10 milyonu aşkın İstanbullu YSK tarafından yenilenen belediye seçimi için tekrar sandık başına gitti Sabah 08.00'da başyalan oy verme işlemi 17.00'da sona erdi. Seçimde, YSK’nin tartışmalı kararıyla mazbatası iptal edilen Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar, Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel ve 17 bağımsız aday yarıştı. Sonuçlar Ekrem İmamoğlu'nun kazandığını gösterdi.

Ne kadar oy aldı

Yenilen İstanbul Seçimleri'nde 31 bin 186 sandıkta 10 milyon 570 bin 222 seçmen bulunuyordu. 8 milyon 763 bin 94 seçmenin sandık başına gittiği İstanbul'da 8 milyon 677 bin 14 oy geçerli olarak sayıldı. Ekrem İmamoğlu 4 milyon 712 bin 82 oy alırken, rakibi Binali Yıldırım ise 3 milyon 892 bin 727 oy alabildi. Bu sonuca göre, kullanılan oyların yüzde 54.27'sini alan Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Yeni bir başlangıç

Ekrem İmamoğlu ilk açıklamasında şunları söyledi: “Öncelikle bugünkü 23 Haziran'da yaptığımız seçimin anlamlı, bu seçimin en önemli ifadelerinden birisi de Türkiye'nin demokrasisine vuracağı damgaydı. Seçimin neticeleri milletimize hayırlı olsun. İstanbullu vatandaşlarımıza minnet duygularımı iletiyorum. Dünya ülkelerine de gerçeği öğrettiniz. Kıymetli İstanbullular partiler tabu değildir. Milletin refahı için çalışan kurumlardır. Yani araçtır. Bunu her vatandaşın bilmesini istiyorum. Parti liderlerini kutsallaşturmak asla doğru değildir. Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız sadece milletindir. Milyonlarca insana kusursuz çalışacağız. Gençliğimiz ve çalışkanlığımız var. Yeni bir dönem başlatmak istiyoruz. İnancı ve gücü sadece milletimizden alacağımızı düşünüyorum. Sayın Erdoğan'a seslenmek istiyorum. Konuştuğumuz 16 milyon vatandaşımızın ihtiyacıdır. Sizinle uyum içerisinde çalışmaya hazırım. İstanbul'un acil çözüm bekleyen tüm konularını ele almak isterim. Mazbatamızı alıp başlamanın ardından görüşlerinizi almak ve görüşlerimizi aktarmak için sizinle görüşme talebimi buradan iletiyorum. 31 Mart'tan sonra da her şey çok güzel olacak demiştim Göreceksizin öyle de olacak. Değerli İstanbullular bu güzel akşamda mutlu olacağız ve sevineceğiz. Ama bu başka birinin kalbini kırmak anlamına gelmez. Bu bir zafer değildir. Yeni bir başlangıçtır. Her vatandaşımıza eşit davranacağımızı buradan duyurmak istiyorum. İstanbul'a yeni bir başlangıç hayırlı uğurlu olsun."

Yıldırım kabul etti

Cumhur İttfakı'nın adayı Binali Yıldırım, seçim sonuçlarının açıklanmasını beklemeden AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda Ekrem İmamoğlu'nun seçimi kazandığını açıkladı. Yıldırım, “İstanbulumuzun güzel insanlarına teşekkür ediyorum. Elde edilen sonuçların İstanbul'un geleceğine hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ederim. Ekrem İmamoğlu arkadaşımıza başarılar diliyorum. Bundan sonra Ekrem İmamoğlu arkadaşımıza İstanbul’a güzel hizmetler yapmasını da temenni ediyorum. Yapacağı çalışmalarda İstanbulluların yararına yapacağı her türlü işte de kendisine yardımcı olmaya gayret edeceğiz” dedi.

11 ilçeyi daha AKP'den aldı

Öte yandan 31 Mart'ta yapılan seçimlerde İstanbul'un 39 ilçesinin 16'sında birinci çıkan Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran'da İstanbul'un 39 ilçesinden 27'sinde seçimi önde tamamladı. İmamoğlu bugünkü seçimlerde; Şile, Fatih, Bayrampaşa, Çekmeköy, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler, Sancaktepe, Tuzla, Üsküdar ve Eyüp Sultan'ı AKP'nin elinden aldı.