Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir’in Bayraklı İlçesi Doğançay Mahallesi’nde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mualla Muzaffer Yersel İlkokulu’nun iç duvarına tarihi bir eser destek veriyor. Mahallede 50 yılı aşkın süredir okul olarak kullanılan binanın duvarındaki tarihi esere minikler göz kulak oluyor. Ancak miniklerin korudukları tarihi eser hakkında en ufak bilgileri yok. Öte yandan eser hakkında bilgi veren tarihçilerden bazıları eserin müzede olması gerektiğini söylerken bazıları da okulda kalmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor. Konuya ilişkin Bayraklı Höyüğü Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, alandan edindiği bilgileri gazetemizle paylaştı. Tanrıver, eserin korunduğu sürece okulda kalmasında bir sakınca olmadığını, aksine çocuklara fayda ve ayrıcalık sağladığını ifade etti.

12’NCİ YÜZYILA AİT

Tarihi eser hakkında sanat tarihçilerinden bilgi alan Tanrıver, “12’nci yüz yıl Komnenoslar döneminden kalma bir pencere sövesi olabilir” dedi. Yamanlar Dağı’nın etrafında Bizans Dönemi'ne ait çok kalıntı olduğunu aktaran Tanrıver, zamanında okulu yapanların o kalıntıları okulun yapısında kullanmış olabileceğini söyledi. Öte yandan sanat tarihçilerinin eserin müzede olması gerektiğini söylediklerini belirten Tanrıver, “Müzede olsa daha iyi olur diyorlar. Tabi bence de müzede olsa daha iyi olur ama burada da güzel duruyor. Okulun duvarında korunaklı bir şekilde kalabilir” diye konuştu. Türkiye’nin hemen hemen her noktasında bu tarz durumlara rastlandığına da dikkat çeken Tanrıver, eserin okul duvarında kalmasının çocuklar için de iyi olacağını söyleyerek, “Bu orada okuyan çocuklar için bir ayrıcalık. Çünkü her okulda böyle şeyler olmuyor. Ancak o eserin ne olduğuna ilişkin bir yazı önüne konulursa çocuklar da bilgilenmiş olur” dedi. Son olarak Tanrıver, söz konusu okulun öğrencilerini Bayraklı Höyüğü’ndeki çalışmalara davet etti.

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI

İsmini açıklamak istemeyen bir yetkili ise okulun duvarındaki eserin taşınmaz kültür varlığı olduğunu dile getirerek, şu şekilde konuştu: “Bu nitelikteki eserleri başka bir yere taşımak için ilgili koruma bölge kurulundan izin alınması gerekiyor. Eserin zarar görmesi, çalınması gibi durumlar söz konusuysa koruma kuruluna başvuruyoruz ve onlar da bu konuda karar veriyor. Diğer şartlarda taşınmaz kültür varlığının müzelik değeri yoksa yerinde korunması esastır. Müzelik değeri olması için öncelikle taşınır kültür varlığı olması gerekiyor. Bir mimariye ait ya da onu tamamlayan bir unsur olmaması gerekiyor.”