Haber/ Gökçe ADAR

Çin Vuhan'dan dünyaya yayılan koronavirüs salgınına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın virüs salgınının Türkiye'de tespit edildiğini açıklaması sonrası, pek çok ilde virüs araştırması yapılmaya başlandı. İzmir'de ise Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri kentteki temizlik önlemlerini artırarak, vatandaşların tedbirli olması gerektiğine vurgu yaptı. Vatandaşlar ise; maske, kolonya, dezenfektan gibi ürünleri sık sık kullanmaya başladı. Uzmanlar ise, İzmirli vatandaşların panik içerisinde yaşadıklarını ancak kente henüz korona virüs şüpheli bir hastaya rastlanmadığını dile getirdi.

Virüs testi yapılmıyor

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Lütfi Çamlı, İzmir'de henüz virüs testinin yapılmadığını ancak İzmir Tabip Odası olarak testin kentte yapılması gerektiğini ifade ederek, “Kentte şu an için tespit edilmiş bir olgu yok. İzmir'de korona virüs testi yapan hastane ne yazık ki yok. Bakanlık tarafından belirlenen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi salgın olması durumunda vatandaşları karantinaya alabilecek hastaneler. Bu hastaneler özel bölümü olan hastaneler. İzmir Tabip Odası olarak bu testin bir an önce İzmir'de yapılmasını istiyoruz. Test ne kadar çok yapılırsa, virüs o kadar erken teşhis edilir ve erken teşhis de bu virüsün yayılmasına engel olur. Birçok merkezde bu testlerin yapılması lazım. Büyük taramaların yapılması gerekiyor” dedi. Korona virüs ekibi oluşturduklarını dile getirerek, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini söyleyen Çamlı, “İzmir Tabip Odası olarak, özel korona virüs ekibi oluşturduk. Tüm gelişmeler izleniyor. Sürecin şeffaf yürütülmesini sürekli olarak vatandaşların bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Sosyal izolasyonun sağlanması gerekmedikçe alışveriş merkezleri gibi toplu alanlara gidilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Virüse karşı önlemlerin hayata geçmesini istiyoruz” diye konuştu.

Özel ekipler geliyor

Yüksek ateş, kusma gibi virüs belirtileri olan vatandaşların '184 Korona Danışma Hattı'nı araması gerektiğini söyleyen Çamlı, vatandaşların belirtilerini hissettiği zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi. Çamlı, şöyle konuştu: “Sağlık kuruluşuna başvuran hasta için test yapılabilmesi için özel sağlık ekipleri getiriliyor. Bu ekipler, vatandaştan örnek alıyor, test 3 saat içerisinde sonuç veriyor.” Çamlı, sağlık çalışanlarının büyük risk içerisinde olduğunu ifade ederek, sağlık bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına yönelik özel ekipmanların sağlanması gerektiğini söyledi. Öte yandan korona virüs belirtileri gösteren bir vatandaştan hastaneye gittiğinde burun ve boğaz örnekleri alınıyor. Örnek virüsün canlı kalmasını sağlayan bir yaşam ortamına yani 'besi' ortamına alınıp labarotuvara gönderiliyor. Laboratuvarda, örnek alınanda RNA var mı yok mu diye bakılıyor. Bu yönteme, genetik materyali çoğaltma yönetimi de deniliyor. Hastalığın RNA'sı ile karşılaştırılıyor. Buna da PCR testi (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) deniliyor. Bu test, Türkiye'de ise, Adana, Ankara, Erzurum, İstanbul ve Samsun'da yapılıyor.

Tespit edildiğinde hasta izole ediliyor

Korona virüsü tespitinin ilk olarak bir sağlık kurumu tarafından yapılması durumunda hastane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü'ne olası vaka en hızlı şekilde ihbar ediliyor. Bildirim, Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi kapsamında U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanılarak yapılıyor. Hastaya standart, temas ve damlacık korunma önlemleri alınarak, hasta tek kişilik odada numune sonuçları çıkana kadar izole edilir. Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanıyor. COVID-19 Vaka Bilgi Formu dolduruluyor. Form ve numune İl Sağlık Müdürlüğü'ne ulaştırılıyor. Olası vaka, multidisipliner şartlara sahip hastanelerde takip ediliyor. Kesinleşen olgulardan Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları olguları, vakanın bulunduğu ildeki belirlenmiş hastanelerde takip ediliyor. Kesinleşen olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar 3'üncü düzey yoğun bakım ünitelerinde standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip ediliyor.

Belirtileri neler?

Korona virüs" ya da 'Korona virüsü' olarak da geçen coronavirüsün belirtileri şöyle sıralanabilir: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık.