Geçtiğimiz hafta bu köşeden spor kulüplerine yapılan bir yardımdan bahsetmiştim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in, İzvak (İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı) aracılığı ile İzmir tanıtımları karşılığında belli sayıda spor kulübüne –ki bunlar; Göztepe, Altay, Altınordu, Menemen, Karşıyaka, Buca, Bergama ve İzmirspor idi– on milyon liralık bir destekte bulunacağını yazmıştım.

Yazım içerisinde de üç eleştiri konusunu;

1-Yukarıdaki kulüpler dışında İzmir’de iki yüzün üzerinde spor kulübü var!

2-Bölgesel Amatör Ligde sadece Buca ve Bergama mücadele etmiyor İzmirli olarak!

3-İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu mu, İzvak mı?

olarak belirlemiş ve aktarmıştım.

Bahsini ettiğim yardım konusunu bu hafta bir kez daha ele almak istedim. Ama daha da genelleştirerek, farklılaştırarak…

Nasıl mı?

Belediyelerin ya da benzer kurumların değil, tüm İzmir’in katılımı ile…

Filmi azıcık başa saralım; spor kulüplerimizin yardıma ihtiyacı var mı? Var!

Hangilerinin? Tabii ki hepsinin… Hangi kulüp istemez ki destek olunmayı? Özellikle de bu zamanda…

Elbet ki, tümünün konumları, kapasiteleri ve diğer özellikleri ile ihtiyaçları farklılıklar gösteriyor. Kimine bir sezon içerisinde ek destek olarak yüz bin lira yetmezken, başka bir spor kulübümüze iki takım forma, yirmi tane top yetebiliyor.

Peki, ne yapılabilir? Öncelikle ihtiyaç analizi yapılabilir. Hedef kitle belli zaten… Sonrasında da İzmir’imizin büyük bir kurumu devreye girebilir.

Hayır, belediyelerden değil! İş dünyasını eviren, çeviren, onları bir araya getiren, İzmir Ticaret Odasından (İzto) bahsediyorum.

Bakınız, ülkemiz vergi yasalarında da var; sponsorluk konuları… Bağış ve yardımların hangi şartlarda vergi indiriminde konu edileceği oldukça açık… Amatör desteklerin tamamı, profesyonel desteklerin yarısı kurumlar vergisinden mahsup edilebiliyor. Elbette ki belirli muhasebat işlemlerinden sonra… Ama neticede var mı? www.gib.gov.tr adresinden ben ulaştım gerekli açıklamalara… Ayrıca, irili, ufaklı her işletmenin bir mali müşaviri, bazılarında iki, üç, hatta yeminli olanından dahi var! Üstatlar teknik olarak bu konuda daha da bilgililer ve mükelleflerini yönlendirebilirler.

İzto’ya geri dönüyorum. İzmir Ticaret Odasının bugün başkanı Mahmut Özgener. Mahmut Özgener, spor yöneticiliği konularında Nirvana’ya ulaşmış birisi… Altay Başkanlığı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevlerinde bulunmuş bir yönetici…

Diyorum ki, İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile İzto bir araya gelseler… İzto’nun on bin küsur aktif üyesinden iki yüz tane sponsor çıksa, çıkarılsa… Her biri, bir spor kulübümüze her yıl destek olsa… Gerekiyorsa, şartlı destek olsa! Örneğin yapılan desteklerin yetiştiricilik konusunda olması şartıyla yapılsa… Ya da sponsor firma dese ki; alt yaş kategorisi en az beş farklı kategori de yarışacak takımımız! Ya da yönetim kurulunda da temsil edileceğim. Bu “ya da”lar uzar gider. Yeter ki büyüklerimiz yapmayı, yardım etmeyi istesinler.

Dipnot; “Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez” Hz. Mevlana.