Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mavişehir’deki 115 dönümlük arazi için imar çalışması yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlarına karşı dava açacaklarını söyledi.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir'de 7 yıl önce tartışma yaratan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Karşıyaka Mavişehir'deki spor alanları satışı, bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar çalışması nedeniyle gündeme geldi. Biri 15 diğeri 100 olmak üzere toplamda 115 dönüm arsa için bakanlık tarafından çalışma yapıldığını hafta başında Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, yapılan planlara karşı dava açacaklarını söyledi. TOKİ ile 2004-2005 yılında Mavişehir bölgesinde birlikte plan çalışması yaptıklarını hatırlatan Aziz Kocaoğlu, protokolü yaptıklarını, tüm hazırlıkların bittiğini ancak tam Kadifekale’de dönüşüm çalışmalarının başlayacağı esnada, TOKİ'nin geri adım attığını ifade ederek şunları söyledi: “Mavişehir planını TOKİ ile beraber yaptık. TOKİ’ye yoğunluk verdik, karşılığında spor alanlarını ve yeşil alanları kamuya terk edeceklerdi. Ve Kadifekale’deki bin 800 konutu da Büyükşehir Belediyesi’ne kentsel dönüşüm yapması için verecekti. Biz de karşılığında heyelan bölgesinin tapusunu vereceğiz. Her şey bitti, vatandaşın malını kamulaştırmaya başladık. Bir yıl sonra dediler ki ‘Biz bu binaları sana veremiyoruz. ‘Neden veremiyorsunuz?’ Heyelan bölgesinin ekonomik değeri yok. Ekonomik değeri ne? İnşaat yapılamıyor. Biz bunun üzerine buraları vatandaştan almaya karar verdik.”

TOKİ ARSALARI SATTI

TOKİ’nin, açık spor alanı olarak belirlenen ve kamuya terk edilmesi gereken iki arsayı vatandaşlara sattığını belirten Aziz Kocaoğlu, arsaları satın alan kişilerin arazilere imar verilmesini istediklerini söyledi. Kocaoğlu, o dönem vatandaşlarla arasında geçen diyaloğu şu ifadelerle dile getirdi: “Vatandaşlara ‘Ben sana bunu satmadım. Git TOKİ ile işini hallet, paranı geri al’ dedim. Bu iş yıllarca devam etti. Sonunda bu iki arsayı başka bir devlet kurumu olan ve araziyle arsayla hiçbir alakası olmayan İller Bankası satın aldı. TOKİ adama satıyor adam da İller Bankası’na satıyor. İller Bankası’nın görevi, belediyelere finans sağlamak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İller Bankası sermayesinde 400 milyon TL’lik payı var. Bu yıllar içerisinde ödenmiş olan para. Bu tutuyor, bizlerin; metro, altyapı ihalelerine dünyada ucuz kaynak bulacağı yerde, TOKİ’nin sattığı arsanın yüzde 25’ini alıyor. Sonunda Mavişehir’de halka açık olması gereken alan imara açıldı.”

ibb-(1)

BAŞKA ÇAREMİZ YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hazırladığı imar planı çalışmasını Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve ilgili kurumlara göndererek görüş istedi. Kocaoğlu, bakanlığın hamlesine ‘Planlara karşı dava açacağız’ resti ile karşılık verdi. Gerekçesini de ‘Yaşanılabilir bir kent istiyoruz’ sözleri ile açıklayan Kocaoğlu, bu arazilerin kamuya alındığını ve kente yazık edildiğini vurguladı. Mavişehir’de zaten yoğunluğun çok fazla olduğunu kaydeden Aziz Kocaoğlu, buraların imara açılması halinde Mavişehir'in yaşanmaz hale geleceğine dikkat çekti. Kocaoğlu; “Bu kentin planlamasını doğru düzgün yapalım. Rant her şey değil. Kentler yaşanılacak mekanlardır. İnsan gibi kentimizde yaşayalım istiyoruz. Para her şey değil. İzmir'e gelsinler, inşaat yapsınlar, kent kalkınsın. Hedefimiz bu ama aklın ve bilimin rehberinde yapılsın” dedi.