ÖZEL/ Didar DEMİRCİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 6’lı Masa’yı terk etmesi üzerine Türkiye’de siyaset gündemi yoğunlaştı. Henüz resmi bir açıklama gelmese de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı üzerinde anlaşma sağlandığını söyleyen Akşener, “Kazanacak aday” çıkışıyla masayı terk etmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki ay gibi bir sürenin kalması ve aday konusunda 6’lı Masa’da kriz yaşanmasını değerlendiren siyaset bilimciler, Akşener’in masadan kalkmasının daha net bir tablo görülmesine neden olduğunu belirtti. Öte yandan Hukukçu Prof. Dr. Ersan Şen’in adaylığına ilişkin süreci de ele alan siyaset bilimciler, bu konunun ciddiye alınmaması gerektiğini ifade etti.

BAŞBAKANLIK SENARYOSU DEĞİŞTİ

6’lı Masa’nın imzaladığı ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ mutabakatıyla Başbakanlık yolunu çizen Akşener’in masadan kalkma kararının nasıl bir sonuç doğurabileceği konusundaki sorularımızı yanıtlayan Siyaset Bilimci Doğan Göçmen, “Cumhur İttifakı’nın kapısını çalabilir de çalmaya bilirde… Bir ara Numan Kurtuluş vardı. Onun da başını çektiği bir parti vardı. Adalet kavramını, yoksulları merkeze alan bir yerden İslam vurgusu yapan bir partiydi… O şahsı mesela yanlarına çektiler ve şu an AKP Genel Başkanvekili konumunda duruyor ve halk içinde hiçbir etkinliği kalmadı. Muhtemelen Meral Akşener de sonunda öyle bir pozisyona doğru gider. Yani o kesimin temsil etmiş olduğu haritada olan farklı aktörelerin oluşumların gelişmesine de bağlı. Mesela şu anki mevcut MHP sürümlenirse o kesimi bir biçimde AKP’nin yanında tutmak için Meral Akşener de sahneye sürülebilir. Ya da AKP içinde bir konum verilebilir. Onu şu anda gözlemlemek zor. Çünkü Türkiye’de politik gelişmeler çok hızlı oluyor” sözlerini kaydetti.

KENDİNE ZARAR VERDİ

Akşener’in masadan kalkmakla kendisine zarar verdiğini düşünen Göçmen, Akşener’in HDP ile olan bağlantılardan rahatsızlık duyduğu için masadan kalktığını belirtti. Göçmen, “HDP ile ilgili bir rahatsızlık, sosyalistlerle ilgili bir rahatsızlık yani Kılıçdaroğlu oradan hepsinin onayını aldıktan sonra muhtemelen TKP, Sol Parti, HDP, İşçi Partisi ile yani kamuoyunda etkin olan herkesle görüşerek çok geniş bir anti AKP cephesi oluşturmaya çalışıyor. Bu önceden görüşülmüş bir şey değildi belki sonradan devreye sokulmuş bir şey gibi geldi bana. Merak Akşener bundan rahatsız oldu gibi geliyor. Şimdi HDP’nin içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakının sadece çıkara dayalı bir gücü olduğunu düşünmüyorum. 6’lı Masa ile kıyasladığımızda daha derin demokratik beklentileri var. Bu bakımdan onları birleştiren etmenler daha güçlü. HDP ve onun ittifak güçleri 6’lı Masa’da görünmez kişilerdi. Çünkü o çevrenin oyu olmadan Erdoğan’a karşı kazanılması mümkün değildi. Ondan dolayı Kılıçdaroğlu tüm seçeneklere açık baktı. HDP sabit bir seçmen kitlesine sahip ve bu oldukça yüksek bir oran. Bu seçmen kitlesine 6’lı masanın ihtiyacı var” sözlerine yer verdi.

İTTİFAKLARIN BİRLEŞMESİ MÜMKÜN

Akşener’in radikal bir kararla masadan kalkmasının HDP’nin içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ile 6’lı Masa’nın birleşmesinin sinyalini verdiğini belirten Göçmen, “İttifakların birleşmesi mümkün. Zaten HDP Eş Başkanının yaptığı açıklamada oldukça geniş ittifak bütünlüğünü amaçladıklarını söylediler. 6’lı Masa’da hep HDP vardı. Onlar da geniş bir cephe arayışı içindeydi. Zaman zaman 6’lı masa birleşenleri bu konuda açıklama yaptılar. O ittifakların birleşmesi bir formül bulunursa mümkün. Ki bunun sinyallerini de yapılan açıklamalardan alınıyor ve görülüyordu. Zaten tam da Akşener’in radikal bir şekilde masadan kalkması o sinyalin olduğuna işaret ediyor zaten” diye konuştu.

AKŞENER KALKTI, HDP MASASI YANAŞIR

Akşener’in masadan kalkmasının HDP ve birleşenleriyle kurulacak diyalogları güçlendireceğini ifade eden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Levent Köker, “Meral Akşener’in son çıkışı olmadan önce Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı arasında; bir temas bir yakınlaşma olmaksızın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turda kazanılmaması durumunda destek verebileceklerini görüyorduk. İYİ Parti’nin HDP konusundaki kesin çizgisi de ortadaydı. Şimdi İYİ Parti ayrıldığı için artık 5 partiden oluşan Millet İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakıyla daha rahat bir biçimde diyalog geliştirebilir. Bunun da siyasi sonuçları başka şekilde gelişebilir. Ama Emek ve Özgürlük İttifakında bulunan partilerin bu ittifak dışında müstakil hareket ederek Millet İttifakıyla yeni bir siyasi yapı arayışına girmeleri söz konusu değildir. Onlar açısından da intihar olur zaten” mesajını verdi.