Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksekokulu'nun bahçesinde yıllardır yaşayan ve hayvanseverlerce kulübe bile yaptırılan üç köpekten ikisinin meçhule atılması tepki topladı.

İzmir'de bir ilkokulun sınıfında bakılan Tombi adlı kedi tüm Türkiye'nin sevgilisi olurken, Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksekokulu'nun bahçesini yuva bilen iki köpeğin meçhule atılması hayvanseverleri öfkelendirdi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, yüksekokulun yönetimine bir şikayet dilekçesi göndererek, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun sahipsiz hayvanların yaşam haklarını yasal güvence altına aldığını hatırlattı. Önder dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Belediyelerin toplayıp rehabilite ettikleri hayvanların dahi alındıkları yere bırakılmaları esastır. Hiçbir hayvanın yeri değiştirilemez, alıştığı ve yaşadığı yerde yaşamı kanunlarla desteklenir. Günümüzde üniversitelerin, hastanelerin kampüsleri hayvanların doğal yaşam alanı olan bölgelere kurulmuştur. Gerek insani boyutta ve gerekse yasal boyutta bu hayvanlarla birlikte yaşamak zorundayız.”

ÖRNEK OLMAK VARKEN...


Önder, kurumlarda hayvan dostu örnekleri de sıraladı: “2009'da İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, kampüsteki hayvanlara yardım konusunda tedbir alınmasını istemiş ve yönetimi bu konuda uyarmıştır. Ege Üniversitesi'ndeki hayvanlar ve hayvan hakları için Prof. Ramazan İnci bir sene boyunca ders vermiştir. Hem insana hem hayvana saygı gösterilen Göğüs Hastalıkları Hastanesi basında övgüyle yer almıştır. Okullar ve hayvanlarla ilgili övgüye değer çalışması nedeniyle İzmir Milli Eğitim Müdürümüz Ömer Yahşi'ye HAYTAP Federasyon Plaketi ile teşekkür ettik. Her ilçede çalışmalar 'bir el-bir hayat' sloganıyla devam etmektedir.”
Bütün bu olumlu örneklere rağmen Ege Üniversitesi Aliağa Meslek Yüksekokulu'nda yıllardır yaşamaya çalışan ve kulübeleri bile olan 3 köpekten ikisinin meçhule atıldığını üzülerek öğrendiklerini belirten Önder, “Okul yetkililerinin talimatı ile iki köpeğin atıldığı, diğerinin de atılacağının söylendiği, kampüste hayvan istenmediği HAYTAP'a gelen şikayette yer alıyor. Yapılan uygulama 5199 sayılı kanun ve vicdanlara aykırıdır” dedi. Önder, şikayet dilekçesinde; “Senelerdir okulunuzda bakılan 3 köpeğin yaşamlarının devam ettirilmesi konusunda yardımlarınızı rica eder, Belediye-STK işbirliği ile onların aşı ve tedavilerinde yardımcı olabileceğimizi bilgilerinize sunarız” ifadesini kullandı.