ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- İklim değişikliği çiftçileri zorlamaya devam ediyor. İzmir’in hemen hemen tüm tarım havzalarında hasat yağmur ve doluya yakalanınca üreticiler zarardan kaçamadı. Hava şartlarından kaynaklı kör talihten kaçamayan kiraz üreticisi de erkenci kirazlarını yağışlarda kaybetti. Türkiye’nin kirazı ile meşhur İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki kiraz üreticileri, hasat döneminde meydana gelen yağışlar nedeniyle erkenci kirazlarında yüzde 70 kayıp verdi. Konuya ilişkin Organik Kalem’e konuşan Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, Kemalpaşa’da 86 bin dekar alanda kiraz üretimi yapıldığını ve odaya kayıtlı 3 bin 840 kiraz üreticisi olduğunu belirterek, “Bölgemizdeki kiraz üretim alanlarına baktığımızda zarar gören alan yüzde 30 civarında. Bölgemizde üç cins kiraz üretiliyor. Bizim ihraç ettiğimiz kiraz cinsimizde henüz bir hasar yok. Ancak erkenci kirazlarda yağmur nedenli çatlak sebebiyle yüzde 70’e varan bir zarar var” sözlerini kaydetti.

REKOLTEDE DÜŞÜŞ VAR

Kiraz rekoltesinin de geçtiğimiz yıllara göre yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir düşüş olduğunu aktaran Oray, “Rekoltenin düşmesinin sebebi olumsuz hava koşulları. Kiraz ağaçlarının çiçek açma döneminde havaların soğuk olması ürün kaybına neden oldu. Bizim temennimiz ihraç ettiğimiz Ziraat 900 cinsi dediğimiz kirazlarımızın zarar görmemesi ve ihracatın hareketli olması. Bugünden itibaren bir olumsuzluk daha yaşanmazsa, ihracat kirazımızı üreticinin yüzünü güldürecek rakamlara giderse; ihracatçı da bu üretimin devamlılığını istiyorsa ve buna destek olursa çiftçi bir nebze olsun rahat nefes alır” açıklamasını yaptı.

KİRAZLAR DERELERE DÖKÜLDÜ

Erkenci kirazların zarar görmesi nedeniyle tüketicinin kirazı daha pahalıya yiyeceğini ancak üreticinin de yine kar edemeyeceğini ifade eden Oray, “Zarar gören ürünler satın alınmıyor. O nedenle üreticiler de o kirazları derelere döküyor. Kalan kirazlar da üreticin topladığına değmiyor. Şu anda kilo başına işçilik maliyeti 25-30 lira. Bunun diğer girdi masraflarını da koyarsanız zararına üretici bunu satıyor. Üretici maliyet hesabı yaptığında bunları neden toplasın ki. Erkenci kirazlarda üretici beklentisinin çok çok altında olumsuz bir durumla karşı karşıya” diye konuştu.

TARSİM YOK

Kiraz üreticilerinin çoğunun dolu zararına karşı TARSİM yaptırdığını ancak yağmura karşı sigortalarının olmadığını aktaran Oray, “TARSİM’in sigorta kapsamı daha yeni genişledi. Mesela bu yıl uygulamaya koyduğu yağmurdan kaynaklı çatlama sigorta kapsamı içinde. Tabi bunu kiraz üreticisinin sigorta yapma oranı o kadar yüksek değil. Doluya karşı yaptırıyor. Ama erkenci kirazlara yağmurdan kaynaklı çatlamaya yaptıran yok. Bu nedenle üreticinin uğradığı zarar kapsam dışında kalıyor” dedi. Oray, sigorta kapsamı dışında kalan üretici için ilçe tarım müdürlüğünün hasar tespit çalışmaları yaptığını belirterek, “İlçe Tarım Müdürlüğü hasar gören çiftçilere tespitini yaparak, bunlarla ilgili raporu ve üreticilerin taleplerini Bakanlığa iletmek üzere bir çalışma yapıyor” açıklamasını yaptı.

KALAN KİRAZ TOPLAMAYA DEĞMİYOR

Konuya ilişkin Organik Kalem’e konuşan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, “Yağmur biliyorsunuz kirazın baş düşmanıdır. Yağmur kirazları çatlattı. 100 kilodan 70 kilosu çatlak. Şu anda yüzde 70 zarar var. Üreticiler perişan! Şu an işçi yevmiyesi 400-450 TL zaten. Kalan kirazları toplasa üretici ne kazanacak? Erkenci kirazlarda oldu bu. Diğer kirazlarda inşallah bir sorun olmazsa üretici nefes alacak” açıklamasını yaptı.