Birlikteliği aşılayan, beraber hareket etme yani kolektif yaşamı ön plana çıkaran bir atasözümüz ile başlasın bu yazım; “Sürüden ayrılanı kurt kapar”.

Güzel bir öğüttür aslında yaşayana bu söz… Özellikle güç olma ya da istediğini birlikte elde edebilme hususlarında ilk aklımıza gelendir ve haklıdır da… Hak aramada, “tek tek bir yere varılmaz” derler ya büyüklerimiz; birleşerek ve bir arada hareket ederek sonuca varılabileceğini anlatırlar hep! Bu bir olgudur ve bunun farkına varanlar ya da farkında olanlar, birleşirler ve birlikte hareket ederler. Bu yaklaşıma uygun atasözü de “Bir elin nesi var? İki elin sesi var” şeklindedir ki, bunu da bolca kullanırız.

İşte, yukarıdaki atasözlerinin manalarına uyan sebeplerdendir ki, futbol kulüplerimiz de birleşmişler ve türlü birlikteliklere imza atmışlardır. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bu birliklerin en üst çatısıdır. Yerelde de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları (ASKF) vardır ve bu federasyonlar da benzer hedefler, birliktelikler içerirler.

Bu kısa bilgilendirmenin ardından esas konuya geliyorum;

İzmir başta olmak üzere, ülkemizin birçok yerinde inşaatlar yapan ve işyerleri ile konutlar üreten bir firma var. Allah daha bol versin, zannımca iyi kazanıyorlar. Ve kazançları, elbet ki bu yazının konusu değil! Bu firma, kazanımlarının bir kısmını, İzmir’e geri verme konusunda da, spor kulüplerine desteklerde bulunacağını ifade ederek yardımcı oluyor. Yer yer bazı profesyonel kulüplerin formalarında göğüs sponsoru olarak da gördük onları… Doğal olarak da, destek olacakları vakit, sadece bir takıma özel olarak yaklaşmak yerine, bu kulüplerin bağlı oldukları birlikleri ile görüşüp, mümkünse tümüne yardımcı olmak istiyorlar.

Buraya kadar her şey çok güzel. Ve hatta ilgili firmaya desteğinden dolayı teşekkür edelim.

Ancak, destek olma konusunda birlik olarak seçtikleri, İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) nedeniyle bazı spor kulüplerini eksik bıraktıklarını düşünüyorum. Kısa adı İZVAK olan birlik, varoluş amacı olarak İzmir patentli, ancak profesyonel liglerde mücadele eden kulüpleri seçmiş ve bu kanun gibi olan kriterini ise yalnızca, amatöre kadar gerileyen İzmirspor için esnetmiş.

Yukarıda bahsini ettiğim, İzmir’den iyi kazanan ve bu kazancının bir kısmını İzmir’e geri verme isteğinde olan firma ise destek olmak için birlik olarak İZVAK’ı seçince, sadece Göztepe, Altay, Menemenspor, Buca 1928, Karşıyaka ve Bergama Belediyespor’a forma sponsoru olmuş doğal olarak. Altınordu da bu birlikte yer alıyor ancak, zaten süregelen bir forma sponsoru olduğundan olacak ki, bu anlaşmanın içerisinde yer almamışlar.

Bilmeyenler için hemen belirtmeliyim;

İzmir’de faaliyetlerini sürdüren iki yüz elliye yakın futbol kulübü var. Elbet ki, bunların tamamına yakını amatör futbol oynuyorlar. Ancak alt yapıları ile beraber yirmi bin civarında bir sayıda sporcuya sahipler. Ve bu kulüplerin tamamı İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (İzmir Askf) adındaki birliğe üyeler. Yani İzmir ASKF çatısı altında birlikte hareket ediyorlar.

Şimdi sorayım ve önereyim;

Önce sponsor firmaya; İzmir’de hayatlarını devam ettiren spor kulüplerinin sayısı, İZVAK üyeleri ile sınırlı değil! Desteğinizi amatörleri de içerecek şekilde genişletseniz nasıl olur? Ya da bir destek protokolü de, İzmir ASKF ile yapmaya ne dersiniz?

Sonra da İZVAK’a; İzmirspor, İzmir ilinin simge ekiplerindendir. Ve bu hali üye yapılanmanızda kabul edilebilir görülebilir. Ancak ve ne var ki, mücadele ettiği yer olan, yarı profesyonel olarak nitelendirilebilecek, Bölgesel Amatör Ligde (BAL) mücadele eden başka İzmir takımları da vardır; Yeşilovaspor, Aliağa Futbol A.Ş., Çiğli Belediyespor, Torbalıspor, Torosgücü ve Buca Zaferspor bu sezonun İzmirli BAL ekipleridir. Üyelik kriterlerinizin gözden geçirilip, İzmirli BAL ekiplerinin de vakfınıza üye olması şık olmaz mı? BAL ligi kriter olarak kabul görmez de, İzmirspor’un, tarihi değeri olan kulüpler kategorisinde üyeliği kabul ediliyorsa; o halde Ülküspor ve Yeşilovaspor gibi Türk futbol tarihinde yerleri olan bazı ekiplerin de üyeniz olması gerekmez mi?

Dipnot; “biri yer biri bakar, kıyamet bundan kopar” Atasözü.