Kaybolmaya yüz tutan el sanatlarından kitre bebekler, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda sergilendi. Çeşit çeşit kitre bebeğin yer aldığı standa, İzmirliler'in büyük ilgi göstermesi sevindirdi.

gokce-adarKıyafetleri ve makyajları ile farklı yöreleri tanıtan 'Kitre Bebekler', Batmanlı kadınların elinde yeniden yaşam buldu. Batman halkından sonra İzmir'de de ilgi ile karşılanan bebekler, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda sergilendi. Usta Öğretici Rabia Vergili, “İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan, Batman Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde açılan Umut Kadın Atölyesi'nde, Batmanlı kadınların elinde yeniden hayat buldu. Batman Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi ve İşkur İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle atölyede eğitim alan kadınlar birbirinden farklı onlarca temada bebekler hazırladı. Batman'dan İzmir'e geldik. Burada bebeklerimizi sergiliyoruz” dedi.

YAPIMI ÇOK ZOR


Yapımının zor olduğuna değinen Vergili, “Kitre bebek yapımı çok zahmet isteyen bir sanat. Sadece yüz çalışması bile baya zaman alıyor. On beş gün yirmi gün sürenler oluyor. Kitreyi sürdüğünüz zaman onun kurumasını bekliyoruz. Yoksa istediğimiz sonucu vermiyor. Çok meşakkatli. Bebeğin yüz aşamasında kat kat her aşamasında pamuk ıslak kalıyor ve o pamuğun kurumasını bekliyoruz. Yüz çalışması, gövde çalışması, el ve ayaklarının yapımı, kıyafetlerinin yapımı derken günlerce sürüyor. Makyajı, kullandığı araçlar gereçler derken saatler geçiyor” dedi. Kitre bebekleri Batman'da kadınların yaptığını belirten Vergili, “Çok fazla yoğun ilgi gördük. Fuarı ziyarete gelenler, İzmir'de böyle bir sanatın olmadığını söylediler. Kurs burada olsaydı katılırdık, öğrenmek isterdik dediler. Biz Batman'dan geldik ve Doğu'da ki kitre bebeğe olan ilgiden çok daha fazlasını İzmir'lilerden gördük.” şeklinde konuştu.


Oyuncak değil sanat eseri


Kitre bebeğin bir sanat eseri olduğunu söyleyen Usta Öğretici Rabia Vergili, “Kitre bebek, Osmanlı dönemine ait bir sanat eseridir. Aklımıza oyuncak geliyor ama oyuncak değildir bir sanattır, emektir. Değer verilmesi gereken bir sanattır. Bebekler, aksesuar olarak evde değerlendirilebilir ama çocuğun oynayacağı bir bebek değil. Batman, Diyarbakır tüm yörelere ait esintiler var bebeklerimizde. Halı kilim dokuyan bebeğimiz, kuyudan su çeken genç kızımız, dövme çeken kızımız, namaz kılan nenemiz gibi” dedi.