Türkiye, hamsi ihracatında 2025 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir performans sergiledi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından açıklanan verilere göre, ocak-nisan döneminde 1385 ton hamsi ihraç edildi. Bu dış satımdan elde edilen gelir 4 milyon 738 bin 385 dolar olarak kayıtlara geçti.
18 ülkeye Karadeniz hamsisi gönderildi
Yılın ilk dört ayında Türkiye’den toplamda 18 ülkeye hamsi gönderildi. DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, pazarların çeşitlendirilmesine yönelik çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Özellikle Avrupa pazarında artan taleple birlikte, Karadeniz hamsisine olan ilgi katlanarak artıyor.
Belçika ihracatta ilk sırada
Bu dönemde Türkiye’nin hamsi ihracatında Belçika başı çekti. Belçika’ya yapılan hamsi sevkiyatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %28, değer bazında ise %37 artış gösterdi.
Geçtiğimiz yıl 148 ton hamsi karşılığında 1 milyon 161 bin dolar gelir elde edilirken, bu yıl aynı dönemde 189 ton hamsiden 1 milyon 589 bin 543 dolar gelir sağlandı.
Fransa ve Almanya yükselişte
Belçika’yı 1 milyon 37 bin 468 dolarlık ihracatla Fransa, 723 bin 73 dolarlık satışla Almanya izledi. Bu ülkeler, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında en güçlü Avrupa pazarları arasında yer almayı sürdürüyor.
Hedef: Pazar çeşitliliğini artırmak
Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, hamsi ihracatının sadece gelir kaynağı değil, aynı zamanda Türkiye’nin gıda markası değerini artıran bir etken olduğunu belirtti. Gürdoğan, “Yeni pazarlara açılmak, mevcut pazarlardaki hacmi genişletmek ve Karadeniz ürünlerini dünya sofralarında daha görünür kılmak temel hedefimiz” dedi.
Türk su ürünlerinde yükselen grafik
Karadeniz hamsisi, hem taze hem de dondurulmuş formda ihraç ediliyor. Lezzetiyle öne çıkan bu ürün, özellikle Avrupa'da gurme marketlerde büyük ilgi görüyor. Türk su ürünleri ihracatının genel tablosuna bakıldığında, hamsi gibi katma değeri yüksek deniz ürünleri ihracatının, sektöre yön verdiği dikkat çekiyor.
Sürdürülebilirlik vurgusu
İhracat artışıyla birlikte balık stoklarının korunmasına da dikkat çekilmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, sürdürülebilir avcılık politikalarının önemini vurguladı. Gürdoğan, “İhracatın devamlılığı için sadece ticari değil, ekolojik dengeyi de gözeten yaklaşımlar benimsenmeli,” şeklinde konuştu.