Yağmur KARADAĞ/İzmir’in işgali sırasında, 15 Mayıs 1919’da istilacı güçlere karşı ‘İlk Kurşun’u atarak Milli Mücadele’nin kıvılcımını yakan, gazetecilik mesleğinin ölümsüz simgesi Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in ölümünün 106’ncı yıl dönümünde Konak-Atatürk Meydanı İlk Kurşun Anıtı önünde anma töreni düzenlendi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Cemiyet Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene; CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İyi Parti İzmir İl Başkanı Ülkü Doğan, CHP 25.26.27.Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu öğrencileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma töreninde İGC Başkanı Dilek Gappi ve İGC Yönetim Kurulu Üyeleri, gazeteciler adına anıta çelenk koydu.
GAZETECİLİK YÜREKLİ OLMA MESLEĞİDİR
15 Mayıs’ta Gazeteci Hasan Tahsin’in ilk kurşunu atmasıyla kurtuluşun ve kuruluşun, özgür ve onurlu bireyler olmanın yolunun açıldığını ifade eden İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Hasan Tahsin, aylarca yazılarıyla halkı uyandırmaya çalıştı. Tahsin’in gazeteci olması tesadüf değildir. Gazetecilik yürekli olma mesleğidir. Gazeteci toplumun yaşadığı sorunlara sırtını dönmeyendir. Gerektiğinde özgürlük için canını verendir. Kurtuluşa giden yolu açan Hasan Tahsin biz İzmirli gazetecilerin onurudur, kıvancıdır ancak aynı zamanda sorumluluğudur” dedi.
NE OLURSA OLSUN HAKİKATİN PEŞİNDEN GİTMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Şu anda 17 gazeteci ve medya çalışanının cezaevinde olduğunu belirten Başkan Gappi, “Son bir yılda en az 56 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, en az 90 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi. Yayın karartmaları, para cezaları devam ediyor. Protestoları haber yapmak için izleyen meslektaşlarımızın basın kartları ellerinden alınıp kırılıyor, gözaltına alınıyor. Ama tabloya rağmen yılmıyoruz. Yanlışlıklara, adaletsizliklere hiçbir zaman boyun eğemeyiz. Hasan Tahsin’in mirasçıları olarak doğruya doğru, yanlışa yanlış demekten vazgeçmeyeceğiz. Ne olursa olsun hakikatin peşinden gitmeye devam edeceğiz. İzmir basını, İzmir ve hatta tüm ulus için çok özel ve değerli bugünde bizleri yalnız bırakmayan vekillerimize, büyükşehir belediye başkanımıza ilçe belediye başkanlarımıza, il başkanlarımıza, sivil toplum örgütleri temsilcilerine çok kıymetli meslektaşlarımıza, dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“ÖLDÜRÜLEN, HAPSE ATILAN İLK GAZETECİLER İÇİN SES ÇIKARMAK ZORUNDAYDIK”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise törende dürüst gazeteciliğin memleket adına önemli bir değer olduğunun altını çizerek, “İzmir’in kurtuluşun temellerinin atıldığı bir şehir olması çok değerlidir. Bu kahramanca direnişin sembol ismi Hasan Tahsin, bir gazetecidir, gazetecilerin ve İzmir’in gururudur. Bu nedenle Hasan Tahsin’i sadece gazeteciler değil bütün Türkiye bilir. Bugün yaşanan gerçekleri katıksız bir şekilde halka duyuran bütün gazeteciler kahramandır. Ancak biz ülke olarak çok büyük bir hata yaptık. Kaybedilen, öldürülen, hapse atılan ilk gazeteciler için sesimizi çıkarmalıydık. Buna daha başında bir dur demeliydik. Bugün başımıza gelen her şeyin nedeni, geçmişte öldürülen Uğur Mumcu, Abdi İpekçi gibi yiğit gazetecilerin öldürülmesi karşısında yeterince ses çıkarmamış olan ülkemiz, tüm demokratik güçlerdir. Ancak diğer taraftan hepimizin gelecekte temiz bir ülke hayal ettiğini biliyoruz. Bunları tutuklanan gazeteciler için gösterilen destek çabalarında görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bütün gazetecilere teşekkür ederim, sizlere ihtiyacımız var. İşinizi daha iyi yapmanız için de size destek olma zorunluluğumuz var. Yerel basının yaşaması açısından da desteklerimizi sürdüreceğiz. Hasan Tahsin’i ve onun nezdinde hayatını kaybetmiş tüm kahraman gazetecilerimizi saygıyla anıyorum” dedi.