Haber/ Saadet Erciyas

İzmir’de görme engelli bireylerin kitaba erişebilmesi, kitap okuyabilmesi ya da sesli kitap dinleyebilmesi için yararlanabileceği en önemli üç kurumdan bir tanesi İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi. İzmir’in en büyük ve en önemli kütüphaneleri arasında yer alan İzmir Atatürk İlk Halk Kütüphanesi, 1973 yılından bu yana hizmet verdiği Konak’taki binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldığından bu yana yaklaşık iki yıldır Pasaport’taki yeni yerinde. Kütüphane, Vali Kazım Dirik Caddesi üzerinde 1343 Sokak No: 31 adresinde kiralanan binada kitap severlere ve görme engelli bireylere hizmet verirken zemin katında çocuk bölümüyle hizmetini sürdürüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre 2018 yılında kitap sayısı 60 bine yaklaşan ve 134 bin 779 okuyucuya hizmet veren kütüphanenin üye sayısı 19 bin 450. Kütüphanenin çalışmalarını sosyal medya hesabı www.facebook.com/İzmir-Atatürk-İl-Halk-Kütüphanesi adresinden de izleme olanağınız var.

İzmir’in en kapsamlı kütüphanesi olan Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin en önemli özelliklerinden biri ise görme engelli bireyler için de hizmet veren en eski kurum olması. İzmir’de 35 yıldan bu yana görme kütüphane bünyesinde engelli kitapseverlere, öğrencilere, sınavlara hazırlanan gençlere destek olan bu özel bölümü dışında Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) bulunuyor.

1973 yılında Konak’taki kendi binasına taşınan Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin görme engelli bireylere yönelik hizmeti 1984 yılından başlamış. Görme engellilerin eğitim seviyesini yükseltmek ve kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak, görme engellilerin, yazılı ve sesli kaynaklara erişimini sağlamak üzere açılan bölümde kabartma kitap üretimi, sesli kitap üretimi ve gönüllü okuyucularla görme engelli öğrencilerin birebir ders çalışması gibi son derece önemli çalışmalar Pasaport adresinde de hala sürdürülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2011 yılında başlattığı “Bilgiye Erişimde Yalnız değilsiniz” projesi kapsamında kütüphanede görme engellilerin bilgiye erişimi için teknolojik cihazlarla özel programlar bulunuyor. Yazıları 80 kata kadar büyüten Clear View cihazı, Brail Alfabesi’nde kitap okuyamayıp normal kitap okumak isteyen görme engelliler için kitap okuma cihazı, kabartma baskı almayı sağlayan kabartma yazıcısı, görme engellilerin ofis programlarını kullanması ve internet üzerinde araştırma yapmaları için Window-Eyes ekran okuma programı, dakikada 20 kitap sayfası tarayabilen Eye-Pal programı gibi programlar, kitap dostu görme engellilerin kitapla bağının kopmamasını sağlıyor.

Kütüphanede Brail Alfabesi’yle üretilmiş 1200 kabartma kitabın yanı sıra, 2 bin adet e-kitap ve 2 bin 100 adet sesli kitap bulunuyor. Türk ve Dünya klasikleri, çocuk kitapları, ders kitapları gibi çok farklı alanlarda üretilmiş sesli kitaplar üyelere CD-DVD formatında ya da taşınabilir belleklere yüklenerek veriliyor. Sesli kitaplar Türkiye’nin her yerine, isteyen tüm görme engelliler için ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Kabartma kitaptan okuma yapmak isteyen görme engelliler ise yine Türkiye’nin her yerinden bir ay süreyle ödünç kitap alabiliyor.

Kütüphaneye üye olmak için Başbakanlık Engelli Kimlik Kartı ile nüfus cüzdanı yeterli oluyor. Görme Engelliler Bölümü, aktif olarak kütüphaneden yararlanan 250 üyeye ve Türkiye’nin her yerindeki görme engellilere hizmet verirken, 350’ye yakın gönüllü üye de bu bölüme destek veriyor. Görme engelli üye, kütüphaneye gittiğinde sesli kitap dinlemek isterse zamanı uygun olan gönüllü üyeler telefonla çağrılıp bire bir canlı okuma da yapabiliyor.

Dileyelim ki, yoğun emekle çalışan personeliyle, 35 yıldır görme engelli bireylerin yaşamına kocaman bir pencere açan Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü, en kısa zamanda “engelli dostu olan kendi binasında” Türkiye’nin dört bir yanında hizmet vermeyi sürdürür. Görme engelli bireylerin kitaba erişebileceği İzmir’deki kütüphanelerin telefon numalarını da okurlarımızla paylaşalım:

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü 0.232.483 38 46

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) 0.232.224 26 27

Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Görme Engelliler Kütüphanesi 0.232.330 28 93