Ergül, kokuların hayatın her alanında etkili olduğunu belirterek, “Koku ilminin bir dalı olan 'aromakoloji', kokuların insan davranışı üzerindeki etkisinin, duygular ve hisler arasındaki ilişkilerin incelendiği bir bilim dalı olarak karşımıza çıkıyor. İnsanda fizyolojik ve psikolojik tepkiler uyandıran kokular mutluluk, coşku, neşe, rahatlama, şehvet gibi duyguları harekete geçirmenin yanı sıra iştah artırabilir, güven hissi uyandırabilir” dedi.

Koku, Beynin Kapısını Doğrudan Çalıyor

Kokunun, insan beynine diğer duyulardan farklı olarak doğrudan ulaştığını vurgulayan Ergül, “Diğer duyuların aksine beyindeki talamus bölgesine uğramadan doğrudan beyin korteksine giden koku duyusu, insanın hayatın her alanıyla ilişki kurmasını sağlıyor” ifadesini kullandı.

Koku duyusunun insanla ilişkisi çok erken yaşlarda başlıyor. “İnsanın koku ile olan ilişkisi anne karnına düşmesiyle başlıyor. Bebeğin anne ile koku vasıtasıyla kurduğu ilişki sevgi bağını güçlendiriyor” diyen Ergül, kokuların insan bedeninde duygularla bağlantılı olarak üretildiğini de sözlerine ekledi.

Aromakoloji Mağaza Satışlarını Etkiliyor

Aromakolojinin yalnızca kişisel yaşamda değil, ticari alanda da önemli etkileri olduğunu belirten Ergül, mağaza düzenlemelerinde kokunun stratejik bir araç olarak kullanılabileceğini söylüyor. “Bir mağazada, kadın iç çamaşırlarının satıldığı reyona uyan bir koku kullanılmış, çamaşır satışlarının arttığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte o reyona çok yakın kadın iş kıyafetleri (tayyör gibi) reyonunda satışların azaldığı bulunmuştur” örneğini veren Ergül, mağaza içinde farklı reyonlara özel kokuların kullanılmasının satışlarda fark yaratabileceğini belirtti.

Avrupa'daki göçmenler Türkiye'ye mi gelecek? Avrupa'daki göçmenler Türkiye'ye mi gelecek?

Her ürün grubuna özel koku önerisinde de bulunan Ergül, “Bebek ürünlerinin satıldığı mağazalar pudramsı; kadınlara yönelik ürünlerin satıldığı mağazalar çiçeksi, meyvemsi ve sabunsu kokuları; erkeklere yönelik ürünlerin yer aldığı işletmeler ise daha taze ve baharatlı kokuları kullanmalı” dedi.

Koku Kimliği Markalaşmanın Yeni Aracı

Aromakolojinin işletmelerde bir “koku kimliği” oluşturulmasına da yardımcı olduğunu vurgulayan Ergül, “Her işletmenin kendine özgü bir kokusu vardır. Parfümeri parfüm, eczane antiseptik, ayakkabıcı deri, antikacı küf kokar. Çünkü bu kokular o işletme ile örtüşen, ortamda varlığı doğal karşılanan hatta müşteri tarafından aranan kokulardır” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Bir İlk: Koku Akademisi

Koku uzmanlığının Türkiye’de artık bir meslek haline geldiğini söyleyen Ergül, Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri Koku Akademisi'nde eğitimler verdiklerini belirtti. “Aromakoloji de bu eğitimler arasında yer alıyor. Mesleki Yeterlik Kurumu (MYK), koku uzmanlığı mesleği için bazı dönemler sınavlar düzenliyor” diyen Ergül, bu alanın yalnızca ilgi değil, aynı zamanda yetkinlik gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Kokunun gücünün sadece hissettirdikleriyle değil, doğru kullanıldığında satışlara ve marka imajına etkisiyle de ön planda olduğunu gösteren aromakoloji, artık hem bilim insanlarının hem de iş dünyasının radarında.

Kaynak: DHA