İzmir Atatürk Lisesi’nin Türkiye’deki köklü gelenek okullarıyla birlikte proje okullardaki MEB atamalarına karşı öğrenci, öğretmen ve velileriyle sergilediği dirençli duruşu cezasız kalmadı. Okulun, tarihte emperyalizme ve işgale karşı direnişin filizlendiği ilk adres olması ağırlığıyla, on yıllardır 19 Mayıs törenlerinde İzmir Cumhuriyet Meydanı’na Bayrak Takımı ile ilk giriş yapan okul olması geleneği, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bayrama 5 gün kala aldığı kararla yıkıldı.
Müdürlük İzmir Atatürk Lisesi’ni törenden men etti, okulun sürdürdüğü öncü görevi, Bayrak Takımı ve takım malzemesi olmayan Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Anadolu Meslek Lisesi’ne verdi.
14 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaline karşı kentin ileri gelenlerinin, öğrenci, öğretmen ve mezunlarıyla birlikte ilk direniş kararının alındığı, ilk işgal karşıtı bildirinin hazırlandığı, ayrıca 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katılan öğrencilerinin, eğitimcilerinin varlığıyla bilinen İzmir Atatürk Lisesi (Mektebi Sultani), tam 106 yıl sonra cezalandırıldı.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde İzmir Atatürk Lisesi Okul Bayrak Takımı’nın, kutlamaların yapıldığı İzmir Cumhuriyet Meydanı’na ellerinde bayraklarla ilk giriş yapan grup olması geleneği, 19 Mayıs 2025 törenlerinde, İzmir Valiliği İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından durduruldu.
“İŞGALE KARŞI TOPLANTININ İLK ADRESİNE 19 MAYISA 5 KALA BAYRAK TAKIMI DAYATMASI”
19 Mayıs Töreni için hazırlık çalışmalarını sürdüren İzmir Atatürk Lisesi Okul Bayrak Takımı’nı oluşturan öğrenci ve öğretmenlere, çalışmalardan bir gün önce 14 Mayıs 2025’te “15 ve 16 Mayıs’taki çalışmalara ve 19 Mayıs’taki törenlere katılamayacakları” bildirildi. Bu görevi yapmaları için görevlendirilen Okul olan Konak Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Anadolu Meslek Lisesi ise apar topar Bayrak Takımı oluşturmak için harekete geçti. Ancak okulda, bayrak takımı, bayrak takımı malzemeleri ve tören amaçlı bayrak olmadığı için, okul idaresi çalışmalarda kullanmak üzere İzmir Atatürk Lisesi’nin demirbaşlarını geçici olarak almak istedi.
1919’daki Yunan işgaline karşı tarihte Kurtuluş Savaşı için çağrı yapılan ilk bildirinin de kaleme alınıp, bizzat öğretmen ve öğrencilerince işgal şartlarında tüm şehir merkezinde halka dağıtıldığı İzmir Atatürk Lisesi’nin bu cezalandırılmaya hedef olmasının arkasında, MEB tarafından proje okullara yönelik atamalarda okulun kadrosunun üçte birini oluşturan 50 öğretmenin okuldan gönderilmesine karşı, öğrencilerin “Öğretmenime Dokunma” çağrısının güçlü olarak eylemlerle yapılması yatıyor.
İAL Bayrak Takımı’ndaki öğrencilerin, tören hazırlığı yapmak üzereyken aldıkları mesaja üzüldükleri, Okul Müdürü’nün de İl Milli Müdürlüğü’nün görev emrini alan komşu okul idareci ve personeline bayrakları teslim etmek zorunda kaldığı öğrenildi.
“ÖĞRETMENLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”
İAL Öğrencileri okulda ders boykotunun yanı sıra öğretmen ve velilerin de katılımıyla imza kampanyası, basın açıklaması ve protesto eylemleriyle Nisan ortasında, yüksek puanlarla girdikleri ve bir geleneği temsil eden okullarının içinin boşaltılacağı endişesiyle kararlı bir direniş sergilemişlerdi. Farklı günlerde “Öğretenlerimize Sahip Çıkıyoruz” çağrısıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın imzasıyla da destek verdiği imza kampanyası masaları açılmış; veli dernekleri, siyasi partiler, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir milletvekillerinin katılımlarıyla Cumhuriyet Meydanı ve Konak’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına itiraz yürüyüşleri gerçekleştirilmişti.
Hasan Tahsin’in 15 Mayıs’ta ilk kurşunu attığı günden bir gün önce, Tahsin’in de katılımıyla okul binasında düzenlenen toplantıda Reddi İlhak Komitesi kurulmuş ve aşağıda yer alan Kurtuluş Savaşı’na çağrı niteliğindeki ilk bildiri okulda kaleme alınmıştı.
“KÖTÜ KADERİNE YANMAK YARAR GETİRMEZ”
“Ey Bedbaht Türk! Wilson ilkeleri adı altında hakkın zorla elinden alınıyor ve namusun parçalanıyor. Buralarda Rumların çok olduğu ve Türklerin Yunan katılmasını memnuniyetle kabul edeceği söylendi. Bunun sonucunda güzel memleketin Yunan'a verildi. Şimdi sana soruyoruz: Rum senden daha mı çoktur? Yunan egemenliğini kabul ediyor musun? Artık kendini göster. Tüm kardeşlerin Maşatlık'tadır. Oraya yüz binlerle toplan ve ezici çoğunluğunu bütün dünyaya orada göster. Burada zengin, fakir, âlim, cahil yok. Yunan egemenliğini istemeyen ezici bir kitle vardır. Bu sana düşen en büyük görevdir. Geri kalma, düş yıkımı ve kötü kaderine yanmak yarar getirmez. Binlerle, yüz binlerle Maşatlık' a koş ve Milli Heyetin emrine uy!”