve Türk edebiyatına ilişkin kitaplar da bulunacak.

Müze kütüphanenin aynı zamanda İzmir'e gelecek yabancı ziyaretçiler için de çekim alanı olması hedefleniyor. Kütüphane Bornova Kent Arşivi Müzesi, Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, Ege Üniversitesi Etnoğrafya Müzesi, Arkas Deniz Tarihi Müzesi ile komşu bir konumda. Kütüphane müzede yabancı dillerde yazılmış kitaplar, başka dillerde yayımlanmış Türkçe eserler, çeviri kitaplar da bulunacak.

Akademisyenler, öğrenciler ve kitap dostu olan herkese açık olacak kütüphaneye erişim ücretsiz olacak. Ödünç kitap verilmeyecek olan kütüphane İl Halk Kütüphanesi'ne bağlı olacak.