Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs pandemisi nedeniyle tüm dünyada maddi ve manevi olarak etkilendi. Etkilenen sektörlerden biri de hizmet oldu. Pandeminin yarattığı sorunlara çözüm getirmek amacıyla Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası (ETKİNLİK-SEN) kuruldu. İzmir merkezli kurulan sendikaya çevre illerdeki sektör paydaşlarından katılım sağlandı. Buca Kaynaklar’da toplanan Etkinlik- Sen üyeleri, sektörün pandemi sürecindeki sorunlarına çözüm aradı.

Kaçak organizasyon kangreni

Ülke çapında yüz binlerce esnafın, yüz bine yakın salon ve birlikte çalıştıkları yüzlerce farklı sektör paydaşları ve çalışanlarının 2020 yılından itibaren durağanlaşan talep ve yükselen maliyetlerle karşı karşıya kaldığını dile getiren Etkinlik-Sen Kurucu Genel Başkanı Ali Koray Özandaç, “Mart ayı ortasında Salonlarımız kapandı, 107 gün kapalı işyerlerimizde faaliyetlerimize başlayacağımız günü bekledik. 1 Temmuz itibarıyla açılan işletmelerimizde, devletimizin bize bildirdiği kuralları harfiyen uygulamak için elimizden geleni yaptık. Kurallara uymak ve tedbirleri azami şekilde uygulamak için, Maske, Dezenfektan, ultraviyole dezenfekte cihazı, her masaya hijyen setleri, salon girişlerine hijyen stantları, her salona ateş ölçüm cihazlarını ve bu kuralları uygulatabilmek amacıyla fazladan istihdam ettiğimiz personellerimizi temin ettik. 55 günlük bir süreçte, önce neyi nasıl yapacağımızın endişe ve telaşı, sonra da bizlere göre hiçbir maliyeti olmayan yetkisiz işletmelere ve kaçak organizasyonlara karşı nasıl mücadele edeceğimizin bulmacası ile çalıştık, şikâyet etmedik” diye konuştu.

Özandaç, öte yandan pandemi koşullarında yapılan düğünlerde müşterilerin kurallara uyması için verdikleri mücadeleye de dikkat çekerek, yetkisiz, kaçak düğün yapan kişilerin engellenmesi gerektiğini söyleyerek hükümetin bu kişilere yaptırım uygulanmasını istedi.

‘Gayri resmi kapatıldık’

Pandemi sürecinin getirdiği haklı kuralların yanı sıra yaşanan sorunlardan dolayı resmi olmasa da gayri resmi kapatıldıklarını dile getiren Özandaç, “Her şeye rağmen kaçak organizasyonlar sürmekte, denetimler yetersiz kalmakta, ruhsatlı ve onaylı mekanlarımızdan uzaklaşan etkinlikler, yine birçoğu yetkisiz ve ruhsatsız mekanlarda yapılmaya devam etmektedir” dedi. Özandaç, konuşmalarının devamında sektörün taleplerini özetle şu şekilde sıraladı;

“Ruhsatsız ve ehliyetsiz tüm mekanlarda kına, düğün, taziye, nişan, sünnet, yemek ve etkinliklerin kesinlikle yapılmaması; Ruhsatsız mekanları ve sokak etkinliklerini denetlemek zorunda kalan kolluk kuvvetleri ve denetim ekipleri, mevcut kayıtlı salonların denetimi ile görevlendirilsin ve kurallara uymayan mekanlar ve misafirler en ağır yaptırımlar ile cezalandırılsın; Düğün salonlarında ve etkinlik mekanlarında, halen hizmet veren restoran ve cafe işletmelerinin Hizmet Şartlarına uygun şekilde ikramlıklar sunulabilsin. Düğün ve etkinlik saatleri ritüeller dışında 1 saat olarak belirlensin. İl Pandemi Kurullarında Etkinlik Sen üyesi olan bir yetkilimiz de görevlendirilsin; Ödeme Güçlüğü çeken esnafımızın durumu değerlendirilerek pandemi sürecinde kaparo iadeleri dosyaları sonuçlandırılmasın; Alınmış veya alınacak olan kaparonın yüzde 30 bedelinin her halükârda ve her ne sebeple olursa olsun etkinliğin iptali durumunda işyerinde kalması zorunluluğunun kabulü sağlansın; Devletimizce kapalı tutulduğumuz tarihler oranınca, kira bedeli talep edilmemesi hususunda devlet yetkililerimizce tavsiye kararı çıkartılsın; Devletimiz kapalı tutulduğumuz ve bundan sonra da kısıtlı olduğumuz zamanlar için Elektrik, Su, Reklam ve ilan vergileri, SGK ödemeleri gibi ödemelerimizi talep etmesin; Zora giren, kirasını ödeyemeyen, maaş veremeyen işletmelerimiz için Devlet Bankalarından uygun maliyetli, KGF Kredisi veya 6 ay geri ödemesiz uzun vadeli düşük faizli kredi sağlansın ve hükümetin etkinlik sektörüne ilişkin aldığı kararları 10 gün önceden duyurularak uygulamaya alınması sağlansın.”