Reyhan Şenay/İzmir Gazeteciler Cemiyeti şiddete karşı mahallerde ve medyada başladığı eğitim ve farkındalık çalışmalarına Muğla Menteşe ilçesinde, Muğla Belediye Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde devam etti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti gazetecilerle, muhtarlarla ve mahalle esnafıyla eğitim çalışmaları düzenledi. Muğla Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tahçı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özge Demirel, Muğla Belediye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, Menteşe Muhtarlık İşleri Müdürü İbrahim Şahin, çok sayıda muhtar ve gazeteci, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, Avukat Birgül Değirmenci ve İGC Proje Koordinatörü Reyhan Şenay’ın eğitimlerine Menteşe Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi’nde katıldı.
Muğla Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tahçı mahallerden başlayarak ülke genelinde her alanda eril dilin değişmesi gerektiğini hatırlatarak, Menteşe’de 100 yıldır ilk kez bir kadın belediye başkanının, Gonca Köksal Aras’ın görevde olmasının bölge için bir dönüşüm yarattığını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özge Demirel, seçimlerin hemen ardından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’ni kurduğunu ve bir yıldır toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmak adına birçok projeye imza attıklarını anlattı. Büyükşehir dahil, ilçe belediyelerinde karısına, çocuğuna şiddet uygulayan personelin işine son verildiğini ve bu uygulamanın başlamasının ardından bir kadının, belediyede çalışan personel eşinin artık kendisine şiddet uygulamadığını anlatan teşekkür mektubunu Belediye Başkanı Aras’a gönderdiğini paylaştı.
Demirel, ‘Hayatımın Ustasıyım’ sloganıyla kadınlara başlattıkları marangozluk, boyacılık, tesisat ve elektrik gibi alanlarda eğitim atölyelerinden söz ederek, mesleklerin cinsiyet ayrımı olmadığı bilincini yerleştirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Bunun dışında farklı meslek kursları da düzenleyerek, kadınları ekonomik olarak güçlendiren çalışmalar da yaptıklarına değinen Demirel, ayrıca kırsal kesimlerde berber dükkanlarında kullanılması için özel olarak tasarlanan, çocuk haklarına vurgu yapan önlüklerle babalarda farkındalık yarattıklarını söyledi. Demirel, çocukların haklarını öğrenerek bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla 7 ilçede Çocuk Hakları Panoları ve Çocuk Hakları Köşeleri projesini hayata geçirdiklerini, oyun kartları dağıtarak ailelerin ve çocukların birlikte öğrenebileceği etkili çalışmalar yaptıklarını da dile getirdi.
Hak haberciliği yaygınlaşmalı
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine ve gazetecilere haber dilinde şiddeti gerekçelendiren, ayrımcı dilin kullanıldığı olumsuz haber örneklerine değinerek, ayrıntılı verilen kadın cinayetlerinin tekrarlanmasına sebep olunduğunu da hatırlattı.
Erkeklik ideolojisinin hem kadınlar hem de erkekler için büyük bir tehdit oluşturduğunu anlatan Alankuş, şiddetin bu ideolojiden beslendiğine dikkati çekti. Gazetecilere yararlanabilecekleri kaynakları da anlatan Alankuş, medyada kadının mağdur ya da kurban gösterileren haberlerle yer aldığını, kadını güçlendirici, bilgilendirici, hak odaklı haberlerin de artması gerektiğini söyledi.
Avukat Birgül Değirmenci ise muhtarlara 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkında da ayrıntılı bilgi vererek, mahallelerindeki şiddete maruz bırakılan kadınlara önleyici tedbirlerle yardımcı olabileceklerini hatırlattı. “Herkes yanı başındaki şiddet ve çocuk istismarından sorumludur” diyen Değirmenci, muhtarların yerel yöneticiler, mülki amirlikler, barolardan da destek alabileceklerini söyledi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Proje Koordinatörü Reyhan Şenay, Muğla Belediye Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan’a teşekkür etti.