Manisa'nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı mahallesi halkının SANKO şirketi tarafından yapılmak istenen JES’e karşı başlattığı direnişin ardından, biri çocuk yaşta toplam 33 mahalleli ve avukatları Seçil Ege Değerli hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması Salihli Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"O Gün de söyledik, bu topraklar bizim"

Dava sonunda konuşan Avukat Seçil Ege Değerli, “Bundan tam 1 yıl önce Jeotermal Santral yapmak için gelen SANKO’ya karşı köyümüz için direnişe geçtik. Doğamızı, yaşam alanlarımızı katledenlere karşı; suyumuzun, toprağımızın zehirlenmemesi için JES projesine karşı davalarımızı açtık. 'Şirketlerın kârı için yaşam alanlarımız gasbedilemez' dedik. Dava sürecimiz devam ederken köyümüze inşaat makineleriyle geldiler. Haksız, hukuksuz yapılan JES inşaatına karşı mücadele ettik. Yaşadığımız toprakları kimseye bırakmadık. Bu mücadeleden korkanlar yüzlerce jandarmayla köyümüze girerek bizi köyümüzden atmak istedi. O gün de söyledik, hâlâ söylüyoruz, bu topraklar bizim; gözünü para hırsı bürümüş, toprağımızı suyumuzu zehirleyen SANKO’nun değil" diye konuştu.

"Yaşam alanlarını savunanlar yargılanamaz"

26 Ağustos 2019 günü gerçekleştirilen saldırıda 40 kişinin hukuksuzca gözaltına alındığını belirten Avukat Değerli, “Bugün burada köyümüzü savunduğumuz için yine hukuksuzca yargılanıyoruz. Bu davada sanık koltuklarında oturması gerekenler, yaşam alanlarını yok eden SANKO’dur, köylülerin üstüne orantısız güçle saldıran kolluk güçleridir. Biz biliyoruz ki bu ülkeyi rantla, talanla yürütmek isteyenlerin en büyük düşmanı, bu topraklara saip çıkan yaşam savunucularıdır. Biz bu tavrı Kaz Dağları’nda, Sinop’ta, Akkuyu’da halkın sağlığı düşünülmeden yapılan nükleer santrallerde gördük. Bu ülkenin her yerinde köyünü, doğasını, toprağını savunanlar var, bunu unutmasınlar. Biz bugün hukuksuzca yargılanan Hacıbektaşlılar olarak diyoruz ki, yaşam alanlarını savunanlar yargılanamaz. Mücadeleye devam edeceğiz. Yaşam alanlarımıza, derelerimize, doğamıza saldıranları sanık koltuğuna oturtacağız” dedi.

Baroların genel kurul gerçekleştirme taleplerinin pandemi koşulları bahane gösterilerek ertelendiğine vurgu yapan Seçil Ege Değerli, “Madem pandemi koşullarında adalet saraylarına sınırlı sayıda insan alınıyor, bu yargılama böyle sürdürülemez. Küçük salonlarda çok fazla kişiyle duruşma olmaz, davanın ertelenmesini talep ediyoruz” dediklerini belirterek yargılamanın 12 Şubat tarihine ertelendiğini belirtti.

"Halkın gücüyle eğriyi doğruya getireceğiz"

Davaya destek için gelen Adalet Nöbeti avukatları adına ise Kemal Aytaç konuştu. Yaklaşık 60 metrekarelik salonda 60 kişiyi kendi ısrarları olmasa 5 saat boyunca tutacaklarını söyleyen Aytaç, “Nerede bir hak arayışı varsa şiddetle bastırılıyor. Sonuçta haksızlığa uğrayan yurttaşlara dava açılıyor. Bu artık bir gelenek haline geldi. Gösteri ve yürüyüş hakkı anayasal bir haktır. Hak verilmez alınır, ısrar edeceğiz, mücadele edeceğiz. Salihli’de, Soma’da bu hak arayışlarını savunacağız. Halkın gücüyle eğriyi doğruya getireceğiz, kimse halkı yenemez" diye konuştu.

"Adaleti mücadele ederek sağlayacağız'

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “19 yıllık iktidarı boyunca doğayı katleden bir grup şirketin çıkarına, memleketin dört bir yanını rant projelerine açan iktidarın politikalarına karşı buradayız. Biz biliyoruz ki saray iktidarı, sermayenin çıkarı için bu ülkenin her türlü imkanını halka karşı kullanıyor. Bu hukuksuzluğa karşı asıl adaleti sokakta birlikte mücadele ederek sağlayacağız" dedi.

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ve Öğrenci Kolektifleri adına Uğurcan Akyol da yaptıkları konuşmalarda mücadele vurgusunda bulundu.