Birkaç yıl evvel ‘’İzmir’de Sellukalar sarsın Bahçelerimizi’’ sloganıyla Facebook da bir sayfa kurduğumuzda sayıca bir elin parmakları kadardık. İzmir Sarmaşığı Selluka dediğimizde anımsıyorum da çoğu insanımızın aklında şarküteri - kasap olarak yer alan nazlı kızımızın artık unutulması, hatırlanmaması mümkün değil. Sayfamızdaki 4500’lerde olan takipçi üyelerimizin bir çoğunun evinde, bahçesinde, balkonunda Selluka yetiştiriyor olması mutluluk verici.

***

2020 yılına girdiğimiz ilk günlerde üyelerimiz dalında olgunlaşan fasulye tüpü görünümünde tohumlarını toplayıp kurutmak üzere evlerinin başköşesine serdiler. Kuruyan tohumlar; Şubat 15’inden itibaren çimlendirilmek üzere toprakla buluşacak. Tohum edinmek için bize ulaşanlar uygulamanın nasıl yapılacağı kısmında tereddüt yaşıyorlar. Kısaca sizlere de bana ayrılmış köşemde belirteyim. Tohumun bir köşesi sert tabakasını aşındıracak şekilde törpülenir. Bir gece öncesinden ılık suda sabaha kadar bekletilir. Sabah şişip suda genişlemiş, tohumlar bir kağıt bardakta yüzeye yakın torf toprağa dikilir. Toprak nemli olacak şekilde çamur olmamasına dikkat edilerek sulanır. Kabın üzeri streçlenerek sera ortamı yaratılır. 21 derece oda ısısında ortalama 1 haftada çimlenmesi gözlenir. Şubat ayında çimlenen bitkinizi Nisan ayında, köklerini hava aldırmayacak şekilde 9 cm’lik saksıya alabilirsiniz. Bahçenizde, güneş gören rüzgar almayan kuytu bir köşede yetiştirebilirsiniz. Yerini severse, sürpriz yapıp bu yıl çiçekleriyle yüzünüzde gülümsemelere sebep olacaktır. Geçmiş yıllarda bu sürprizi birçok takipçimize yaptı. Size bunu, deneyimlemiş şanslılardan biri olarak yazıyorum. Burada dikkat edilecek önemli nokta; suyu çok vererek çürütmemeniz ve rüzgardan korumanız. Biraz da şans faktörü var tabi. Kendisini göstermesini yürekten isterken, çiçeklerini açmaması mümkün değil gibi geliyor bana. Hayal edin, gerçekleşsin… Selllukalar sarsın bahçelerimizi…

Hayal etmiştik; nihayet gerçekleşiyor…

***

Bir müjde veriyorum sizlere…

Konak Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur, Parklar bahçeler Müdürüne talimat vererek Güzelyalı Parkı’nın içinde Selluka alanı yapılmasını istedi. Belediye çalışanları de üzerinde çalışmalara başladı. İzleyen günlerde bu örnek proje, birçok park ve bahçede karşımıza çıkacak. Ayrıca bir de Selluka sokağımız olacak. İzmir’in diğer ilçe belediye başkanları da parklarda ve sokaklarda kültür hafızamızda bir yere sahip olan bu nadide çiçeğe sahip çıkacaklardır. Buna inancımız tam.

Tohum edinmek isteyen selluka sevdalıları; GL Platform Fuarcılık Firmasının düzenlediği HORECA Fuarı’na gelebilir. İzmir İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü’nün Selluka tanıtım programı, 19 Şubat Çarşamba günü saat 14.00- 14.45 arasında yapılacak. Refik Pak’ın hazırladığı izleyeni 90.000’lere ulaşan beğeni rekoru kıran tanıtım klibi ve benim sunumumla taçlandırmayı hedeflediğimiz program sonrasında, izleyicilere tohum armağanımız olacak. Tüm okurlarımızı fuardaki etkinliğimize bekliyoruz.