İstanbul'da panik yaşatan deprem! İstanbul'da panik yaşatan deprem!

Avrupa Birliği Yürütme Organı olan Avrupa Komisyonu, üye ülkelere iltica başvurusu reddedilen sığınmacıları, herhangi bir kişisel bağı olmasa dahi, AB tarafından "güvenli" olarak kabul edilen üçüncü ülkelere geri gönderebilme yetkisi tanıyan bir yasa değişikliği önerdi.

Komisyon, teklifin iltica süreçlerini hızlandırarak, üye ülkelerin sığınma sistemleri üzerindeki baskıyı azaltmayı amaçladığını belirtti.

Mevcut düzenlemelerde, sığınmacının gönderileceği üçüncü ülkeyle kişisel, coğrafi ya da hukuki bir bağının olması gerekiyordu. Yeni teklif, bu gerekliliği ortadan kaldırmayı hedefliyor.

AB’nin İçişleri ve Göçten Sorumlu Komiseri Magnus Brunner, “Gözden geçirilmiş Güvenli Üçüncü Ülke kavramı, üye ülkelerin iltica başvurularını daha etkin bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olacak ek bir araçtır. Bu süreçte AB’nin değerleri ve temel hakları tam olarak gözetilecektir” açıklamasında bulundu.

Öneri, 2015’te çoğunluğu Suriyeli olan bir milyondan fazla sığınmacının Akdeniz üzerinden AB topraklarına ulaşmasından bu yana blokta yükselen göç karşıtı tutumun bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Ortak sorumluluk konusunda anlaşamayan AB ülkeleri, özellikle geri göndermeler ve yeni gelişlerin önlenmesine odaklanıyor.

AB TOPRAKLARINDA KALAMAYACAKLAR
Yasa teklifine göre, iltica başvurusu reddedilen kişilerin itiraz süreçleri devam ederken AB topraklarında kalma hakları da otomatik olarak geçerli olmayacak.

Amnesty International ise öneriye sert tepki gösterdi. Kuruluşun AB Göç ve İltica Danışmanı Olivia Sundberg Diez, “Bu revizyon, Avrupa’da ilticaya erişimi daha da zayıflatacak, bireylerin haklarını ihlal edecek ve özellikle AB’nin insan haklarını denetleyemediği üçüncü ülkelerde keyfi gözaltı ve geri göndermelere zemin hazırlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Söz konusu yasa teklifi, 2023 yılında kabul edilen AB Göç Paktı'nın bir parçası olarak gündeme geldi ve 2026 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Ancak hayata geçmesi için hem Avrupa Parlamentosu’nun hem de üye devletlerin onayını alması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu, Nisan ayında insan hakları sicilleri nedeniyle eleştirilen Mısır ve Tunus gibi ülkeleri, reddedilen sığınmacıların geri gönderilebileceği “güvenli ülkeler” listesine dahil etmişti. Mart ayında ise, AB dışında kurulacak merkezlerde sığınmacıların sınır dışı edilmeyi bekleyebileceği yeni yapılar önerilmişti.

Kaynak: AJÜANSLAR