İzmir'deki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kütüphaneler koronavirüs pandemisi sürecinde kapılarını neredeyse hiç kapatmadı. Pandemiyle mücadele koşullarına ve kurallara uygun olarak hizmet vermeyi sürdüren kütüphanelerde kitap, kullanıcı, üye ve ödünç verilen materyal sayısı arttı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce yayımlanan 2021 yılı istatistiklerine göre, İzmir'de 2020 yılında 38 olan halk kütüphanesi sayısı 2021 yılında 42'ye çıktı. İzmir'de hizmet veren kütüphanelere 2021 yılında Edebiyat Müze Kütüphanesi, Seferihisar Şehit Kara Pilot Üsteğmen Aykut Yurtsever İlçe Halk Kütüphanesi ve Menderes İlçe Halk Kütüphanesi eklendi. İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nce yayınlanan verilere göre, il halk kütüphanelerinde 2020 yılında 506 bin 407 olan kitap sayısı, 2021 yılında yüzde 8 artarak 549 bin 380 oldu. 2020 yılında 278 bin 614 olan kullanıcı sayısı 2021 yılında yüzde 18 artışla 327 bin 957'ye yükseldi.

Sahip oldukları kitap sayısı bakımından İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi ilk sırayı alırken, Bornova İlçe Halk Kütüphanesi ikinci, Ödemiş İlçe Halk Kütüphanesi üçüncü sırada yer aldı. En az kitaba sahip kütüphaneler Seferihisar Şehit Kara Pilot Üsteğmen Aykut Yurtsever İlçe Halk Kütüphanesi, Urla-Bademler Halk Kütüphanesi ve Menderes İlçe Halk Kütüphanesi olarak sıralandı. İzmir'deki il halk kütüphanelerinin 2020 yılında 185 bin 919 olan üye sayısı 2021 yılında yüzde 10 artış göstererek 203 bin 877'ye çıktı. Bu kütüphanelerden 2020 yılında 225 bin 32 ödünç verilen materyal sayısı 2021 yılında yüzde 13 artarak 254 bin 10 oldu.

2021 yılı istatistiklerine göre, İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi, Bornova İlçe Halk Kütüphanesi, Ödemiş İlçe Halk Kütüphanesi en çok üyeye sahip kütüphaneler olarak sıralandı. İzmir Edebiyat Müze Kütüphanesi, Urla-Bademler Halk Kütüphanesi, Seferihisar Şehit Kara Pilot Üsteğmen Aykut Yurtsever İlçe Halk Kütüphanesi en az üyeye sahip kütüphaneler oldu.

Yıl

2020

2021

Değişim %

Kitap

506.407

549.380

8

Kullanıcı

278.614

327.957

18

Üye

185.919

203.877

10

Ödünç verilen materyal

225.032

254.010

13

•••

Çiğli’ye Nermin Abadan Unat Kütüphanesi

Yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci, "hocaların hocası" Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın adı Çiğli’de kurulacak kütüphanede yaşatılacak. “Nermin Abadan Unat Kütüphanesi” Çiğli Belediyesi’nin 8 Mart 2022 günü - Dünya Kadınlar Günü’nde açacağı “Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi” içinde oluşturulacak.

Ege Kadın Buluşması Platformu ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği'nin katkısıyla açılacak kütüphanede Prof. Dr. Nermin Abadan Unat'ın kitapları da yer alacak. Kütüphanenin bir bölümünde ise kadın yazarların imzalı kitaplarına da yer verilecek. Ege Kadın Buluşması Platformu Koordinatörü Şengül Baysak, bu kütüphane için öncelikli hedeflerinin en az 3 bin kitap olduğunu söyledi. Tüm kitap dostlarını bu yeni kütüphaneye bağış yapmaya çağıran Baysak, "Özellikle İzmirli kadın yazarlarımızın imzalı kitaplarını, kütüphanede yer alacak kadın eserlerinin bulunduğu bölüm için kitaplığımıza göndermelerini istiyoruz” dedi.

Şengül Baysak, öncelikle kadınlar ve gençlerin yararlanacağı kütüphanede yazar imza günlerinin, panellerin düzenleneceğini ve “Nermin Abadan Unat Kütüphanesi”nin etkinliklerle yaşayan bir kütüphane olacağını dile getirdi.  Kütüphane için bağış yapmak isteyen vatandaşlar kitaplarını Çiğli Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri’ne bırakabilecek. Bağışçılar ayrıca Ataşehir Mahallesi Anadolu Caddesi İsmail Uyar İş Merkezi No:986 - Çiğli adresinde açılacak “Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi”ne de kolilerini teslim edebilecek.

•••

Ali Ekber Yıldırım kitaplarını imzaladı

Dünya Gazetesi tarım yazarı-gazeteci Ali Ekber Yıldırım’ın “Yeni Tarım Düzeni/Pandemi-İklim Krizi ve Gıda Egemenliği” adlı kitabı Şubat ayında yayımlandı. Yıldırım, Sia Kitap'tan çıkan kitabın Yakın Kitabevi'nde düzenlenen ilk imza günü etkinliğinde "Üretme Tüket/İthalat-Siyaset-Rant Kıskacında Tarım" adlı kitabını da imzaladı, okurlarıyla söyleşti. 26 Şubat 2022 Cumartesi günü yapılan imza gününe gazeteci meslektaşları, dostları, tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve ülke tarımındaki gelişmeleri Ali Ekber Yıldırım'ın köşesinden izleyen okurları katıldı. Yıldırım'ın ilk baskısı 10 bin tane basılan "Yeni Tarım Düzeni" kitabının önsözü bir önceki kitabı "Üretme Tüket" kitabının son sözleriyle başlıyor ve "Zengin toprakların fakir insanları olmayı hat etmiyoruz. Karamsar değiliz, umutluyuz. Umudumuz, tarımda sahip olduğumuz zenginlik ve insanlarımızdır" deniyor.

Ülkemizdeki tarım politikalarını uzun yıllardır yakından izleyen ve bu alandaki en güvenilir gazetecilerden birisi olan Ali Ekber Yıldırım'ın şimdiden büyük ilgi gören kitabı her biri kendi içinde ayrı bir önem taşıyan şu bölümlerden oluşuyor:

"Tarım Neden Önemli", "Koronavirüs ve yeni tarım düzeni", "Tarım ve gıdada yeni trendler","Tarımı planlamak ve yönetmek", "Tarımsal dönüşüm", "Hayvancılıkta dönüşüm", "Hazine arazilerinde tarım", "Değerlendirilemeyen zenginlik-coğrafi işaret","İklim ve tarım", "Başka ülkelerde tarım yapılmalı mı?", "Türkiye'nin orman zenginliği."

•••

Kitap imza etkinlikleri

Yemek kitabı yazarlarından imza günü

İzmir Mutfak Kültürü Derneği 6 Mart 2022 Pazar günü Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi'nde "İzmir Gastronomi Dünyasında Kadın Eli" başlıklı bir etkinlik düzenliyor. Ziyaretçilerin atölyelere katılıp söyleşileri izleyebileceği etkinlikte, yemek kitabı yazarları da kitaplarını imzalayacak. Etkinlik saat 13.00 ile 17.30 saatleri arasında düzenlenecek. Okurlar , gazeteci - yazar Nurhayat Akın Talay'ın "Sağlıklı Mutfak /Güzelbahçe Yemekleri-1", Bahriye İplikçi'nin "Annemin Ot Sepeti" ve Derya Manav'ın "Turkish Vegan" adını taşıyan lezzet garantili yemek kitaplarını imzalatabilecek.

Yakın'da iki yazarla buluşma

Alsancak'taki Yakın Kitabevi 05 Mart 2022 Cumartesi günü iki yazarın imza etkinliğine ev sahipliği yapacak. Doğu Yücel "Beter Ol Mitat Karaman" kitabını saat 14.00'te imzalayacak. Aslı Karcıoğlu Önder de saat 16.30-18.30 arasında "Siz Hiç Kendinizle Buluştunuz mu?" kitabını imzalamak ve söyleşmek üzere okurlarıyla bir araya gelecek.

•••

Duyuru

Öykü yazan çocuklar kalemleriniz hazır mı?

Günışığı Kitaplığı'nın 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için açtığı "Zeynep Cemali Öykü Yarışması"na başvurular sürüyor. 2022 yılının teması "uzay" olan yarışmanın tema cümlesi ise “Gökyüzünde dönüp duran martılara baktı uzun uzun" olarak belirlendi. Kalemine güvenen öğrencilerin aday öykülerini gunisigikitapligi.com’daki başvuru formuyla birlikte [email protected] e-posta adresine göndermesi gerekiyor. Yarışmanın seçici kurulu Burcu Aktaş, Murat Özyaşar, Ömer Açık, Sibel Türker ve Dr. Müren Beykan'dan oluşuyor. Yarışmaya başvurular 23 Mayıs 2022 Pazartesi günü sona erecek.

•••

İki Kitap/İki Yazar

Metaforun Büyüsü / Nick Owen / Varyant Yayıncılık

Gazeteci, radyocu ve televizyoncu yazar Nick Owen'ın "Öğretmenler, eğitmenler & düşünürler için 77 öykü" içeren "Metaforun Büyüsü" kitabı, Varyant Yayıncılık Kişisel Gelişim kitapları arasında yayımlandı. Çevirisini Can Vural'ın yaptığı kitap, aynı zamanda yaşamına yön vermek isteyenler için bir kılavuz niteliğinde. Kitapta Uzak Doğu'dan Batı'ya kadar geniş bir coğrafyadan toplanmış seçkiler yer alıyor. Yazar Owen, "yaşam yolculuğu için bir rehber" olarak değerlendirdiği kitabındaki öykülerin bazısını kendi yazmış. Ancak öykülerin çoğunluğunu eski geleneklerden aktarmış. Anlattığı öyküleri seyahatleri sırasında arkadaşlarından, seminerlerden, kitap, film ve radyodan derlediğini aktaran yazar, kaynaklarını öykülerin sonunda belirtmiş. Nick Owen, kitapta hikayelerin gücü, hikayelerin kullanımı, hikaye anlatma sanatına ilişkin hepimizin yaşamına dokunacak ipuçlarını da paylaşmış. "Metaforun Büyüsü" öyküler aracılığıyla okuru geliştiren, düşündüren ve öğreten bir kitap...

Dağı Yerinden Oynatmak / Charlotte Perkins Gilman / Cem Yayınevi

Feminist edebiyata katkısıyla dikkat çeken Amerikalı sosyolog yazar Charlotte Perkins Gilman'ın Cem Yayınevi'nden çıkan kitabı "Dağı Yerinden Oynatmak" kadınlarca yönetilen bir dünyaya ilişkin ütopik bir roman. 19. Yüzyıl sonları 20. Yüzyıl başlarında yaşamış olan yazar Gilman, döneminin önde gelen hümanist ve kadın hakları savunucu olarak da tanınıyor. "Dağı Yerinden Oynatmak" yazarın feminist bir bakış açısıyla ve ironilerle bezeli üslupla kaleme alınmış. Kitap kadınların yönettiği ve bambaşka bir düzen kurduğu, zihniyet olarak tamamen değişmiş bir dünyanın ilginç kapılarını aralıyor. Yazarın 19. Yüzyılda kaleme aldığı kitabı okuyan bugünün kadın okurlarının böyle bir dünyada mutlu olabileceğine kuşku yok. Türkçeye ilk defa Cem Yayınevi tarafından çevrilen kitap yayınevinin "Bilimkurgu Klasikleri" arasında yer alıyor. Kitabın çevirisini Melda Olcaytu yapmış.

•••

Yeni Çıktı

Sevmek Eskidenmiş Güzelim /Murat Şahin / Biz Kitap

Yazar Murat Şahin'in bir Türk filmi tadındaki kitabı, okuru kitaplar ve filmler arasında keyifli gezintiye çıkartıyor. Bir kitapçı olarak yaşadığı deneyimlerini, kendi çocukluk ve gençlik anılarıyla, yaşantısıyla harmanlıyor. Murat Şahin Biz Kitap'tan çıkan "Sevmek Eskidenmiş Güzelim" kitabında kendisini etkileyen kitaplara ilişkin bilgileri ve sözleri de paylaşıyor. Kitap şimdilerde eski Türk filmlerinde kalan naif, sevecen, sade ve tertemiz kalmış aşklara, dostluklara, aile yaşantılarına ve arkadaşlıklara da bir selam gönderiyor.

•••

Çok satanlar

Tiamat - İhsan Oktay Anar - Everest Yayınları

Hayatın Sesi - Gülseren Budayıcıoğlu - Doğan Kitap

Yeni Tarım Düzeni - Ali Ekber Yıldırım - Sia

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? - İlber Ortaylı - Kronik

İz Bıraktığın kadar Varsın - Esra Ezmeci - Destek

Beşli Çete - Ali Mahir Başarır - Kırmızı Kedi Yayınevi

Kalpsiz Bir Dünyaya İnat - Ece Temelkuran - Everest

Sen Yola Çık Yol Sana Görünür - Hakan Mengüç - Destek Yayınları

Kehribar Geçidi - Nazan Bekiroğlu - Timaş

Deli İbrahim Divanı - Ahmet Büke - Can

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın Kitabevi katkılarıyla hazırlandı.